Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Šodien pasaule vienojas Zemes stundā

EasyGet.lv, 31.03.2012. 13:28

Ar gaismu izslēgšanu Samoa pasaulē sākusies akcija Zemes stunda. No plkst. 20:30 līdz 21:30 atbilstoši katrai laika zonai pasaule ar simbolisku gaismu izslēgšanu vienojas akcijā Zemes stunda, kurā šogad piedalās līdz šim nepārspēts dalībnieku skaits – 147 valstis vairāk nekā 5400 pilsētas un miljardiem cilvēku visā pasaulē, informē akcijas "Zemes stunda" koordinatore Edīte Husare.
Šodien pasaule vienojas Zemes stundā

Zemes stunda sākās 2007. gadā kā vienas pilsētas – Sidnejas (Austrālija) – iniciatīva un nu kļuvusi par pasaules vēsturē lielāko cilvēkus vienojošo akciju, kas veltīta vides aizsardzības tēmai. Zemes stunda ir simbolisks pasākums, kura mērķis nav taupīt elektroenerģiju vienas stundas laikā, bet pievērst uzmanību resursu patēriņam un videi draudzīgākam dzīvesveidam ikdienā. Tas ir steidzams atgādinājums tam, cik ļoti ir nepieciešama ātra un praktiska rīcība, lai situāciju uzlabotu.

Zemes stundā Latvijā šovakar simboliski tiks izslēgts galvaspilsētas un pašvaldību teritorijās esošo nozīmīgāko objektu dekoratīvais apgaismojums. Rīgā izdzisīs Rīgas domes, Saeimas nama, Melngalvju nama, Brīvības pieminekļa, Dzelzceļa tilta, Dailes teātra un citu ievērojamu ēku un objektu apgaismojums, Jelgavā – Jelgavas pils un dievnamu apgaismojums, Jēkabpilī – Krustpils pils apgaismojums u.c

Akciju Zemes stunda aktīvi atbalsta Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: „Lai mums visiem šī akcija „Zemes stunda" no periodiska pasākuma reizi gadā kļūtu par ikdienu. Elektroenerģijas resursu taupīšanai vajadzētu būt kā vienkāršam ieradumam ikviena cilvēka dzīvē. Jo īpaši valsts pārvaldes iestādēs, kad budžeta līdzekļi ir ierobežoti".

Zemes stundas svinēšana galvaspilsētā šogad paver plašas iespējas – uz „Pavasara nakts koncertu" Sv.Pētera baznīcā aicina koris „Juventus", kā arī īpašs Zemes stundas pasākums kopā ar Pasaules Dabas Fonda Pandu, muzikāliem priekšnesumiem un vides spēlēm notiks Teātra Bārā. Rīgā uz Zemes stundas svinībām aicina arī kafejnīcas un restorāni – „Kaļķu vārti", „Mierā", „Fazenda", „Ostas skati" u.c. Uz pasākumiem Zemes stundas laikā dažādās Latvijas vietās aicina arī vietējās pašvaldības un aktīvisti – Dobelē kopīga Zemes stundas sagaidīšanā ar muzikāliem priekšnesumiem, sveču gaismu, ugunskuru notiks Dobeles Vēsturiskajā tirgus laukumā, Cēsīs būs iespēja svinēt Zemes stundas, kopā klausoties mūziku, malkojot tēju un cepot maizi, Rundāles pagastā par godu Zemes stundai notiks koru „Runda" un „Skalve" koncerts sveču gaismā, tāpat Zemes stundas pasākumi pašvaldību iedzīvotājiem tiek rīkoti arī Ogrē un Jelgavas novada Līvbērzē.

Akcijā no Latvijas šogad piedalīsies šādi novadi: Amatas, Auces, Ādažu, Babītes, Bauskas, Burtnieku, Dobeles, Gulbenes, Ilūkstes, Jaunpils, Jelgavas, Kandavas, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Līgatnes, Ludzas, Ogres, Olaines, Ozolnieku, Pāvilostas, Preiļu, Priekules, Raunas, Rojas, Rugāju, Rundāles, Salas, Saldus, Siguldas, Tukuma, Valkas, Vecpiebalgas novadi un pilsētas: Rīga, Liepāja, Ventspils, Jēkabpils un Jelgava.

Par Zemes stundas norisēm Rīgā pirmo reizi tiks uzņemta arī dokumentāla īsfilma. Tapat sadarbībā ar portālu doremi.lv, gaidot Zemes stundu, ir izveidota virtuāla Zemes stundas dziesmu izlase par dabas, tumsas un Zemes tematiku.

Zemes stundas norisēs ik gadu iesaistās dažādi uzņēmumi gan pasaulē, gan Latvijā. Aktīvas Zemes stundas dalībnieces ir Latvijas komercbankas: SEB bankā līdz ar Zemes stundu noslēgsies zaļais mēnesis bankā. Swedbank organizē izglītojošas lekcijas par vides jautājumiem, kā arī Zemes stundas laikā izslēgs pilnīgi visas bankas centrālās ēkas „Saules akmens" gaismas. Arī Nordea banka aktualizē zaļas dzīvošanas principus darbinieku vidū un ievieš ikdienā. Tāpat Zemes stundā piedalīties un domāt par resursu taupīšanu ikdienā apņēmušās banka Citadele, kuras centralās ēkas apgaismojums izdzisīs līdz pat rīta gaismai, un UniCredit banka. Dalību Zemes stundā apstiprinājuši arī Samsung Electronics Baltics, aicinot akcijā piedalīties uzņēmuma darbiniekus un produktu lietotājus visā Baltijā, AAS BTA, DTZ Baltic, Zaļā josta, Aldaris, Double Coffee, citylight.net, City Fitness sporta klubi, Cēsu alus, viesnīca Radisson Blu Daugava, u.c. uzņēmumi.

Pasaulē Zemes stundas laikā apgaismojums tiks izslēgts tādiem nozīmīgiem objektiem kā Bekingemas pilij Londonā, Brandenburgas vārtiem Berlīnē, Eifeļa tornim un Luvrai Parīzē, Pizas tornim Itālijā, Taimskvēram Ņujorkā, Operas namam Sidnejā, Pekinas Nacionālajam stadionam un daudziem citiem. Īpaši jāatzīmē arī šogad Zemes stundas ietvaros uzsāktā sacensība starp pilsētām Kanādā, ASV, Indijā, Itālijā un Zviedrijā, lai rosinātu pilsētas samazināt CO2 izmešu daudzumu, attīstot ilgtspējīgas vides risinājumus pilsētvidē.

Pasaulē Zemes stundu atbalsta Apvienoto Nāciju izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO), Greenpeace, Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA), Nacionālā Hokeja līga, Starptautiskā futbola federāciju asociācija (FIFA) u.c., kā arī daudz un dažādi ievērojami uzņēmumi, to vadība, augstas valsts amatpersonas un slavenības.

Šogad ar digitālo mediju starpniecību Zemes stunda vēlas savienot cilvēkus, aicinot apņemties veikt kādu videi draudzīgu darbību, ko praktizēt ikdienā. „Es izdarīšu – ja Tu izdarīsi" ir kā vienkāršs "derību līgums" starp divām pusēm – no vienas indivīdi, organizācijas un uzņēmumi ar saviem solījumiem un izaicinājumiem un no otras – viņu draugi, ģimene un klienti ar brīvu izvēli kaut ko mainīt ikdienā, pieņemot šos izaicinājumus. Apņemšanās, uzdrīkstēšanās, izaicinājumi – tie var būt dažādi un tiem nav jābūt sarežģītiem – vairāk pārvietoties, ejot kājām vai braucot ar divriteni, izvēloties energoefektīvākus risinājumus, šķirojot atkritumus vai samazinot papīra patēriņu – tās ir tikai dažas no iespējām. Meklē un pieņem Latvijas jauniešu izaicinājumus arī Tu Pasaules Dabas Fonda lapā portālā draugiem.lv.

Liels paldies Zemes stundas draugiem un atbalstītājiem: TV3, 3+, TV6, radio stacijai StarFM, portālam draugiem.lv, laikrakstam „Diena" un ziņu portālam diena.lv, reklāmas aģentūrai Leo Burnett Riga un pilna servisa kopētavai Copy Pro.

Uzņēmumi, pašvaldības, organizācijas, skolas, aktīvistu grupas un citi interesenti par savām aktivitātēm Zemes stundai vēl var ziņot, rakstot Pasaules Dabas Fondam uz e-pastu info@pdf.lv.

Vairāk par Zemes stundu: http://pdf.lv/zemes-stunda un http://draugiem.lv/zemesstunda

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV