Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Sāk informatīvu kampaņu „Atklāti par šizofrēniju"

Jeļena Gavrilova, 13.01.2012. 13:27

Latvijā Reģistra uzskaitē reģistrēti vairāk nekā 15 000 personu ar šizofrēniju. Neskatoties uz šīs slimības plašo izplatību, sabiedrībā joprojām valda daudz stereotipu. Tādēļ lai mazinātu sabiedrībā pastāvošos aizspriedumus pret cilvēkiem, kuri slimo ar šizofrēniju, biedrība „Gaismas Stars" uzsāk informatīvu kampaņu „Atklāti par šizofrēniju".
Sāk informatīvu kampaņu „Atklāti par šizofrēniju"

„Kaut arī pie atbilstošas terapijas cilvēki ar garīgiem traucējumiem nav ļoti atšķirīgi no pārējiem, mūsu sabiedrībā vēsturiski ir izveidojusies aizspriedumaina attieksme pret cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem. Tāpēc ar šizofrēniju slimojošie ir viena no sociāli atstumtākajām sabiedrības grupām," uzsver biedrības „Gaismas Stars" vadītāja Brigita Siliņa.

Informatīvā kampaņa tika atklāta ar diskusiju par sabiedrības aizspriedumiem pret cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem. Diskusijā biedrības pārstāvji, sociālantropoloģe Agita Lūse un psiholoģe Ilze Damberga norādīja uz būtiskākajām problēmām un risinājumiem, kādi nepieciešami šajā jomā, piemēram, sabiedrības izglītošana par šo slimību; papildu dienas aprūpes centru ieviešana, lai nodrošinātu pēctecību pēc pacienta iznākšanas no slimnīcas, tādējādi palīdzot ar šizofrēniju slimojošiem cilvēkiem iesaistīties sabiedrībā, kurā nav aizspriedumu.

Pēc diskusijas tika atklāta ar šizofrēniju slimojošu cilvēku darbu izstāde „Prāta spēles. Būris", kuras mērķis ir attīstīt sociālo dialogu un veicinātu tolerantāku attieksmi pret cilvēkiem ar garīgās veselības traucējumiem.

„Apmeklētājiem tiks dota iespēja sastapties ar robežām – pašu mākslinieku radītajām robežām gleznās, kā arī sabiedrības uzstādītajām robežām. Izstāde noslēdzas ar jautājumiem par to, ko šīs robežas nodala - mākslinieku no skatītāja, ierasto no neierastā, pareizo no nepareizā, zināmo no nezināmā? Vai varbūt robežas nemaz nav tik viegli novelkamas?" komentē izstādes mākslinieciskā vadītāja Katrīna Gaile.

Izstāde „Prāta spēles. Būris" apskatāma P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā līdz 11.februārim.

Biedrība "Gaismas stars" ir atbalsta grupa personām ar garīgās veselības traucējumiem un viņu tuviniekiem. Biedrība ir dibināta 1997. gadā, pateicoties psihiatrijas pakalpojumu lietotāju vecāku iniciatīvai. Kopš 2001. gada darbojas arī dienas aprūpes centrs "Gaismas stars" personām ar garīga rakstura traucējumiem, piedāvājot kompleksus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Tā finansētājs ir Rīgas domes Labklājības departaments, kas pērk dienas aprūpes centra sniegtos pakalpojums 25 cilvēkiem dienā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV