Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Rīgā atsavina vairāk nekā 2,7 kilogramus kokaīna un 56 000 "extasy" tablešu

LETA, 14.05.2007. 18:20

Pagājušās nedēļas nogalē policija Rīgā kādam vīrietim atsavinājusi vairāk nekā 2,7 kilogramus kokaīna un vairāk nekā 56 000 sintētiskās narkotikas "ecstasy" tablešu, kuru vērtība melnajā tirgū var sasniegt pat 500 000 latu.
Rīgā atsavina vairāk nekā 2,7 kilogramus kokaīna un 56 000 "extasy" tablešu
Šis ir viens no visu laiku lielākajiem Latvijas policijas guvumiem narkotiku apkarošanas jomā, tajā skaitā lielākais vienā reizē atsavinātais kokaīna apjoms Latvijas vēsturē.

Atsavināto narkotiku cena nelegālajā tirgū ir no 170 000 līdz 500 000 latu, jo viena kokaīna grama cena svārstās no 40 līdz 50 latiem, savukārt vienas "ectasy" tabletes cena ir 1,7 līdz septiņi lati.

Pagājušajā nedēļā apcietināts 1974.gadā dzimis Latvijas pilsonis, kura garāžā tika uzieti narkotiku krājumi. Viņš jau iepriekš par līdzīgiem noziegumiem sodu izcietis ASV, žurnālistus informēja Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Aivars Lapiņš.

Informāciju saistībā ar šo narkotiku izplatīšanas grupēju policija saņēmusi 2006.gada sākumā, kad pirmās ziņas par tā darbību saņemtas no aizturēta narkotiku lietotāja.

Apcietinātais bijis viens no galvenajiem narkotisko vielu izplatīšanas ķēdē. Par līdzīgiem noziegumiem viņš ASV cietumā pavadījis trīs gadus, lai gan viņam tikuši piespriesti 20 gadi ieslodzījumā. Šī informācija gan pagaidām esot neoficiāla, bet no ASV tiesībsargājošajām iestādēm tiks pieprasītas ziņas, teica Lapiņš.

Narkotiskās vielas RGPP darbinieki atklājuši 11.maijā, bet to glabātājam drošības līdzeklis apcietinājums piemērots 13.maijā.

Ierosināta krimināllieta saskaņā ar Krimināllikuma 253.prim panta trešo daļu, kas paredz brīvības atņemšanas saodu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Lapiņš sacīja, ka kokaīna izcelsmes valsts, iespējams, ir Venecuēla. Viņš pieļāva, ka narkotikas caur Latviju tika vestas uz kādu kaimiņvalsti, tomēr tās varētu būt paredzētas arī Latvijas tirgum.

Policijas pārstāvis atzina, ka operācija izdevusies, pateicoties RGPP, Drošības policijas un Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes sadarbībai.

Konfiscētajām narkotikām tiks veikta ekspertīze un tās tiks uzglabātas līdz tiesas procesa beigām.

Muitas kriminālpārvaldes direktors Vladimirs Vaškevičs informēja, ka iepriekš izņemtās narkotikas tikušas izmantotas dažādiem mērķiem, piemēram, policijas un muitas suņu apmācībai.

Līdz šim lielākais vienā reizē atklātais kokaīna apjoms bija 1999.gadā, kad janvāra beigās lidostā "Rīga" tika aizturēta narkotiku kontrabandas krava - 1,86 kilogrami kokaīna, kura aptuvenā vērtība tad bija 100 000 latu. Tika aizturēti divi kontrabandisti - Latvijas Modeļu asociācijas prezidente Daira Silava un asociācijas menedžeris Rolands Priverts. Viņi tika notiesāti un sodu jau izcietuši.

2001.gada vasarā māju kompleksā "Smilgas", kurā bija piereģistrēts motoklubs "Brīvie vanagi", tika atrasts kilograms kokaīna, trīs kilogrami koncentrēta amfetamīna un 100 grami marihuānas. Māju īpašnieks - motokluba prezidents Vilnis Gavars ar iesauku Mazais - sešus gadus bēguļoja, bet šā gada janvārī tika aizturēts Krievijā, Ļeņingradas apgabalā.

2004.gada decembrī Valsts policija, veicot izmeklēšanu saistībā ar kādu iepriekš ārvalstīs aizturētu kokaīnu kravu, arī Latvijā aizturēja divus cilvēkus, kuriem atsavināja aptuveni kilogramu kokaīna gandrīz 100 000 ASV dolāru (ap 52 000 latu) vērtībā.

Šogad par kokaīna glabāšanu policija aizturējusi vairākas personas. 9.janvārī Rīgā par 166 gramu kokaīna glabāšanu aizturēts kāds 24 gadus vecs vīrietis. Savukārt aprīļa beigās Rīgas autoostā par kokaīna glabāšanu aizturēta kāda 44 gadus veca sieviete, pie kuras atrada vairāk nekā 400 gramus šīs narkotikas.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV