Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Reirs: nākamgad iedzīvotājiem būs jādeklarē savs mantiskais stāvoklis

EasyGet.lv, 29.12.2011. 13:18 | komentāri (1)

Saeima 2011.gada rudens sesijā galīgajā lasījumā ir pieņēmusi vairākus būtiskus Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas virzītus likumprojektus, tostarp jauno Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu, informē Saeimas Preses dienests.

"Likums nosaka pienākumu iedzīvotājiem deklarēt savu mantu un fiksēt skaidras naudas apjomu. Jaunais regulējums ļaus ierobežot pelēko ekonomiku, kas kropļo konkurenci un traucē korupcijas apkarošanai," akcentē Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Tas būs jādara, ja persona ir iegādājusies nekustamo īpašumu Latvijā vai ārvalstīs, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu, bet nav nostiprinājusi īpašumtiesības uz to. Tāpat būs jādeklarē skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu. Nebūs jādeklarē tie īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros.

Rudens sesijā Saeimā pieņemts arī valsts galvenais finanšu dokuments - 2012.gada valsts budžets ar saistītajiem grozījumiem 29 likumos. Komisijas priekšsēdētājs uzsver, ka nākamgad budžeta konsolidācija praktiski neskars nodokļu jomu un tiks saglabāti arī līdzšinējie nodokļu atvieglojumi. Vairāki pasākumi vērsti uz ēnu ekonomikas apkarošanu, tostarp aplokšņu algu izskaušanu un mikrouzņēmumu nodokļa režīma ļaunprātīgu izmantošanu. Tāpat tiks pastiprināta cigarešu un alkohola nelegālās aprites apkarošana. Lai nodrošinātu nākamā gada budžeta fiskālo konsolidāciju, bankām dubultota finanšu stabilitātes nodeva.

Lai optimizētu nodokļu jomu, grozīts pievienotās vērtības nodokļa likums, nosakot, ka arī būvniecības pakalpojumiem tiks piemērota reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksāšanas kārtību. Turpmāk PVN par šiem pakalpojumiem, kas sniegti iekšzemē, valsts budžetā aprēķinās un maksās pakalpojuma saņēmējs, nevis sniedzējs, kā tas bija iepriekš.

Vienkāršotā PVN atmaksas procedūra novērsīs iespēju negodīgiem komersantiem, kuri, īslaicīgi iesaistoties darījumos un veidojot shēmas, izkrāpj no valsts budžeta PVN, nepamatoti pierasot nodokļa atmaksu.

Nevalstiskā sektora atbalstam pieņemti grozījumi likumā "Par grāmatvedību", nosakot, ka tās biedrības, nodibinājumi un arodbiedrības, kuru saimnieciskie darījumi gadā nepārsniedz 25 tūkstošus latu, grāmatvedību turpmāk varēs kārtot vienkāršā ieraksta sistēmā. Gada pārskatam, ko iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, būs jāsagatavo tikai ieņēmumu un izdevumu pārskata daļa un ziedojumu un dāvinājumu pārskats.

Izmaiņas likumā atvieglos grāmatvedības kārtošanu, kā arī samazinās administratīvās procedūras un izmaksas. Jaunā kārtība stāsies spēkā 2012.gada 1.janvārī, un vienkāršā ieraksta sistēma attieksies uz pārskatiem par 2012.gadu un turpmākajiem gadiem.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ziemas sesijā turpinās darbu pie grozījumiem Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kas paredz atbrīvot no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa personas, kuras vai kuras laulātā apgādībā ir bērns ar pārvietošanās traucējumiem. Tāpat paredzēts, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis nebūs jāmaksā par vēsturiskajiem spēkratiem un sporta automašīnām, jo to dalība ceļu satiksmē ir ierobežota un tie netiek lietoti kā ikdienas transportlīdzekļi. Nodokli nevajadzēs arī maksāt par laiku, kad transportlīdzeklis bijis nozagts.

Lai atbalstītu daudzbērnu ģimenes, paredzēts transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojums 20 procentu apmērā par vienu transportlīdzekli, ja ģimenē laulātajiem kopā apgādībā ir trīs vai vairāki nepilngadīgi bērni. Līdzšinējā kārtība atvieglojumu neparedz, ja, piemēram, vienam laulātajam apgādībā ir viens, bet otram laulātajam - divi bērni.

Tāpat komisija turpinās strādāt pie jaunā Nodokļu atbalsta pasākuma likumprojekta, kas paredz nodokļu maksātājiem atvieglot nodokļu parāda atdošanu. Nodokļu administrācijai būs tiesības noteikt garāku laika periodu nodokļa parāda nomaksai, kā arī dzēst nokavējuma naudu un soda naudu tiem nodokļu maksātājiem, kuri laicīgi būs nomaksājuši nodokļu pamatparādu.

Likumprojektā noteikts nodokļu maksātāju loks, kas varēs pieteikties šiem pasākumiem un kam šis valsts atbalsts būs ierobežots. Nodokļu atbalsta pasākums neattieksies uz uzņēmumiem, kam pasludināts maksātnespējas process.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija rudens sesijā izveidoja divas apakškomisijas - Nodokļu politikas apakškomisiju un Demogrāfijas lietu apakškomisiju.

Videointervija ar Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Jāni Reiru pieejama šeit: http://www.youtube.com/user/SaeimaSAB#p/u/4/1ewK0gQn-Ws

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV