Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Latvijā darbību uzsāk pirmais Naudas plānošanas centrs

easyget.lv, 16.05.2007. 10:20

Vakar, 15.maijā, tika atklāta Latvijā pirmā sabiedriskā organizācija, konsultāciju centrs privātpersonām personīgā budžeta plānošanas jautājumos - Naudas plānošanas centrs (NPC). Atklāšanā piedalījās Naudas plānošanas centra vadītājs, biznesa sociologs Aldis Pauliņš un NPC dibinātāji - Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola un a/s “GE Money”.
Latvijā darbību uzsāk pirmais Naudas plānošanas centrs

Galerijas:

NPC galvenie mērķi saistīti ar Latvijas iedzīvotāju izglītošanu naudas plānošanas jautājumos, mudinot iedzīvotājus gan atbildīgi plānot personīgo budžetu, gan arī skaidrojot finanšu pakalpojumu: uzkrājumu, noguldījumu, aizdevumu un apdrošināšanas, būtību. Līdztekus NPC sniegs iedzīvotājiem informatīvu palīdzību un konsultācijas finanšu krīžu situācijās.

“Jautājumi, kas saistīti ar iedzīvotāju izglītošanu par personīgā budžeta plānošanu ir aktuāli visā pasaulē, jo arvien vairāk attīstās finanšu institūciju piedāvātie pakalpojumi, kuros patērētajam ir jāprot orientēties, lai spētu pieņemt atbildīgu lēmumus,” norāda biedrības “Naudas plānošanas centrs” vadītājs Aldis Pauliņš. “Tomēr daudzās pasaules valstīs tam jau sen rasts risinājums – izveidotas īpašas valsts institūcijas, nevalstiskas organizācijas, komerciālas konsultāciju organizācijas, kas izglīto iedzīvotājus, kā arī bieži vien informatīvo lomu uzņēmušies mediji. Šāds konsultatīvais centrs beidzot nodibināts arī Latvijā.”

Sabiedriskās organizācijas “Naudas plānošanas centrs” dibināšanas iniciatori ir Rīgas starptautiskās ekonomikas un biznesa augstskola, kā arī a/s “GE Money”, un centra darbību atbalsta arī citas Latvijā vadošās ekonomikas un biznesa augstskolas, kā arī pētniecības institūcijas. “Sadarbība ar NPC būs lieliska iespēja mūsu mācībspēkiem un studentiem dalīties zināšanās, izmantojot augstskolas intelektuālo potenciālu, sabiedrības izglītošanā par finanšu jautājumiem. Augstskolu dalība šajā projektā ir ļoti nozīmīga, jo tieši mums ir pieredze izglītojošā darbā, pieejama plaša pētījumu bāze un profesionāli, izglītoti jomas pasniedzēji,” norāda Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa augstskolas rektors Boriss Kurovs.

“Pētījumi liecina, ka vairāk nekā divām trešdaļām (70%) Latvijas iedzīvotāju pēc visu ikmēneša tēriņu un maksājumu veikšanas nepaliek pāri brīvi naudas līdzekļu uzkrājumu veidošanai, bet gandrīz 40% no iedzīvotājiem ģimenē ir kādas nenokārtotas finansiālās saistības – kredīts vai līzinga pakalpojumi. Šie dati un makroekonomiskā situācija valstī apliecina nepieciešamību izglītot iedzīvotājus par naudas plānošanas jautājumiem. Finansiāli atbildīgi un zinoši patērētāji dos labumu visai Latvijas ekonomikai kopumā, tādēļ aicinām arī citas institūcijas un uzņēmumus iesaistīties NPC darbībā un mērķu sasniegšanā,” motivāciju atbalstīt NPC darbību norāda a/s “GE Money” valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Cimbers.

“Iespējamais “Naudas plānošanas centra” darbības lauks iedzīvotāju finanšu izglītības jomā ir ļoti plašs. Tomēr sākotnēji sāksim ar izpēti, lai uzzinātu, kādi ir šā brīža Latvijas iedzīvotāju budžeta plānošanas paradumi un izglītības līmenis par finanšu jautājumiem. Otrkārt, noris darbs pie mājas lapas izveides, kas sniegtu iedzīvotāju vienkāršu un viegli uztveramu, kā arī neitrālu un objektīvu informāciju par dažādiem finanšu pakalpojumiem. Jau šobrīd ir izstrādāta mājas lapas sākotnējā versija: www.vissparnaudu.lv, kurā ikviens interesents var aizpildīt testu, lai gūtu novērtējumu saviem ikdienas personīgā budžeta plānošanas paradumiem. Centra darbība lielā mērā būs atkarīgā no iedzīvotāju intereses. Tāpēc aicinām iedzīvotājus sūtīt savus jautājumus uz centra e-pastu: info@vissparnaudu.lv. Mūsu centrā iesaistītie eksperti palīdzēs ar padomu, bet mums tas būs indikators, kas palīdzēs noskaidrot, kādas ir aktuālākās problēmas, kuras var palīdzēt atrisināt Naudas plānošanas centrs,” uzsver A. Pauliņš.

NPC aktivitāšu ietvaros plānoti arī speciālie pasākumi. Lai mudinātu iedzīvotājus atbildīgāk izturēties pret personīgā budžeta plānošanu, Latvijas lielveikalos noritēs pirmās Parādu Vergu parādes. No 15. līdz 26. maijam pirmās parādes būs vērojamas tirdzniecības centrā “Domina Shopping”. “Lielveikali ieņem arvien nozīmīgāku vietu iedzīvotāju ikdienas dzīvē, ne tikai kā iepirkšanās punkts, bet arī vieta, kur notiek pat kultūras un mākslas pasākumi. Loģiski, ka tieši šajā vietā arī visvairāk tiek tērēta un izdota nauda. Esam pirmais lielveikals Latvijā, kas iesaistījies šādā veida projektā, jo apzināmies, ka, izglītojot iedzīvotājus par naudas plānošanu, iegūstam ilgtermiņa klientu,” norāda t/c “Domina Shopping” Mārketinga vadītāja Baiba Gercāne.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV