Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Latvijas iedzīvotāji aicināti piedalīties pirmajā RTU Zinātnes festivālā

EasyGet.lv, 09.03.2012. 09:43

Papīra animācijas studija, 3D hologrammas veidošana, Rubensa caurule, uguns bez uguns un nitro vate – tā ir tikai neliela daļa no pirmā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes festivāla aktivitātēm, kuras aicināti vērot un tajās piedalīties gan mazi, gan lieli Latvijas iedzīvotāji. Pirmais RTU Zinātnes festivāls notiks 17. martā RTU centrālajā ēkā Kaļķu ielā 1, un tas ir viens no RTU 150. jubilejas gada īpašajiem pasākumiem, informē RTU Starptautisko un sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītāja Elīna Kļaviņa.

RTU Zinātnes festivālā satiksies RTU studenti, Latvijas skolēni un skolotāji, interešu pulciņu dalībnieki un Latvijas uzņēmumi, lai kopīgi atklātu zinātnes interesanto pusi un tās saikni ar ikdienu. Latvijas bērniem tā būs iespēja ārpus skolas attīstīt dabisko interesi par apkārtējās pasaules procesiem.

Visas dienas garumā RTU centrālajā ēkā Kaļķu ielā 1 apmeklētāji varēs piedalīties dažādos eksperimentos un sacensībās, būvēt makaronu tiltus, projektēt robotus, demonstrēt atjautību un konstruēšanas māku, kā arī saņemt ekspertu padomus, kā ideju pārvērst biznesā. Lattelecom radošā darbnīca aicinās izveidot savu mājaslapu, savukārt Latvenergo ļaus izmēģināt elektrisko trīsriteni un pārbaudīt spēkus iekārtu skrūvēšanas darbos.

„Katrā bērnā un jaunietī slēpjas pētnieka potenciāls, tādēļ uzskatām, ka šāds festivāls var rosināt zinātkāri par apkārtējo pasauli. Īpaši vēlamies uzsvērt sadarbošanās nozīmi, jo tikai kopā ar vecākiem, skolotājiem un uzņēmumiem varam nodrošināt, ka bērni nākotnē izvēlēsies būt par zinātniekiem, izgudrotājiem un inženieriem," stāsta RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Festivāla laikā notiks konkursa „Nāc un studē RTU" fināls, kurā par uzvarētāja titulu sacentīsies 12 Latvijas skolu komandas, prezentējot izstrādāto zinātniskās pētniecības darbu rezultātus. Šogad skolēni pētījuši Latvijas māla izmantošanu notekūdeņu attīrīšanā, iespējas izmantot Baltijas jūras viļņu enerģiju un izstrādājuši jaunus eksperimentus labākai fizikas vielas apguvei, kā arī citas ar tehniskajām zinātnēm saistītas tēmas. Finālistu prezentācijas notiks Mazajā zālē, un tās varēs vērot ikviens interesents.

Kopumā šogad konkursam pieteikts 31 darbs no 23 Latvijas skolām un 15 pilsētām. Visaktīvāk darbus pieteikuši Rīgas, Ventspils, Talsu un Daugavpils vidusskolēni, no kuriem tika saņemta vairāk nekā puse zinātniskās pētniecības darbu.

Finālam kvalificējās divpadsmit zinātniskās pētniecības darbu – no Rīgas Ostvalda vidusskolas (komanda «Violeta»), Talsu Valsts ģimnāzijas (komandas «Talsinieki», «Kopprodukts» un «Kaplis»), Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas (komanda «Māla pikas»), Jūrmalas Valsts ģimnāzijas (komanda «Kustoņi»), Bauskas Valsts ģimnāzijas komanda «Kristāli»), Jelgavas Valsts ģimnāzijas (komanda «Daģinātori»), Rīgas Kultūru vidusskolas (komanda «Ozons»), Rīgas Franču liceja (komanda «Hidrokomanda»), Piltenes vidusskolas (komanda «Rozīņkēksu mednieku un 11 gudro mērkaķu mafija») un Rīgas Centra humanitārās vidusskolas (komanda «Grafīts»).

Pirmā RTU Zinātnes festivāla īpašie atbalstītāji ir Latvenergo un Lattelecom.

Par RTU 150

Rīgas Tehniskās universitātes 150. jubileja tiks svinēta 2012. gada 14. oktobrī. Visu 2011./2012. studiju gadu notiks plaša zinātnes, kultūras un sporta jubilejas pasākumu programma. To iespējams iepazīt www.rtu.lv/150.

RTU (tolaik – Rīgas Politehniskā augstskola) ir pirmā augstākās izglītības mācību iestāde tagadējās Latvijas teritorijā un senākā tehniskā universitāte Baltijā, tā ir dibināta 1862. gada 14. oktobrī.

Jubilejas ģenerālsponsori: Swedbank, Latvijas Gāze, Latvenergo; lieldraugi: Lattelecom, Latvijas Dzelzceļš, SEB banka, Severstaļlat, Exigen Services Latvia, Rīgas dome; atbalstītājs: Knauf.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV