Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Zemes stundas pasākumi un norises Latvijā un pasaulē

EasyGet.lv, 30.03.2012. 14:04

Rīt, 31. martā, no pulkst. 20:30 līdz 21:30 norisināsies akcija Zemes stunda 2012, kas ir pasaulē lielākā brīvprātīgā akcija, kuras laikā iedzīvotāji vienojas idejai par videi draudzīgāka dzīvesveida izvēli un resursu patēriņa samazināšanu ikdienā, informē kkcijas Zemes stunda koordinatore Edīte Husare.
Zemes stundas pasākumi un norises Latvijā un pasaulē

Arī šogad Latvijā uzņēmumi, skolas, pašvaldības, valsts iestādes un iedzīvotāji aktīvi atbalsta akciju Zemes stunda 2012.

Rīgā

Teātra bārs (Lāčplēša iela 26). 31. martā no 19:00 kopā ar Pasaules Dabas Fonda pandu sāksies Zemes stundas 2012 gaidīšanas pasākums, uz kuru aicināts ikviens, kas Zemes stundu grib sagaidīt draudzīgā un muzikālā atmosfērā. Uzstāsies grupas "Pirkstu cilts", "Kirliana fotogrāfi", flautiste Žanete Podniece. Būs capoeira priekšnesumi un iespēja piedalīties spēlēs par vides tematiku. "Teātra bāra restorānā" uzstāsies grupa "The Quinters".

Sv.Pētera baznīca (Skārņu iela 19). Sv. Pētera baznīcā plkst 21:00. Koris "Juventus" Zemes stundā klausītājiem dāvās noskaņu, atvērties gan liegam pavasara romantismam, ko komponists J. Lūsēns atklāj dzejnieka F.Bārdas dzejā, gan ļauties harmonijai un līdzsvaram, kas dzimst M. Einfeldes un E. Whitacre mūzikā.

Restorāni „Fazenda" ( Baznīcas iela 14) un ( Nometņu iela 7 , Pārdaugavā). Zemes stundas laikā no plkst. 20.30 varēs nobaudīt vakariņas sveču gaismā kopā ar Kubas, Spānijas, Itālijas melodijām Rolanda Masaļska ģitārspēles izpildījumā. Visiem apmeklētājiem šajā laikā mazs salds pārsteigums no pavāriem.

Restorāns „Kaļķu vārti" (Kaļķu iela 11a). Jau no plkst. 19:00 varēs baudīt dzīvo mūziku un vakariņot sveču gaismā.

Kafejnīca "Mierā" (Miera iela 9) Sagaidi Zemes Stundu kafejnīcā "Mierā", jaukās noskaņās, mūzikas skaņās, galda spēļu azartā, sveču gaismā, vīna un gardu uzkodu, kūku un citu gardumu pavadībā.

Restorāns "Ostas skati" (Matrožu iela 15). Restorāns "Ostas skati" piedāvā saviem apmeklētājiem baudīt skatu kā Rīgā simboliski tiks izslēgts apgaismojums un ieturēt vakariņas sveču gaismā.

Citur Latvijā

Cēsis, laukums pie grāmatnīcas "Zvaigzne ABC". Stundas garumā iedzīvotājiem būs iespēja baudīt dzīvo mūziku, sildīties ar tēju, cept ungunskurā maizi un ļaut Zemei atpūsties.

Dobeles novads, vēsturiskais Tirgus laukums. Dobeles novads piedāvā izmantot unikālo iespēju, kas dota vienu reizi gadā, lai satiktos ar draugiem lāpu un ugunskuru gaismā. Pasākums norisināsies no plkst. 20:30.

Jelgavas novads, Līvbērzes pagasts. 40 jaunieši rīkos pasākumu, lai atbalstītu Zemes stundu 2012. Jaunieši jau iepriekš, sakārtojot teritoriju ap estrādi, plāno pavadīt Zemes stundu tikai ugunskuru gaismā.

Ogres novads. Ogres novads šogad savus iedzīvotājus aicina uz pasākumu ugunskura, lāpu un sveču gaismā, kura ietvaros aicinās iedzīvotājus padomāt par vides aizsardzību, kā arī dzīvās mūzikas pavadībā iedzīvotāji varēs baudīt uz ugunskura gatavotu zupu.

Rundāles novads, Pilsrundāles vidusskola. Rundāles novads savus iedzīvotājus aicina 31. martā plkst. 19:00 doties uz Pilsrundāles vidusskolu, kur lielajā zālē notiks koru "Runda" un "Skalve" Zemes stundai veltīts koncerts sveču gaismā.

Zemes stundā šogad piedalīsies 147 valstis, no kurām Lībija, Alžīrija, Butāna, Franču Gvineja piedalīsies pirmo reizi, un akcija tiks svinēta vairāk kā 5400 pilsētās visā pasaulē. Objektu dekoratīvais apgaismojums tiks izslēgts Sidnejas Operas namam, Sidnejas Hārbora tiltam, Tokijas tornim, debesskrāpim Taipei 101 Taivānā, Lielajam Ķīnas mūrim, Pekinas Nacionālais stadionam, Eifeļa tornim un Luvras muzejam Parīze, Brandenburdas vārtiem Berlīnē, Pizas tornim Itālijā, Vatikāna Sv. Pētera bazilikas kupolam, Pestītāja Kristus statujai Riodežaneiro, Bekingemas pilij, Tauera tiltam, Lielbritānijas parlamentam un Big Benam Londonā, Taimskvēram, Empire State ēkai , Apvienoto Nāciju galvenajai ēkai Ņujorkā, Kanādas Nacionālajam tornim Toronto, Lasvegasas galvenajā ielā un daudziem citiem objektiem visās pasaules valstīs.

Latvijā akcijā piedalīsies Amatas, Auces, Ādažu, Babītes, Bauskas, Burtnieku, Dobeles, Gulbenes, Ilūkstes, Jaunpils, Jelgavas, Kandavas, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Līgatnes, Ludzas, Ogres, Olaines, Ozolnieku, Pāvilostas, Preiļu, Priekules, Raunas, Rojas, Rugāju, Rundāles, Salas, Saldus, Siguldas, Tukuma, Valkas, Vecpiebalgas novadi un Rīgas, Liepājas, Ventspils, Jēkabpils un Jelgavas pilsētas.

Apgaismojums uz Zemes stundas laiku tiks izslēgts šādiem pamanāmākajiem objektiem:

Rīgā: Rīgas rātsnams, Brīvības piemineklis, LR Saeimas ēka Jēkaba ielā, Raiņa piemineklis, Melngalvju nams, Televīzijas tornis Zaķusalā, Dzelzceļa tilts, Swedbank galvenā ēka "Saules akmens", bankas "Citadele" galvenā ēka Daugavmalā, "Samsung Electronics Baltcis" un AAS "BTA" reklāmas laukumi uz LR Zemkopības ministrijas u.c.

Citur Latvijā: Jelgavas pils, visi Jelgavas dievnami (Sv. Annas katedrāle, Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrāle, Sv. Simeona un Annas pareizticīgās baznīca, Sv. Jāņa luterāņu baznīca, Vissvētās Dievmātes aizmigšanas pareizticīgo baznīca), Krustpils pils Jēkabpilī, vecais Ventas tilts Kuldīgā, Kuldīgas pilsētas dome, Jaunavas Marijas Debesīs Uzņemšanas baznīca Ludzā, Ventspils pilsētas dome, Tukuma novada dome u.c. pašvaldību teritorijās esošas ēkas un objekti.

Par Zemes stundas 2012 norisēm Latvijā tiks uzņemta dokumentālā sajūtu filma, kuras veidošanā aicināts piedalīties ikviens! Filmu pēc savas iniciatīvas veidos neatkarīgu operatoru grupa un ikviens Zemes stundas dalībnieks. Pēc Zemes stundas Pasaules Dabas Fonds priecāsies saņemt video, foto un cita veida vizuālos materiālus par akcijas norisēm uz e-pastu info@pdf.lv. Filmas pieteikuma video: http://youtu.be/rbpGah50zgI Vairāk informācijas par projektu: www.draugiem.lv/zemesstunda2012

Zemes stundā iedzīvotājus aicinām simboliski izslēgt gaismu. Pārējo elektroierīču izslēgšana pēc katra paša ieskaitiem. Pašvaldības aicinātas izslēgt dekoratīvo apgaismojumu ēkām un objektiem, ielu apgaismojums jāatstāj vai arī, ja ir vēlme, tad to var samazināt, taču neradod apdraudējumu iedzīvotāju drošībai. Der atcerēties, ka Zemes stunda ir simbolisks pasākumus, kura mērķis nav elektroenerģijas taupīšana vienas stundas laikā, bet ir uzmanības pievēršana resursu patēriņam un videi draudzīgam dzīvesveidam ikdienā! Zemes stundas rezultāts un pārmaiņas būs vērojamas tik daudzi, cik katrs iedzīvotājs, uzņēmums, iestāde un valsts kopumā ikdienā domās par resursu taupīšanu un videi draudzīgām izvēlēm!

Vairāk par zemes stundu un aktivitātēm tās laikā: http://pdf.lv/zemes-stunda un http://draugiem.lv/zemesstunda

Foto: Zemes stunda pie Brīvības piemineklļa Rīgā 2011. gadā. Foto (c) Didzis Grodzs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV