Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Vērmanes dārzā notiks Latvijas armijas 93. dzimšanas dienas pasākumi

EasyGet.lv, 06.07.2012. 09:19

10. jūlijā Vērmanes dārzā notiks Latvijas armijas 93.dzimšanas dienai veltīti pasākumi, informē Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļa.

"1919.gada 10.jūlijā vietā, kur šobrīd slejas Brīvības piemineklis, apvienojot divas brigādes, tika izveidota vienota Latvijas armija. Tādēļ šo vēsturisko dienu es aicinu svinēt, kā Latvijas armijas dzimšanas dienu," norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks: "Nacionālie bruņotie spēki ir valsts stabilitātes un drošības garants, un es ceru, ka ar laiku šie kļūs par svētkiem ikvienam karavīram, zemessargam un jaunsargam, un viņu ģimenēm. Karavīri ikdienā glābj un meklē cilvēkus, novērš ārkārtas situāciju radītās sekas, tādēļ šajā dienā mums ir īpaši jāpateicas viņiem par drosmi, neatlaidību un izturību, pildot savus dienesta pienākumus".

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube uzsver, ka 10.jūlijs ir valstiski un vēsturiski nozīmīgs datums, jo tieši 1919.gada 10.jūlijā tika apvienotas tās vienības, kas līdz tam valsts drošību un nākotni sargāja katra atsevišķi, un izveidota vienota Latvijas armija: "Īstās uzvaras un īstie panākumi sākās pēc vienotas Latvijas armijas izveidošanas - Rīgas atbrīvošana 11.novembrī, Latgales atbrīvošana. Un visus šos notikumus vieno viens vārds - vienotība. Es droši varu apgalvot, ka bez šī tik ļoti svarīgā vēsturiskā notikuma mums brīvības vai nu nebūtu, vai tā tiktu sasniegta daudz smagākā un sarežģītākā ceļā."

Jau no plkst.16 Vērmanes dārzā Latvijas Kara muzeja darbinieki, tērpti vēsturiskos Brīvības cīņu formas tērpos, uzrunās pasākuma viesus un vadīs interaktīvu spēli jauniešiem par Brīvības cīņu notikumiem un militāro vēsturi.

Latvijas Kara muzeja darbinieki arī aicina pasākuma apmeklētājus atnest ģimenes foto albumus, kuros redzami Latvijas armijas karavīri Neatkarīgās Latvijas valsts pastāvēšanas laikā līdz 1940.gadam. Muzeja darbinieki palīdzēs datēt karavīru fotogrāfijas un sniegs nepieciešamo informāciju.

Tikmēr Rekrutēšanas un jaunsardzes centra teltī norisināsies dažādi pasākumi bērniem: sejas kamuflāža, attēlu krāsošana, mezglu siešana, fotografēšanās, būs iespēja aplūkot karavīra formas tērpu un pielaikot karavīra uzkabi, kā arī piedalīties citās aktivitātēs.

Pasākuma laikā jaunieši varēs aizpildīt un iesniegt pieteikuma anketu dienestam bruņotajos spēkos.

Plkst.17 uz Vērmanes dārza skatuves sāksies Latvijas armijas 93.dzimšanas dienai veltīts koncerts, kuru vadīs Imants Vekmanis. Muzikālo noskaņu koncertā radīs NBS bigbends, Zemessardzes orķestris, Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums", Rīgas Latviešu biedrības Tautas deju ansamblis ''Vija'', Zemessardzes 51. kājnieku bataljona ansamblis "Dobeles zemessargi". Muzikālo sveicienu Latvijas armijas 93.dzimšanas dienā sarūpējuši arī Kaujas atbalsta bataljona karavīri - kaprālis Raivo Raudulis, kurš nesen atgriezies no starptautiskās operācijas Afganistānā, un kapteinis Almants Naglis ar grupu "Novadnieki". Pasākuma apmeklētāji varēs vērot arī Štāba bataljona Godasardzes rotas defilē programmu.

Pēc plkst.17 Vērmanes dārzā sāksies sacensības, kuras vadīs Rekrutēšanas un jaunsardzes centra pārstāvis Raimonds Bergmanis, starp bruņoto spēku regulāro vienību karavīriem. Vienību pārstāvji stums apvidus automašīnu HMMWV, turēs lādiņu, pārnesīs ievainoto un pārvietos bruņoto spēku ekipējumu 25 metru distancē.

Jau trešo gadu aizsardzības nozare aicina ikvienu valsts iedzīvotāju piedalīties armijas dibināšanas gadadienai veltītajā akcijā "Pasveicini karavīru!", iepriecinot radinieku, draugu, kaimiņu vai citu pazīstamu cilvēku, kurš ir karavīrs vai zemessargs, ar sirsnīgu sveicienu. Tie var būt labi vārdi, prieku sagādājoša īsziņa, telefona zvans, sociālā tīkla profilā ievietots sveiciens, sen neredzēta cilvēka apciemojums vai jebkurš cits patīkams pārsteigums.

Latvijas armija izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi.

Papildu informācija par Latvijas armijas izveidošanu un Latvijas armijas 93.dzimšanas dienas pasākumiem pieejama Nacionālo bruņoto spēku interneta vietnē: www.mil.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV