Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

„Zinātnes kafejnīca" - par ķīmiju un alkohola ražošanas tehnoloģijām

EasyGet.lv, 06.12.2011. 13:26

Ceturtdien, 8.decembrī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes kafejnīcā (Raiņa bulvārī 19) notiks pasākums „Zinātnes kafejnīca". Šoreiz tas būs veltīts ķīmijas jautājumiem un tēmai „Alkohols", informē LU Preses centrs.
„Zinātnes kafejnīca" - par ķīmiju un alkohola ražošanas tehnoloģijām

Biotehnoloģija ir nozare, kura nodarbojas ar cilvēkam vajadzīgu produktu, vielu un procesu iegūšanu, izmantojot mikroorganismus. Biotehnoloģijas pirmsākumi saistīti ar vīna un siera ražošanu jau tālā senatnē. Visu raudzēšanas procesu viens no galaproduktiem ir alkohols. Par alkoholu parasti sauc etilspirtu. Tā ķīmiskais nosaukums ir etanols, un pēc uzbūves tas pieder pie vienvērtīgiem spirtiem (C2H5OH). Etanols ir mazviskozs, caurspīdīgs, degošs šķidrums ar raksturīgu spirta smaržu. Etanols ļoti labi šķīst ūdenī (sajaucas jebkurās attiecībās). Etanolu lieto kā šķīdinātāju, un tas arī ir visu alkoholisko dzērienu sastāvdaļa. No atjaunojamiem enerģijas resursiem iegūts etanols tiek izmantots arī kā alternatīva degviela autotransporta nozarē. Šoreiz "Zinātnes kafejnīcā" tiks skaidrots, kā ar mikroorganismu palīdzību iegūt alkoholu.

LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta vadošais pētnieks Armands Vīgants stāstīs par alkohola iegūšanas vēsturi, kā arī "stipro" alkoholu ražošanas tehnoloģiju noslēpumiem. Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore, Dr.sc.ing. Daina Kārkliņa par "vieglo" alkoholu, piemēram, vīna, alus un sidra, tehnoloģijām Latvijā un netradicionālajām tehnoloģijām citur pasaulē. Savukārt Koksnes Ķīmijas institūta Polisaharīdu laboratorijas jaunais zinātnieks, doktorants Māris Puķe stāstīs par spirtiem, ko iegūst no koksnes un to blakus produktiem - furfurolu un bioetanolu, to pielietojumu un nākotnes biodegvielas iespējām.

Pasākumu vadīs dr. Juris Šteinbergs.

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz par kādu organiskās ķīmijas tēmu.

Visas kafejnīcas sākas uzreiz pēc plkst. 18.00. Pirmajiem 50 dalībniekiem sulas glāze par brīvu. Laipni aicināti apmeklēt "Zinātnes kafejnīcas" pasākumu!

Pasākums tiešraidē būs skatāms LU portālā: www.lu.lv/tiesraide.

„Zinātnes kafejnīcas" pasākumu atbalsta Latvijas Universitātes radio NABA (93,1 FM).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV