Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Atzīmējot Eiropas dienu, notiks zibakcija „Dzīvais Eiropas karogs"

EasyGet.lv, 09.05.2012. 08:55

Šodien, 9. maijā, ar akciju „Dzīvais Eiropas karogs" Esplanādē, pie Raiņa pieminekļa, tiks atzīmēta Eiropas Savienības dzimšanas diena. Astoņus metrus plato un četrpadsmit metru garo karogu veidos pasākuma apmeklētāji ar 1000 ziliem baloniem un 12 dzelteniem lietussargiem rokās. Karoga veidošanā piedalīsies arī Latvijā akreditētie Eiropas Savienības vēstnieki. Pasākumu rīko Ārlietu ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Eiropas Parlamenta informācijas biroju un Dānijas Kultūras institūtu. Pasākuma sākums – plkst. 16:00.

„Par tradīciju izveidojies, ka Eiropas dienu plaši atzīmējam maija otrajā sestdienā, tomēr lai sabiedrības apziņā tieši 9. maijs – datums, kad likti pamati Eiropas Savienībai, nostiprinātos kā miera un solidaritātes svētki, šogad notiks pasākumi gan īstajā Eiropas dzimšanas dienā, gan 12. maijā," norāda Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Eiropas sešdesmit otro dzimšanas dienu 9. maijā Esplanādē ministrs aicina kopīgi svinēt gan mazus, gan lielus rīdziniekus un pilsētas viesus, kļūstot par Eiropas simbola – karoga daļu, un parādot – katrs atsevišķi un visi kopā mēs esam Eiropa.

Eiropas dienas pasākumu plkst. 16:00 Esplanādē, pie Raiņa pieminekļa, atklās Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, klātesošos uzrunās arī ES prezidējošās valsts - Dānijas vēstnieks Latvijā Pērs Karlsens, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja vadītājs Māris Graudiņš un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Skanot Eiropas Savienības himnai – Bēthovena 9. Simfonijai, plkst. 16:15 svinību dalībnieki ar baloniem un lietussargiem rokās veidos līdz šim lielāko Eiropas Savienības karogu no baloniem Latvijā. Pēc karoga izveides 1000 zilie baloni tiks palaisti debesīs.

Noslēdzoties zibakcijai, no plkst. 16:40 -18:00 pasākuma apmeklētājiem būs iespēja piedalīties Uģa Joksta vadītā viktorīnā, kurā balvas sarūpējusi Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā. Pasākumā DJ Monsta nodrošinās muzikālo fonu, ikvienam radot sajūtu, ka divu stundu laikā būts Francijā, Dānijā, Spānijā, Īrijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Eiropas dienas svinības 9. maijā ieskandinās Eiropas Savienības Dārza svētkus 12. maijā, kas ceturto gadu pēc kārtas notiks Vērmanes dārzā. Šogad pasākuma tēma ir „Eiropas aktīvas novecošanas un paaudžu solidaritātes gads". Tā mērķis ir atspoguļot aktīvu novecošanu un paaudžu solidaritāti, kā arī veicināt Latvijas sabiedrībā izpratni par dažādu sabiedrības grupu sadarbību un runāt par iespēju realizēt sevi un ieņemt aktīvu dzīves pozīciju neatkarīgi no vecuma. Svētku moto - „Būsim aktīvi visās paaudzēs! Piedalies!". Plašāka informācija par Eiropas Savienības dārza svētkiem interneta vietnē - http://www.es.gov.lv/eiropa-isuma/eiropas-diena-latvija/2012-gads/es-darza-svetki.

Par Eiropas dienu

1950.gada 9.maijā – piecus gadus pēc II pasaules kara beigām – Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam radās plāns apvienot Eiropas valstu ogļu un tērauda nozares, lai tā novērstu vēl viena kara iespēju. Šī ideja īstenojās un kļuva par Eiropas Savienības sākumpunktu, tāpēc 9.maiju visā Eiropas Savienībā atzīmē kā Eiropas Dienu.

Pasākumu finansē no Eiropas Komisijas un Latvijas valdības noslēgtās Vadības partnerības līdzekļiem. Tās mērķis ir sabiedrības informēšana par Eiropas Savienību."

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV