Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Viduslaiku tabors Geidānmuižā atgriezīsies jau nākamgad

EasyGet.lv, 18.07.2012. 11:47

No 13. līdz 15. jūlijam Cēsu pusē norisinājās Livonijas ļaužu Tabors - visi, kuri vēlējās kādu dienu pavadīt citā ritmā, brīvi pacīkstēties un izjust dabisku lietu šarmu, tikās Geidānmuižā, informē Indra Močane.
Viduslaiku tabors Geidānmuižā atgriezīsies jau nākamgad

14. jūlijs izvērtās par īstenu sacensību dienu, kad visi, kam „kaulus nelauž", piedalījās Livonijas deviņcīņā un cīnījās par galveno balvu – ceļojumu uz Ungāriju. Visas sacensību dienas laikā pieteicās 74 dalībnieki. Dalībniekiem bija jāiziet deviņas disciplīnas – gladiatores turnīrs (cīņa ar koka, „gladius", veida zobeniem), cirvju mešana, lodes grūšana, ūdens skrējiens (harpunēšana), šķēpmešana, lokšaušana, šautru sviešana, ķekatošana un lingošana. Lielāko punktu skaitu ieguva Cēsinieks Inguss Dēnavs, kurš, kā mums atzinās, iepriekš dažos pasākumos ir izmantojis iespēju iemēģināt darbību klasiskajās disciplīnās, bet šo uzvaru viņš uztvēra kā „iesācēja veiksmi".

Zobencīņu turnīrā pilnās arēnu iesvētīja četri braši vīri – Artūrs no Madonas, Modris no Ventspils, Andrejs un Kristaps no Ropažiem. Pateicoties patiesi elegantam un tehniskam pārsvaram, par uzvarētāju tika atzīts Kristaps (Kika Rodenpois), saņemot balvā: „Codex Wallerstein: A Medieval Fighting Book from the Fifteenth Century on the Longsword, Falchion, Dagger, and Wrestling.

Visas dienas garumā bija iespēja pieteikties gladiatoru cīņām, kur sacensību dalībnieki varēja izaicināt uz cīņu teju ikvienu no klātesošajiem profesionāliem karotājiem.

Svētkos darbojās arī Īstu lietu tirgus - Zvārtes ragana dalījās ar zināšanām par pļavas zāļu izmantošanu ikdienā un ārstniecības nolūkos, Cēsu Ingmārs alvā lēja viduslaiku Svētos patronus, meistara Eināra Dumpja būvētajā maizes krāsnī un virs ugunskura oglēm dažādas patiesi gardas maizes cepa Āraišu prasmīgākās saimnieces.

Svētdien, 15. jūlijā, laikapstākļi bija nepielūdzami, gandrīz visu dienu bija jācīnās ar spēcīgām lietusgāzēm, taču arī tas neapturēja ne folkgrupu „Dārdi" sniegt visskanīgāko priekšnesumu, ne loka šaušanas sacensību dalībniekus izrādīt savu precizitāti, sacenšoties trijās dažādās loka šaušanas disciplīnas – pa peldošu, pa horizontālu mērķi (~90 m distancē) un no zirga muguras. Sacensībās piedalījās dažāda vecuma un sagatavotības dalībnieki, jaunākais no tiem bija Žozefs (13 gadi), ar kuru jau bijām pazīstami no skolnieku turnīra fināla, kur viņš pārstāvēja Valdorfa skolas komandu. Finālā iekļuva pieredzējušais lokšāvējs Mārtiņš Kotāns un Elīna Geidāne, kas ar lokšaušanu ir sākusi aizrauties pavisam nesen. Lokšaušanas sacensību uzvarētājs - Mārtiņš Kotāns. Iegūtā balva - grāmata „The Great Warbow: From Hastings to the Mary Rose"

Sekojiet informācijai: www.vesturiskiaktivs.lv

Foto: Viduslaiku tabors Geidānmuižā. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV