Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Lieldienas Rīgā un priekšpilsētās

EasyGet.lv, 04.04.2012. 10:57

Pavasara saulgriežu svētki ikreiz mums dāvā jaunu cerību, tos ik gadu svinam līdz ar pavasara atnākšanu. Kristīgās Lieldienu tradīcijas mūsdienās cieši savijas ar to latvisko pirmsākumu, kā vienojošo elementu izmantojot gaišas ticības un tautas mītisko rituālu priekšstatus.
Lieldienas Rīgā un priekšpilsētās

Šogad plaši Lieldienu pasākumi notiks Rīgas pašvaldības kultūras iestādēs arī priekšpilsētās. 5. aprīlī Kultūras centrā Iļģuciems atklās pinumu un audumu izstādi "Pavasara simfonija". 7. un 8. aprīlī Rīgas centrā, Porcelāna muzejā Lieldienu darbnīcas rosinās apmeklētājus izgatavot nelielas Lieldienu dāvanas - praktiski pielietojamus un dekoratīvus priekšmetus. Rīgas Jūgendstila muzejā līdz 9. aprīlim rīdzinieki un viesi aicināti uz Lieldienām veltītu izstādi, kur svētku noskaņu radīs senas rīdzinieku rakstītas un sūtītas pastkartes, kā arī ekspresizstāde no muzeja fondiem - olu trauciņi, šķīvīši un citas svētkiem piederīgas lietas, bet 8. aprīlī plkst. 11.00 Jūgendstila muzejā gaidāms Pasaku rīts ģimenēm ar bērniem. Tai pat dienā Kultūras un atpūtas centrā Imanta - Lieldienu gaviles no plkst. 14.00 līdz 16.00 ar šūpošanos, olu ripināšanu, zaķu zīmēšanu, māla darbnīcām un lielo Lieldienu zaķi. Ar zaķiem un olām Lieldienās saistītas daudzas tradīcijas. Ola ir saules simbols, ko jau no senseniem laikiem latvieši uzskata par maģisku auglības simbolu. 9. aprīlī viesos no plkst. 12.00 līdz 15.00 aicina Kultūras centrs Iļģuciems, kur notiks brīvdabas pasākums "Saules aplī" ar pavasara saulgriežu dziesmām, dejām un Sprīdīša skolu.

Tradicionāli Lieldienas svin trīs dienas, lai gan viduslaikos svētki ilguši veselu nedēļu. Nozīmīga ir vietas izvēle Lieldienu šūpolēm, vispiemērotākais ir augstākais kalns apkārtnē, lai pavasara Saulei vieglāk būtu uzkāpt debesu kalnā.

Materiālā izmantoti fakti no izdevuma Latviešu gadskārtu ierašas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV