Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Atklāts Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs

EasyGet.lv, 16.12.2011. 09:38

14. decembrī Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātē (FMF) Zeļļu ielā 8, Rīgā tika atklāts LU FMF Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs (DMIC), informē LU Preses centrs.
Atklāts Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs

Dienas pirmajā pusē notika atvērto durvju pasākums, kura laikā varēja iepazīties ar centra piedāvātajām mācību spēlēm skolām, pārbaudīt savas zināšanas virtuālā erudīcijas konkursā un aplūkot citus līdz šim tapušos inovatīvos mācību līdzekļus dabaszinātnēs un matemātikā. Otrajā dienas pusē notika ideju forums, kurā piedalījās izglītības speciālisti, politikas veidotāji, skolu un augstskolu pārstāvji un eksaktās nozares uzņēmēji.

Kā uzsvēra LU FMF DMIC vadītāja pienākumu izpildītāja Dace Namsone, ir svarīgi sasaistīt skolu, augstskolu un darba tirgu, starp kurām joprojām vērojama plaisa. Tāpat skolēniem (īpaši septīto līdz devīto klašu) mācību process ir jāveido pievilcīgs, lai tas rosinātu veidot turpmāku karjeru, izdarot izvēli par labu eksaktajām zinātnēm.

Turpretī mācību līdzekļu izdevniecības „Lielvārds" valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts, diskusijā pārstāvot uzņēmējus, aicināja skolās veidot vairāk praktiskas nodarbības ne tikai fizikā, ķīmijā, bioloģijā, bet arī domāt par atsevišķa tehnoloģiju mācību priekšmeta izveidi.

Turklāt Smiltenes ģimnāzijas direktore Velga Mālkalne uzsvēra, ka līdzšinējais darbs kopā ar jaunatklāto centru projekta ietvaros ir viena no veiksmīgām formām skolotāju pilnveidei, kas nozīmē paša skolotāja nepārtrauktas mācīšanās procesu, ļaujot apgūt jaunas lietas darba vietā. Direktore rosināja augstskolās pārdomāt arī skolotāju studiju programmu saturu, mācot topošajiem skolotājiem spēt veikt sava darba pašvērtējumu un attīstot analīzes prasmes. Savukārt programmas „Iespējamā misija" direktore Zane Oliņa norādīja, ka Latvijas skolās ir nepieciešami uz skolēna rezultātiem orientēti skolotāji.

Diskusijā tika spriests par to, ko kopīgi var darīt, lai panāktu, ka pozitīvas pārmaiņas dabaszinātnēs un matemātikā ienāk katrā skolā un katrā klasē.

Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs izveidots ar mērķi veidot tiltu starp Universitāti un skolu, strādājot ar talantīgajiem skolēniem, dabaszinātņu un matemātikas skolotājiem, kā arī atrodot jaunus talantus. Tas tapis uz Eiropas Sociālā fonda projekta „Dabaszinātnes un matemātika" bāzes, kas tika īstenots no 2008. gada15. decembra līdz 2011. gada 31.oktobrim.

Jaunizveidotā centra uzdevumi ir veicināt jauniešu interesi par dabaszinātnēm un matemātiku, sekmēt inovāciju ienākšanu vispārējā izglītības sistēmā, pēctecību un sadarbību starp vispārējo un augstāko izglītību, popularizēt zinātni skolēnu un visas sabiedrības vidū, kā arī stiprināt pētniecisko darbību vispārējā izglītībā.

Foto: © Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV