Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Nāvessodu mēs neatjaunosim!

Ainārs Leijējs, 14.05.2007. 11:30 | komentāri (9)

Izrādās, ka joprojām Latvijā ir cilvēki, kuri vēlas mazināt panākto cilvēktiesību aizsardzības jomā. Saeimas deputāte Linda Mūrniece (Jaunais laiks) aicina atcelt moratoriju nāvessodam. Ar mērķi šo soda mēru piemērot par smagiem noziegumiem, kas izdarīti pret bērniem (1). Pārsteidzoši, ka šis uz sabiedrības attīstības regresu aicinošais ierosinājums nāk no līdz šim par liberālu uzskatītas partijas pārstāves.
Nāvessodu mēs neatjaunosim!
Nāvessods jau pēc būtības ir nehumāns, tātad necilvēcīgs soda mērs. Miljoniem cilvēku ir cīnījušies par tā atcelšanu, lai padarītu pasauli labāku. Argumenti šajā jautājumā ir ļoti skaidri un nepārprotami.

Dzīvība ir svarīgākā vērtība zem saules, tāpēc ir ļoti stingri jāaizsargā. Mums nav tiesību nevienam atņemt šo dārgo vērtību, jo tā nav iegūta smagā darbā un lielās pūlēs, un neviens arī nav to nopircis. Nē, dzīvība ir dāvana, kura ir jāsargā. Visi cilvēki ir vienlīdzīgi un visi ir pakļauti vieniem un tiem pašiem spēles noteikumiem, gan dabas noteiktajiem, gan mūsu pašu ieviestajiem. Tāpēc sabiedrības pienākums ir aizsargāt ikviena indivīda, arī ļaunākā noziedznieka dzīvību. Šo argumentu dēļ mēs esam atcēluši nāvessoda piemērošanu un arī nedrīkstam legalizēt eitanāziju. Tāpat mums ir jācīnās par dzīvības atņemšanas kā augstākā soda mēra atcelšanu tajās valstīs, kur tas vēl ir spēkā.

Civilizētā sabiedrībā valda trešā vara – tiesu sistēma, kurai ir dotas tiesības sodīt likumpārkāpējus. Sabiedrība spēj pierādīt savu pārākumu pār noziedznieku nosodāmo ideoloģiju, tāpēc tā var veidot civilizētas sodu sistēmas. Mūsu pierādījumi ir mūsu vērtības, jo varam tās saukt par labākām. Tās izpaužas, ļaujot cilvēkiem baudīt brīvību - runājot, iegūstot informāciju, aktīvi aizstāvot savu viedokli, un tā tālāk. Tāpat arī sabiedrība aizsargā tās locekļu godu un cieņu, veselību un, kā jau minēts, arī dzīvību. Analizējot katru šeit minēto lietu, varam secināt, ka mūsu vērtību sistēma patiešām ir lieliskāka.

Lai lieliskums netiktu apšaubīts jau sen atpakaļ tika aizliegta spīdzināšana. 20.gadsimtā pasaule ir spērusi soli tālāk, aizliedzot arī nāvessodu. Nāvessoda pielietošana faktiski ir baismīgas noziedznieku metodes pielietošanu. Tāpēc valsts sankcionēta dzīvības atņemšana samazina mūsu argumentu spēku, kuri pamato likumpaklausīgās sabiedrības ideoloģijas pārākumu. Mēs nedrīkstam pieļaut argumentācijas pavājināšanos, tāpēc augstākajam soda mēram ir jāpaliek mūža ieslodzījumam.

Var izprast L. Mūrnieces satraukumu par to, ka bērni kļūst par noziedzības upuriem. Tas patiešām ir šausmīgi. Tomēr deputātes piedāvātais risinājums nav pieļaujams. Ja nāvessoda atbalstītāji vēlas, lai konkrētajam noziedzniekam vairs nebūtu pat teorētiskas izredzes atkārtoti izdarīt līdzīgu noziegumu, tad ir cits veids kā to panākt. Viņi var cīnīties, lai uz mūžu notiesātie cietumā pavadītu visu paredzēto laiku. Lai gan arī apžēlošanas aizliegšana uz mūžu ieslodzītajiem varētu būt pārspīlēts solis...

Ja jūs savā sirdī jūtat pamudinājumu nepieļaut mūsu vērtību iedragāšanu, aicinu rīkoties. Sākumā var sākt rakstīt vēstules L. Mūrnieces kundzei ar aicinājumu savu ideju nevirzīt tālāk. Ja tomēr piepildās neticamais, un šis neloģiskais ierosinājums sasniedz dzirdīgas ausis JL, tad jārīkojas aktīvāk. Šādā situācijām par savu nosodošo attieksmi ir jāinformē gan Eināra Repšes dibinātā partija, gan koalīcijas partiju pārstāvji Saeimā un valdībā. Kritiskākajā situācijā vajadzēs rīkot antidemonstrācijas, taču esmu pārliecināts, ka tik tālu nenonāksim. Kā nekā Satversmes 93.pants joprojām ir spēkā.

1 - www.delfi.lv
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV