Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Arsenāls beidzies - ejiet visi mājās!

Evita Bandere, 13.03.2012. 12:29 | komentāri (1)

Pirmdienas otrā puse kultūras entuziastu – gan radītāju, gan patērētāju – vidū, domājams, ritēja rosīgās sarunās par izpildītāju konkursa VIP ēstuvēm un kino festivāla slēgšanu. Apzinos, ka būs ļaudis, kas nosprēgās, ka Jaunajam Vilnim ar kultūru nav nekāda sakara, un īstens kulturālis nemaz neiespringst uz šī notikuma obligātu iekļaušanu apspriežamo tēmu lokā. Tādēļ šoreiz par Arsenāla beigām pēc 25 gadu gājuma kino jomā.
Arsenāls beidzies - ejiet visi mājās!

Vārds "entuziasms" ievadā nav nejaušs. Tāpat kā cilvēka slinkums veicinājis tehnoloģisko virzību, darbošanās prieka, sajūsmas dēļ jau izsenis bijusi kultūras attīstības dzinulis. Vikipēdijā par kultūru raksta sekojošo: "Jēdziens kultūra (latīņu: Cultura, kas sakņojas vārdā colere — kultivēt) apzīmē cilvēku darbības veidus, kā arī simboliskās struktūras, kas piešķir jēgu šīm darbībām. Kultūra kopumā apzīmē atsevišķu saprātīgu indivīdu, grupu vai sabiedrību produkta kopumu." Ne vārda par naudu un pirkt un pārdot attiecībām, par kultūru kā nozari, kas nestu peļņu pirmāmkārtām ražotājam, pēc tam – arī valstij. Tātad runa ir par vērtībām, kas ne vienmēr ir mērāmas mantiskajā izteiksmē. Tā vien šķiet, ka mūsdienās kultūras produktu radīšana ir jāveic no zila gaisa vai piesaistot līdzekļus, kas vairumā gadījumu nav pašu valsts investīcijas. Kā vakar kļuva zināms, kino festivāls Arsenāls nav guvis atbalstu ne vadošās kultūrpolitiskās institūcijas, ne pašvaldības acīs, un festivāla rīkotāji lēmuši bodīti klapēt ciet. Nezinu, kas slēpjas aiz skaidrojuma "pēdējos četros gados nav izdevies noslēgt trīspusēju sadarbības līgumu ar Rīgas domi un Kultūras ministriju", taču ne jau par to, kurš pirmais kāps uz sarkanā paklāja festivāla atklāšanā, tur runa.

Atminos, reiz bērnībā klases audzinātāju mūs, audzināmos, nostādīja dilemmas priekšā, starp vēderbaudu un kultūras produktu liekot izvēlēties vienu. Neatceros, uz ko krita mana izvēle toreiz, taču vēlāk, apmēram desmit gadu vecumā, starp šokolādes batoniņu Snikers un brāļu Grimmu pasaku grāmatu – 90. gadu sākumam piemita brīnumaina īpatnība it kā nesalīdzināmas preces novērtēt līdzīgā naudas izteiksmē - es izvēlējos pēdējo, jau toreiz tuvākajai sabiedrībai demonstrējot savas nākotnes intereses. Domāju, mūsu vidū nav mazums patiesu kultūras patērētāju, vien skumji, ka savu tieksmju apmierināšanai nu par vienu iespēju mazāk, paliekot atklātam jautājumam, vai Arsenāla beigu pasludināšana nozīmē, ka Baltijas pērlei būs papildu pakāpiens, uz kā atsperties?

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV