Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Pilsonisko sabiedrību stiprinās Norvēģijas nauda

Ainārs Leijējs, 03.04.2007. 08:30 | komentāri (7)

Nākamo četru gadu laikā nevalstiskajām organizācijām (NVO) būs pieejams vairāk nekā 5 miljonu eiro liels „NVO fonds”. Jau tagad šo organizāciju pārstāvji gatavojas fonda līdzekļu izmantošanai.
Pilsonisko sabiedrību stiprinās Norvēģijas nauda

No 23. martā NVO var pieteikt projektus Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) izsludinātajam NVO fonda, kā arī Projektu sagatavošanas fonda konkursam. Abi fondi kopumā ir apmēram 5,8 miljonus eiro lieli. No NVO fonda, kurā koncentrēti apmēram 5,2 miljoni eiro, vienai organizācijai ir iespēja saņemt līdz pat 200 000 eiro, skaidro SIF vadītājs Nils Sakss. Finansējumu būs iespējams izmantot dažādās jomās, tai skaitā, vides aizsardzībā, tieslietās u.c. jomās.

Lielāko daļu naudas nodrošina Norvēģija, gan tiešā veidā (42,5%), gan netieši caur Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) finansējumu. EEZ finanšu instrumentu (daļu fondā esošās naudas) veido Norvēģijas, Islandes un Lihtenšteinas finansu līdzekļi. Tas arī sniedz 42,5 % ieguldījumu, savukārt Latvija piedalās ar 15% lielu līdzfinansējumu.

Lai saņemtu fonda līdzekļus ir jāizpilda konkursa prasības, kuras paredz arī 10% liela līdzfinansējuma nodrošināšanu. „Lietišķo sieviešu apvienības” grāmatvede Benita Kozlovska apgalvo, ka līdzfinansējumu iegūt būs iespējams, it sevišķi „izdevīgās natūras” principa dēļ. Tas paredz, ka pusi jeb 5% no nepieciešamā līdzfinansējuma var segt graudā, nevis naudā. „[Natūrā piedāvāsim] telpas un brīvprātīgos,” stāsta „Latvijas Pieaugušo izglītības apvienības” projektu koordinatore Žanete Jēkabsone.

2.aprīlī notikušajā „NVO fonda” atklāšanas pasākumā daudzi akcentēja pilsoniskās sabiedrības nozīmīgumu, kuras veidošanā svarīga loma ir nevalstiskajām organizācijām. To kā iemeslu fonda izveidošanai minēja arī Norvēģijas vēstnieks Latvijā Nilss Ūlavs Stāva. Savukārt, īpašo uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns apgalvoja, ka „attīstīta un pašpietiekama pilsoniskā sabiedrība ir tiesiskas valsts (..) garants.” „NVO darbība ir valsts interesēs,” portālam easyget.lv skaidroja „Eiropas Kustības Latvijā” vadītājs Andris Gobiņš.

„NVO fonds” ļaus finansēt trīs dažādas sfēras: nevalstisko organizāciju darbības atbalstīšanu, to kapacitātes stiprināšanu un projektu programmas. Aptaujātie NVO pārstāvji pauž gatavību izmantot „NVO fonda” līdzekļus. Gan B. Kozlovska, gan Ž. Jēkabsone kā prioritāti izvirza fonda projekta programmas finansējuma izmantošanu. Tai ir atvēlēti 40 % jeb 2,1 miljons eiro. Kāda nevalstisko organizāciju aktīviste pauž viedokli, ka „būtu grēks neizmantot iespēju iegūt 90% [no projekta īstenošanas līdzekļiem]”. Šādu fondu „valstij vajadzēja veidot jau pirms trim gadiem” uzsver A. Gobiņš. Viņš informēja, ka Rietumeiropas zemēs 50 % finansējumu NVO nodrošina valsts, Zviedrijā pat 90 %.

Informācija par iespēju apgūt Norvēģijas piedāvāto naudu parādījās jau 2004. gada beigās. 2005. gada vasarā dialogu ar nevalstiskajām organizācijām uzsāka valdība un finanšu ministrija, informēja „Latvijas Pilsoniskās alianses” (LPA) direktore Rasma Pīpiķe. Lai nodrošinātu finansējuma pašreizējo pieejamību, sagatavošanas darbus veica 25 NVO, tostarp LPA, „Providus”, „Pasaules Dabas fonds” u.c.

Lai no valsts neatkarīgās organizācijas varētu labāk izprast fonda līdzekļu apgūšanas noteikumus, SIF no 11. aprīļa līdz 20. aprīlim rīko bezmaksas informatīvos seminārus. Par to norises laiku un vietu sīkāka informācija ir pieejama fonda mājas lapā www.lsif.lv .

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV