Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Tautas nobalsošana par Satversmes grozījumiem notiks 18. februārī

EasyGet.lv, 03.01.2012. 17:12

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma, ka tautas nobalsošana par likumprojektu „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē", kas paredz mainīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104. pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu, notiks sestdien, 18. februārī, informē CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Tautas nobalsošanas zīmē tiks iekļauts jautājums „Vai jūs esat par likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu?". Iespējamie atbilžu varianti būs „Par" un „Pret". Ja vēlētājs atbalsta izmaiņas Satversmē, kas paredz noteikt krievu valodai otras valsts valodas statusu, tad viņam tautas nobalsošanas zīmē būs jāatzīmē atbilde „Par". Savukārt, ja vēlētājs ir pret grozījumiem Satversmē un neatbalsta valsts valodas statusa noteikšanu arī krievu valodai, tad viņam tautas nobalsošanas zīmē jāatzīmē atbilde „Pret".

Lai palīdzētu vēlētājiem izdarīt atzīmi balsošanas zīmē atbilstoši savai gribai, CVK vienojās izgatavot īpašus skaidrojošus plakātus par zīmes aizpildīšanu, ko paredzēts izvietot vēlēšanu iecirkņos un balsošanas kabīnēs un nodalījumos.

Vienlaikus CVK šodien apstiprināja vairākas instrukcijas, kas nosaka kārtību, kādā izveidojamas vēlēšanu iecirkņu komisijas, sarīkojama tautas nobalsošana Latvijā un ārvalstīs un organizējama balsošana pa pastu ārvalstīs.

CVK pārrunāja arī to, vai CVK kompetencē ietilpst sniegt informāciju Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai par tiem 11. Saeimas deputātiem, kuri piedalījušies parakstu vākšanā likuma „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ierosināšanai. CVK locekļu vairākums atbalstīja viedokli, ka CVK nav tiesīga izpaust minēto informāciju, jo dati, kas liecina par personas politisko pārliecību, ir sensatīvi personas dati, un šo datu apstrāde un izpaušana saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu ir aizliegta. CVK rīcībā esošā Satversmes grozījumu parakstītāju datu bāze ir reģistrēta Datu valsts inspekcijā un ir paredzēta tikai vienam noteiktam mērķim – konstatēt, cik daudz vēlētāju ir piedalījušies parakstu vākšanā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV