Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Centrāltirgū nosvinēti ziemas saulgrieži

EasyGet.lv, 22.12.2011. 18:55

Ar plašu folkloristu programmu Ziemassvētku tirdziņa ietvaros Centrāltirgū nosvinēti ziemas saulgrieži, informē RPAS "Rīgas Centrāltirgus" sabiedrisko attiecību vadītājs Ivars Jakovels. Ziemassvētku amatnieku un mājražotāju tirdziņš Centrāltirgū un Vidzemes tirgū norisinās līdz piektdienai, 23.decembrim. Amatnieku un mājražotāju tirdziņa noslēdzošajā dienā folkloristi ar kultūras programmu viesosies Vidzemes tirgū.
Centrāltirgū nosvinēti ziemas saulgrieži

Galerijas:

Par svētku noskaņu ceturtdien Centrāltirgū rūpējās Rīgas jauniešu deju kolektīvs "Ziemassvētku dimanti", kā arī krievu tautas kultūras biedrības "Karagod" folkloristi ar dziesmām un rotaļām. Tirgus pircēji tika iesaistīti dažādās Ziemassvētku spēlēs un mīklu minēšanā. Ziemassvētku svinēšanu Centrāltirgū un Vidzemes tirgū vadīja pazīstamie folkloristi Iveta un Vidvuds Medeņi, kuri svētku dalībniekus iepazīstināja ar latviešu bluķa vilkšanas un budēļu tradīcijām ziemas saulgriežos. Tika kopīgi kurināts ugunskurs, kam folkloras bagātību sargātāji ziedoja maizi, skaidravota ūdeni, zirņus, naudu un Jāņu ziedu vainagu. Saskaņā ar senajām tradīcijām tirgus placī tika vilkts arī tradicionālais bluķis, lai tirgum un tā pircējiem nodrošinātu labklājību un saskanīgu visu turpmāko darbu gaitu. Senais rituāls izsauca daudz pozitīvu emociju sapulcējušos apmeklētājos.

Radošajās darbnīcās lieli un mazi darināja Ziemassvētku maskas un veidoja kolāžas. No niedrēm tika izgatavoti tradicionālie Ziemassvētku puzuri, bet no dažādu krāsu dzijām, salmiem, kartupeļiem, āboliem un kociņiem - ķisti. Bērniem īpašu sajūsmu radīja Ziemassvētku kūpināmo kociņu tīšana no mūžzaļiem koku zariem un izkaltētiem ārstniecības augiem.

Ziemassvētku ēverģēlības Centrāltirgū kuplināja Rīgas domes Labklājības departamenta pasākums "Izgaršo Ziemassvētku smaržu!" Labklājības departamenta teltī notika dažādas aktivitātes. Uztura speciālists sniedza konsultācijas un informāciju par iespējām veselīgi pavadīt Ziemassvētkus un veicināt savu veselību ziemas sezonā.

Amatnieku un mājražotāju tirdziņā Centrāltirgū un Vidzemes tirgū līdz 23.decembrim uzaicināti piedalīties labākie sava aroda meistari no visas Latvijas, pārstāvot dažādus mūsu zemes etnogrāfiskos novadus un demonstrējot dažnedažādus tautas amata mākslas veidus. Tirdziņā ir iespējams iegādāties gan saldāko medu un gardāko maizi, gan vissmeķīgāk kūpinātās desas un žāvētās zivis. Savukārt, amatnieki piedāvā visdažādākos izstrādājumus no koka un māla, vilnas un dzijas, dzintara un sudraba.

Kultūras programma rīdziniekiem un pilsētas viesiem Vidzemes tirgū tiks piedāvāta piektdien, 23.decembrī no plkst.11:00-14:00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV