Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Iedzīvotāju noskaņojums turpina uzlaboties

EasyGet.lv, 24.07.2012. 15:22

Jaunākā „DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti liecina, ka iedzīvotāju optimisms turpina pieaugt - pozitīvāks vērtējums sniegts gandrīz visos nozīmīgākajos indikatoros, tostarp arī valdības darba vērtējuma līkne pieaug. Tikmēr iespējas Latvijā atrast labu darbu vēl joprojām tiek vērtētas kritiski.

Pētījuma rezultāti liecina, ka, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, kopējā noskaņojuma indekss uzlabojies par diviem punktiem, sasniedzot -25 atzīmi. Jāpiebilst, ka iepriekšējos šī gada mēnešos indekss svārstījās robežās no -31 līdz -28.

Salīdzinot ar citiem šogad veiktajiem „DNB Latvijas barometra" pētījumiem, nedaudz palielinājies to iedzīvotāju īpatsvars, kuri uzskata, ka kopējās situācijas attīstība valstī norit pareizā virzienā. Tiesa gan, lielākā daļa iedzīvotāju joprojām uzskata, ka valsts attīstās nepareizā virzienā (62%).

Turklāt vairums iedzīvotāju turpina uzskatīt, ka Latvijas ekonomiskais stāvoklis ir slikts (64%). Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, negatīvo atbilžu īpatsvars ir krities par 5 punktiem, un iedzīvotāji biežāk atzīmējuši, ka Latvijas ekonomiskais stāvoklis ir viduvējs. Pēdējā pusgada laikā pieaudzis arī to iedzīvotāju skaits, kuri norāda, ka situācija pamazām uzlabojas (no 11% janvārī līdz 18% patlaban). Arī prognozējot, kāda būs ekonomiskā situācija pēc gada, viena piektdaļa aptaujāto sniedza optimistisku vērtējumu, kas ir nedaudz biežāk nekā iepriekšējos šī gada mēnešos.

Arī, lūgti novērtēt savas ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli, iedzīvotāji nedaudz retāk teikuši, ka tas ir slikts. Savukārt palielinājies to aptaujāto skaits, kuri prognozē tā stabilitāti ilgtermiņā – 52% norādījuši, ka turpmākā gada laikā viņu materiālā situācija nemainīsies (iepriekšējā mēnesī tā uzskatīja 49% aptaujāto). Taču nedaudz samazinājies gan to aptaujāto skaits, kas uzskata, ka ģimenes materiālā situācija pēc gada būs sliktāka nekā tagad, gan to, kuri norāda, ka situācija būs uzlabojusies.

Tikmēr iespējas Latvijā atrast labu darbu vēl joprojām tiek vērtētas kritiski – 71% aptaujāto uzskata, ka tās ir sliktas, tai skaitā 40% aptaujāto norāda, ka iespējas ir „ļoti sliktas" (iepriekšējā mēnesī tā uzskatīja 37% aptaujāto).

Jaunākā „DNB Latvijas barometra" pētījuma otrajā daļā iedzīvotāji šoreiz lūgti izteikt viedokli par iespējām Latvijā uzsākt uzņēmējdarbību un faktoriem, kas to motivētu darīt. Par šīs pētījuma daļas rezultātiem plašāk sabiedrība tiks informēta nākamnedēļ.

„DNB Latvijas barometrs", kas kļuvis par atzītu ikmēneša socioloģisko pētījumu valstī, tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV