Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Izvēloties Rīgas pils saimnieku

Ainārs Leijējs, 15.05.2007. 11:45 | komentāri (3)

Līdz nākamā Latvijas Republikas prezidenta ievēlēšanai ir atlicis nepilns mēnesis. Jau tagad zinām galvenos pirmās vēlēšanu kārtas amata pretendentus. Saeimai nāksies izšķirties par liberālu opozicionāri vai diviem atsķirīgiem valdošās koalīcijas pārstāvjiem.
Izvēloties Rīgas pils saimnieku
Partija “Jaunais laiks” (JL) jau pirms 9.Saeimas vēlēšanām par savu prezidenta amata kandidāti izvirzīja kādreizējo ārlietu ministri Sandru Kalnieti. Pēdējo nedēļu laikā savu partiju kandidātu ir nosaukusi arī “Tautas partija” (TP) un “Latvijas Pirmās partijas/Latvijas ceļa” (LPP/LC) apvienība. Par TP kandidātu ir kļuvis pašreizējais premjerministra padomnieks Māris Riekstiņš. Savukārt, LPP/LC cīņai par vietu Rīgas pilī ir izvirzījusi pašreizējo Saeimas prezidija locekli Karinu Pētersoni.

Izskatās, ka šie trīs varētu būt vienīgie pirmās vēlēšanu kārtas dalībnieki. Ja nu vienīgi Saeimā pārstāvētās nacionāli kreisās partijas nenolems virzīt savu kandidātu. Jautājums ir, kurš no šiem kandidātiem Latvijai ir vislabākais. Politiskā līdzsvara vārdā, kā jau portāls easyget.lv ir vēstījis, vislabākā kandiāte būtu Sandra Kalniete. Viņa ir pilnīgā opozīcijā esošas partijas kandidāte. Tāpēc, šežot prezidenta krēslā, spētu ar kritisku aci raudzīties uz valdības un Saeimas darbu. Varas kausu sabalansētības vārdā sabiedrība varētu samierināties ar S. Kalnietes liberālo kursu. Nenoliedzami JL ir nepieciešams prezidenta amats. Kā nekā nākamajās vēlēšanās šī partija nespēs parādīt spīdošus rezultātus, ja savu eksistenci balstīs tikai un vienīgi uz referendumu par grozījumu drošības likumos atcelšanu. Tomēr, ja raugāmies reāli, S.Kalnietei iespējas kļūt par prezidenti ir tikai teorētiskas. Viņu kā bijušo Atmodas aktīvisti nevēlēsies atbalstīt PCTVL vai “Saskaņas centrs”, un valdošā koalīcija ar varu dalīties negribēs netik.

K. Pētersone ir nākamā labākā līdzsvara nodrošinātājas kandidatūra. Šodien “Zaļo un Zemnieku savienība” un TP kontrolē divus augstākos amatus valstī un “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” ir Rīgas mēra postenis. Tāpēc demokrātijai tikai nāktu par labu, ja LPP/LC arī iegūtu kādu smagāku varas atsvaru. K. Pētersone, strādājot par kultūras ministri, ir parādījusi, ka spēj darīt darbus bez lieka šova taisīšanas. Tas parāda viņas profesionālismu, tomēr bažas par viņas spēju strīdīgos jautājumos konfrontēt ar valdību saglabājas.

M. Riekstiņš ir lieliska kandatūra ar nepārvērtējamu pieredzi ārlietās, ar to, ka pārstāv konservatīvu partiju, BET... Tas “bet” arī ir galvenias šķērslis. Viņš ir TP kandidāts, un šī partija jau kontrolē valdības vadītāja posteni un tai ir lielākā frankcija Saeimā. Vēl papildus varas piešķiršana Šķēles dibinātajai partijai būtu nepareizs solis, jo tad tās rokās būtu koncentrēta pārāk liela vara. Nav dzirdēts, ka premjers M. Riekstiņa ievēlēšanas gadījumā plāno atkāpties no amata.

Pašreiz ir atklāts jautājums par koalīcijas partneru vienotību. Vai viņi spēs vienoties par vienu kandiātu vai tomēr “ringā” izies gan K. Pētersone, gan M. Riekstiņš. Tomēr nekur nav teikts, ka kāds no viņiem savāks 51 balsi. Tādā gadījumā nāksies rīkot vēlēšanu otro kārtu, kurā varētu parādīties arī ar partijām nesaistīti kandidāti.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV