Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Pēc diskusijas ar studentiem Roberts Ķīlis pauž apņēmību sākt aktīvu reformu izskaidrošanu

EasyGet.lv, 23.11.2011. 17:56

Pēc šodien LU Sociālo zinātņu fakultātē notikušās diskusijas ar studentu pašpārvalžu pārstāvjiem izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis pauž apņēmību uzsākt aktīvu, vienkāršu un saprotamu piedāvāto reformu izskaidrošanu, informē ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs.

Diskusija par augstākās izglītības reformu, pateicoties, iespējams, neveiksmīgiem formulējumiem, ievirzījusies maldīgā gultnē. „Aizvien tiek atražots uzskats, ka Latvijā ir bijusi vai varētu būt bezmaksas augstākā izglītība. Jebkurā situācijā augstākai izglītībai ir nepieciešams finansējums, un tā nevar būt bezmaksas. Tās finansējumu var nodrošināt nodokļu maksātāju nauda un privāti līdzekļi, tostarp no bankām aizņemta nauda", uzsver Robertss Ķīlis.

Šobrīd Latvijā ir maksas augstākā izglītība, kurā aptuveni 65% studējošo maksā paši (tostarp – aizņemoties no bankām) un aptuveni 35% studē par visu nodokļu maksātāju naudu tā dēvētajās budžeta vietās.

Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā apspriešanai un ieviešanai principiāli jaunu sistēmu, kurā pilnīgi visiem studējošajiem ir iespēja studēt par nodokļu maksātāju naudu, jo valsts ikvienam studēt gribētājam īpaša galvojuma veidā segs studiju maksu. Taču šīs summas atmaksu nodokļa veidā veiks nevis visi nodokļu maksātāji, kā tas ir šobrīd, bet gan tikai tie, kuri ir ieguvuši šo valsts apmaksāto augstāko izglītību. Šādā veidā tiks ieviests sava veida progresīvais ienākumu nodoklis, jo statistika uzrāda, ka augstāko izglītību ieguvušie darba tirgū nopelna par aptuveni 40% vairāk nekā citi.

Šo un citu iecerēto reformu publiskai apspriešanai, komentāriem, ierosinājumiem un kritikai tiek pārveidota interneta platforma scenariji.lv. Interneta vietnē, kura jaunajā veidolā tiks prezentēta šī gada decembrī, paredzēts publicēt argumentus, viedokļus un intervijas par nepieciešamajām reformām visā izglītības sistēmā. Iecerētas arī regulāras publiskas ministra diskusijas ar izglītības darbiniekiem, sociālajiem partneriem un ekspertiem, kas tiks publiskotas video formātā. Ik nedēļu tiks atspoguļots ministra video blogs par plānoto darba kārtību, kā arī citi jaunumi saistībā ar ministra aktivitātēm.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV