Sestdiena, 11.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Milda, Karmena, Manfreds;

Rīga kļūst arvien fiksētāka

EasyGet.lv, 09.11.2011. 11:36

Attīstoties velosipēdu infrastruktūrai, Rīgas ielās novērojami jauna stila velosipēdi – Fixed Gear* (fiksētā ātruma). 10. novembrī pl. 20:00 velokafejnīcā MiiT, Rīgā, Lāčplēša ielā 10 šīs kultūras pārstāvji organizē pasākumu, lai atbalstītu gan velosipēdistus, gan arī lai iepazīstinātu sabiedrību ar velokultūras attīstības virziena – Fixed Gear – izpausmēm un ietekmi uz pārvietošanās tendencēm Rīgas ielās, informē velokafejnīcas pārstāve Dace Zipka.
Rīga kļūst arvien fiksētāka

Vakara centrālais notikums būs dokumentālās filmas ''To Live & Ride in L.A '' demonstrācija, kas caur atraktīvu filmēšanas veidu ļaus skatītājiem iejusties, kā ir būt ''fixētam''. Režisora Davida Rowi jaunākā dokumentālā filmas mērķis ir parādīt ne tikai, cik dinamiska ir velo kopiena Losandželosā, bet kā Fixed Gear velosipēdu kustība veidojas visā pasaulē.

Velokafjnīcas MiiT pārstāvis Andris Vaitekūns piebilst, ka ''pasākuma programma ir organizēta divām auditorijām - tiem, kas ir šīs kultūras pārstāvji vai ikdienā pārvietojas ar velosipēdu, un tie, kuriem ir interese par jauniem procesiem sabiedrībā''.

Vakara gaitā būs arī citas aktivitātes ap un par fiksēta ātruma velosipēdiem un to braucējiem – bezbrīvgaitas velosipēdu demonstrācijas un viedokļi par tēmu. Fiksīšu veosipēdu izveide ir pamatīgs hobijs, daži eksemplāri Latvijā izceļas ar īpaši krāšņu dizainu un to cena ir virs Ls 800. Iespējams, to īpašnieki dalīsies informācijā, kas ir kopīgs L.A. (filmas dalībniekiem) un LV fikseriem.

Šīs kustības pārstāvju skaits mērtiecīgi pieeaug, viens no redzamākajiem ir Red Bull minidroma zvaigzne Toms Alsbergs. Viņs uzskata, ka ''pasākums ir viens no pierādījumiem, ka Latvijā pinīgi noteikti ir nākotne fiksīšiem. Pasaulē joprojām šī kultūra attīstās, arī Latvijā fiksīši mainās: to izskats, braukšanas stili un cilvēki ap viņiem''. Tomaprāt, šī velo virziena pozitīvais aspekts, protams, ir stimuls cilvēkiem būt sportiskiem un aktīviem, turklāt tas ir pateicīgs pārvietošanās veids pilsētniekiem – ātri un dabai draudzīgi. Runājot par bīstamības aspektu, Toms atzīst, ka: ''riski pastāv vienmēr, iespējams, ar fiksīti ir lielāka varbūtība iekulties kādā starpgadījumā, tomēr uzskatu, ka fiksie braucēji, salīdzinot ar klasisko velo braucējiem, vairāk koncentrējas un seko līdzi tam, kas notiek uz braucamās daļas. Tapēc stresam nav pamata!''

*Fixed gear ir bezbrīvgaitas velosipēds, kas cēlies no treka velosipēdiem.

Vairāk informācijas:
Andris Vaitekūns, MiiT, andris@miit.lv, 26775490
www.miit.lv
http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=236759046386405
http://vimeo.com/14349409

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV