Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Publicēts Latvijas Universitātes žurnāla „Alma Mater" ziemas numurs

EasyGet.lv, 20.12.2011. 16:28

Publicēts Latvijas Universitātes (LU) žurnāla „Alma Mater" ziemas numurs, ko ikviens var lasīt elektroniski LU portālā, informē LU Preses centrs.
Publicēts Latvijas Universitātes žurnāla „Alma Mater" ziemas numurs

Jaunajā LU žurnāla „Alma Mater" ziemas numurā lasiet:

Universitātes vadības komandā – profesors Andris Kangro

Sākot ar 2011. gada novembri Latvijas Universitātes mācību prorektora amatā stājies profesors Andris Kangro, kas līdz šim bija LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāns. A.Kangro ir viens no starptautiskās salīdzinošās skolēnu sasniegumu kvalitātes izpētes virziena Latvijā un atbilstošo organizatorisko struktūru izveidotājiem un vadītājiem. Intervijā profesors dalās ar pieredzes stāstiem no līdzšinējās darbības Universitātē un ieskicē darbības virzienus nākotnē.

Mācīt skolēnus, nevis priekšmetu

Programmas „Iespējamā misija" ietvaros trīs Latvijas Universitātes studenti izmēģināja spēkus pedagoģijā. Lai gan pēc iegūtās izglītības ir speciālisti katras savā jomā, piekrituši izaicinājumam stāties klases priekšā un mācīt bērnus. Inese Pelnēna bēniem Mežciema pamatskolā divus gadus mācīja bioloģiju un dabaszinības, Arnis Kleinbergs Rīgas Mežciema pamatskolā vēsturi, bet Pāvels Nazarovs Rīgas Ostvalda vidusskolā fiziku. Abi puiši „Iespējamās misijas" iedvesmoti joprojām turpina darbu skolā, bet Inese savu skolā gūto pieredzi izmanto darbā LU.

Daudzpusīgākais Latvijas Universitātes kolektīvs

Latvijas Universitāte (LU) nav vieta tikai studentiem, profesoriem, zinātniekiem un citiem darbiniekiem, te aktīvi darbojas arī LU seniori. Senioru apvienībā ir aptuveni 300 biedri, kas vēlas saglabāt saites ar Universitāti un justies kā pilnvērtīgi agrākā kolektīva locekļi. Aktīvāko organizācijas kodolu veido aptuveni 60 cilvēku. Universitātes seniori sirsnīgā sarunā stāsta par savām aktivitātēm, kas ietver gan izglītošanos, gan ekskursijas un izklaidi, gan sirsnīgus svētkus, kā arī politiskās darbības.

Kā kļūst par mecenātu? M.M.V. Petkevičas piemiņas stipendija

Jau 10 gadus M.M.V. Petkevičas piemiņas stipendija Latvijas Universitātē tiek piešķirta topošajiem talantīgajiem pirmo kursu studentiem no trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm. Pieteikties tai ir iespējams katra gada martā. Rūta Krastiņa, kas ir Latvijas Universitātes stipendiju komisijas locekle un M.M.V.Petkevičas Latvijas Universitātei novēlētā īpašuma pilnvarotā pārvaldniece, pēta M.M.V. Petkevicas dzīves gaitas līkločus un atklāj iemeslus, kā viņa kļuva par mecenāti.

Labas ziņas – tradīcijas turpinās!

Novembra beigās Latvijas Universitātes radio NABA mūzikas klubā NABAKLAB tika atklāta Radio NABA 9. dzimšanas dienai veltītā ceļojošā fotoizstāde „9 x9 ", kuras tēma šogad bija „Ziņas". Fotokonkurss un tam sekojošā fotoizstāde ar nemainīgu stabilitāti tiek rīkots jau piekto gadu un ir kļuvis par vienu no Radio NABA dzimšanas dienas tradicionālajiem pasākumiem.

Ekonometrijas pētījumi var ietekmēt valsts lēmumu pieņemšanu. Mihails Hazans

Migrācija, bezdarbs, darba samaksa, izglītības ekonomika – tās ir tikai dažas no pētījumu tēmām, kurām savu laiku velta Mihails Hazans, kas ir ne tikai ekonometrijas profesors Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, bet arī daudzu projektu vadošais pētnieks un neatkarīgais darba tirgus eksperts. Nupat viņš ir saņēmis nozīmīgo Spīdolas balvu par sabiedrībai svarīgiem pētījumiem demogrāfijas jomā. Arī viņa studenti mēdz aktīvi iesaistīties pētījumu procesos. Pētījumu rezultāti nereti ietekmē arī valsts lēmumu pieņemšanu.

Vērtīgs medicīnas literatūras dāvinājums LU Bibliotēkai

Ar latviešu biedrības „Daugavas Vanadzes" (ASV) un tās priekšsēdētājas Astras Iesalnieks starpniecību Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēka uzsākusi sadarbību ar ASV Dienvidaustrumu daļas Veselības izglītības centra SEAHEC Veselības zinātņu bibliotēku (Health Sciences Library). Pateicoties tās direktorei Donnai Fleikai (Donna Flake), LU Bibliotēka saņēmusi dāvinājumā jau divus jaunu medicīnas grāmatu un periodisko izdevumu sūtījumus. LU Bibliotēkas Medicīnas bibliotēka ir jaunākā LU Bibliotēkas nozaru bibliotēka.

Trīnīšu mamma un topošā juriste

Lai gan tagad viņa sevi biežāk raksturo kā trīnīšu māmiņu, Viktorija Buivide ir dzīvespriecīga un uzcītīga Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studente un Rīgas pašvaldības policijas darbiniece. Pārņemta ar jaunajiem pienākumiem un rūpēm, viņa tomēr ne mirkli nešaubās, ka jāķeras pie diplomdarba izstrādes un vasarā jāpabeidz tiesību studijas.

Sporta spēles Latvijas Universitātes darbiniekiem „Jampadracis 2011"

Jau 9. gadu Latvijas Universitātes darbiniekiem tiek rīkotas sporta spēles „Jampadracis". Šogad tās norisinājās 28. septembrī Latvijas Universitātes 92. jubilejas ietvaros Sporta namā „Arkādija" un tajās piedalījās gandrīz 100 Universitātes darbinieku un docētāju.

Latvijas Universitātes žurnāls „Alma Mater" iznāk četras reizes gadā, atspoguļojot nozīmīgākos notikumus Universitātē. Gan šis, gan iepriekšējie žurnāla „Alma Mater" numuri lasāmi elektroniskā formātā Latvijas Universitātes portālā. Žurnāla „Alma Mater" arhīvs: www.lu.lv/almamater.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV