Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Igaunijas zinātnieki apstiprinājuši cilvēces izcelšanos Āfrikā

LETA, 16.05.2007. 17:00

Amerikas Savienoto Valstu zinātniekus ieinteresējis Igaunijas ģenētiķu veiktais pētījums, kas apstiprina, ka cilvēces izcelsme meklējama Āfrikā, raksta "Postimees". Tuvāko nedēļu laikā to paredzēts publicēt ASV Zinātņu akadēmijas izdevumā.
Kā informējis pētījuma vadītājs Georgijs Hudjašovs, Tartu Universitātes evolucionārās bioloģijas katedras laboratorija tiek uzskatīta par vienu no pasaulē labākajām savā jomā.

Katedrā ir savākts ļoti bagātīgs DNS materiāls no visas planētas, kas ļauj veikt globāla mēroga pētījumus. Šoreiz ģenētiķu grupa izpētījusi cilvēku populāciju reģionā, kurā ietilpst Austrālija, Okeānija un Papua-Jaungvineja, kā arī tās evolucionāro saistību ar Dienvidāzijas un daļēji arī Indijas populāciju.

"Mēs apstiprinājām teoriju, ka mūsdienu cilvēks ir cēlies no Āfrikas un neatradām apstiprinājumu dažu ģenētiķu pieņēmumiem, ka pirms pieciem tūkstošiem gadu notika liela cilvēku migrācija no Indijas uz Austrāliju. Pēc mūsu datiem, Austrālija un tai līdzās esošā Papua-Jaungvineja tika apdzīvotas vienas migrācijas rezultātā, proti, neraugoties uz visām atšķirībām, Austrālijas un tai līdzās esošās Papua-Jaungvinejas pamatiedzīvotāji ir tuvākie evolucionārie radinieki," par divu gadu pētījumu rezultātiem stāstījis Hudjašovs.

Ģenētiķu grupā ietilpa daudzi pazīstami zinātnieki, tai skaitā Igaunijas Zinātņu akadēmijas prezidents profesors Rihards Villems, Kembridžas universitātes lektors Tomass Kivisilds, kā arī Kolins Renfrjū, Pīters Forsters un citi.

Igaunijas ģenētiķu līmeni pasaulē Hudjašovs novērtējis ar atzīmi "labi līdz teicami". Patlaban Tartu zinātnieki uzsāk jaunu projektu - viņi nolēmuši noskaidrot, kā un kur parādījās "klasiskās depigmentētās Eiropas populācijas" jeb baltais cilvēks.

Citiem vārdiem sakot, zinātnieki ir nolēmuši noteikt, kādi konkrēti ģenētiskie mehānismi un vides faktori ietekmējuši to, ka tumšādainie Āfrikas iedzīvotāji pēc apmešanās Āzijā un Eiropā ar laiku ieguva gaišāku ādas krāsu.

Hudjašovs skaidrojis, ka evolucionārā ģenētika ļauj rast atbildes uz tādiem jautājumiem, uz kuriem nevar atbildēt arheoloģija un daži citi antropoloģijas novirzieni. Piemēram, pamatojoties tikai uz arheoloģiskajiem izrakumiem, tas ir, izpētot mūsu senču atliekas, nav iespējams ticami noteikt pirmo gaišādaino cilvēku parādīšanās vietu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV