Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Latvijā izveidots lielākais dzīvais QR kods

EasyGet.lv, 04.07.2012. 09:17

Otrdien, 3. jūlijā, Doma laukumā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes (LU SZF) studenti izdarīja ko nebijušu – kopīgiem spēkiem izveidoja pirmo „dzīvo" QR kodu pasaulē. QR kods kopā pulcēja vairāk nekā 150 cilvēkus, kuru vidū bija ne tikai studenti, LU SZF mācībspēki, bet arī tūristi no vairākām valstīm un citi interesenti, informē LU SZF sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Bērziņa.
Latvijā izveidots lielākais dzīvais QR kods

Aktivitātes mērķis bija radīt QR kodu nevis kā ierasts ar tehnoloģiju palīdzību, bet gan tikai ar cilvēku spēkiem. Kodu nebija iespējams nofotografēt no putna lidojuma, lai iegūtu tā pretskatu un tādējādi nodrošinātu arī lielisku tā lasāmību, tādēļ nolasīt to varēja vien tie viedtālruņi, kas tobrīd atradās ēku augstākajos stāvos un tādējādi varēja iepazīties ar LU SZF jauno mājaslapu www.iStudents.lv, kurā publicēta visa nepieciešamā informācija par to, kā iestāties šai fakultātē lai, iespējams, arī ar laiku radītu ko inovatīvu, nebijušu un paliekošu. Pieci no akcijas dalībniekiem automātiskas izlozes kārtā ieguva arī divu dienu biļeti uz Positivus festivālu.

Juris Rozenvalds, LU SZF dekāns, ir gandarīts par akciju: „Esmu lepns par saviem studentiem un ar lielu aizrautību piedalījos šajā iniciatīvā. Šis pasākums, ko paši studenti noorganizēja vasaras vidū, ir apliecinājums mūsu studentijas radošajam garam un spējai aizraut arī citus cilvēkus gūt jaunu pieredzi. Aicinu vidusskolas absolventus pievienoties mūsu pulkam un kopā kļūt par modernākajiem informācijas nesējiem Latvijā!"

Akcijas rīkotāja, LU SZF sabiedrisko attiecību speciāliste, Liene Bērziņa savukārt stāsta: "QR kodu vēlējāmies īstenot trīs iemeslu dēļ: 1) mēs saskatām lielu līdzību starp sevi un QR kodu, jo arī paši uzskatām savu fakultāti par modernāko informācijas nesēju, kas koncentrētā, modernā un tajā pat laikā diezgan radošā veidā sniedz jauniešiem vērtīgāko un jaunāko informāciju. LU SZF iegūtās zināšanas ļauj cilvēkiem atrast, radīt, ietekmēt un analizēt informāciju jebkurā laikā un vietā, tāpat kā to mūsdienās ļauj visi pārējie informācijas nesēji. 2) LU SZF studenti vienmēr vēlas radīt ko nebijušu un ievērības cienīgu, tāpēc arī šoreiz gribējām paeksperimentēt un radīt pārmaiņas pēc "dzīvu" QR kodu, kas simbolizē to, ka mēs, cilvēki, un it sevišķi sociālo zinātņu studenti un absolventi esam tie, kas rada informāciju un padara to dzīvu; 3) ar šo aktivitāti mēs vēlamies vērst uzmanību uz to, ka izglītība nav tikai nepieciešamība. Ja tā ir kvalitatīva, moderna un pietiekami radoša, tā ir lieliska bāze attīstībai, izaicinājumiem un jauniem pavērsieniem (līdzīgi kā šodien) gan savā, gan kopējā pasaulē."

Šī akcija arī aizsāk LU SZF uzņemšanas kampaņu, kurā no rītdienas (4. jūlija) sagaidāms vēl kāds sabiedrībai noderīgs un patīkams notikums – ceļojošais žigulītis, kas Rīgas apmeklētākajos parkos, laukumos un notikumos cilvēkiem piedāvās lietot WIFI bez maksas. Tas nozīmē, ka cilvēki varēs strādāt un būt notikumu centrā, tai pat laikā, baudot sauli un vasaru. Žigulīša atrašanās vietai varēs sekot mājaslapā www.iStudents.lv, kā arī SZF sociālo tīklu kontos. Bezmaksas internets tiks piedāvāts sadarbībā ar O!KARTI.

Kas ir QR kods?

QR kods (Quick Response Code) jeb divdimensiju svītrkods (citi to vēl sauc par matricas svītrkodu) ir balts kvadrātisks laukums, kas noteiktā veidā aizpildīts ar mazākiem melniem kvadrātiem. Tādējādi tajā var iekodēt vajadzīgo tekstuālo informāciju līdz pat 4296 simboliem (burti un cipari) vienā attēlā. Vairākus QR kodus var apvienot vienā lielā kodā un tādējādi var iekodēt milzīgus informācijas apjomus. QR kodus ļoti ērti var izmantot, lai informāciju no apkārtējās vides vienkāršā veidā "ienestu" mobilajās ierīcēs.

Īsumā par LU SZF

LU SZF ir 21. gadsimta fakultāte, kas dibināta 2000. gadā un ir atzīta par vienu no LU pirmā piecinieka fakultātēm. LU SZF studē gandrīz 2000 studentu, pasniedz 57 profesori, asociētie profesori, docenti, lektori un vieslektori, darbojas 12 pētnieki. Fakultātes studentiem ir iespēja studēt apmaiņas programmās 64 ārvalstu augstskolās. LU SZF aktīvi iesaistās sabiedrībai būtiskos procesos, piemēram, piedalās Valsts asins donoru centru rīkotajās Asins donoru dienās, Studentu Padomes organizētajās labdarības akcijās, kā arī dažādās vides aizsardzības aktivitātēs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV