Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

RTU pirmais Zinātnes festivāls pulcē ap 1000 interesentu

EasyGet.lv, 19.03.2012. 14:34

Sestdiena, 17. marts, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) centrālajā ēkā ienesa bērnu smieklus, izbrīnu un prieku, jo norisinājās pirmais RTU Zinātnes festivāls, kur ģimenes ar bērniem, skolēni un studenti kopīgi iepazina tehnisko zinātņu aizraujošo pusi, informē RTU Starptautisko un sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītāja Elīna Kļaviņa.
RTU pirmais Zinātnes festivāls pulcē ap 1000 interesentu

Sestdien universitātē notika arī konkursa «Nāc un studē RTU!» fināls, kurā par naudas balvām un iespēju studēt RTU budžeta vietā sacentās skolēni no 12 komandām, prezentējot izstrādāto zinātniskās pētniecības darbu rezultātus. Pirmo vietu šajā konkursā ieguva Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas komanda «Māla pika» ar prezentāciju par Latvijas māla izmantošanu notekūdeņu attīrīšanā. Otrajā vietā ierindojās Rīgas Franču liceja «Hidrokomanda», savukārt trešajā – Talsu Valsts ģimnāzijas komanda «Talsinieki».

Apkopojot eksakto zinātņu testa rezultātus un ņemot vērā iegūtās vietas zinātnisko darbu konkursā, žūrija nolēma piešķirt tiesības ārpus konkursa tikt ieskaitītam RTU pamatstudiju programmā (RTU Uzņemšanas noteikumu 3.1. punkts) šādiem jauniešiem: Tomam Dreižem, Jāzepam Rutkim (abi no Rīgas Franču liceja), Mārtiņam Krauzem (Piltenes vidusskola) un Pēterim Dzelzkalējam (Bauskas Valsts ģimnāzija).

Savukārt makaronu tiltu konstruēšanas sacensībās STiKS tika sasniegts jauns Latvijas rekords – tilts izturēja 271,44 kg! Vairāk par STiKS rezultātiem – sacensību mājaslapā www.stiks.lv.

Festivālā jaunieši un bērni būvēja makaronu tiltus, izgatavoja robotvaboles, izvizinājās ar elektrisko trīsriteni, piedalījās ķīmijas eksperimentos un darīja daudz, daudz ko citu. Lielu interesi raisīja robotikas darbnīca, kur RTU studentu vadībā interesenti varēja uzbūvēt paši savus robotus – vaboles. Nevienu neatstāja vienaldzīgu arī Pumpuru vidusskolas fizikas skolotāja un skolēna tandēms ar Rubensa cauruli, kurai bija piemontēts mikrofons, kas katram klātesošajam ļāva pārbaudīt viņa balss liesmojošu atspoguļojumu.

Papildu interesi īpaši mazākajos festivāla apmeklētājos raisīja Juši (www.jushi.lv), kas nepārtraukti atgādināja par cilvēkam piemītošajām piecām maņām – garšu, ožu, tausti, dzirdi un redzi, jo tieši maņas ir tās, kas palīdz izzināt apkārtējo pasauli. Katrs atrada sev interesējošu tehnisko zinātņu jomu un prieks bērnu un viņu vecāku sejās nenozuda nevienu mirkli.

Par RTU 150

Rīgas Tehniskās universitātes 150. jubileja tiks svinēta 2012. gada 14. oktobrī. Visu 2011./2012. studiju gadu notiks plaša zinātnes, kultūras un sporta jubilejas pasākumu programma. To iespējams iepazīt www.rtu.lv/150.

RTU (tolaik – Rīgas Politehniskā augstskola) ir pirmā augstākās izglītības mācību iestāde tagadējās Latvijas teritorijā un senākā tehniskā universitāte Baltijā, tā ir dibināta 1862. gada 14. oktobrī.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV