Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Līvu svētki Mazirbē

EasyGet.lv, 27.07.2012. 11:35

Lielākais un nozīmīgākais lībiešu kultūras dzīves notikums pasaulē "Līvõd pivād 2012 Līvu svētki" šogad norisināsies 28. jūlijā lībiešu ciemā, Mazirbē.

Mazirbe Līvu svētku laikā kļūst par lībiešu kultūras galvaspilsētu, kur ikvienam ir iespēja piedzīvot lībiešu kultūru tās daudzveidībā un krāšņajā amplitūdā. Mazirbe šajā dienā ir vieta, kur satiekas lībieši, lībiešu pēcteči un lībiešu kultūras pārstāvji no visas Latvijas, kā arī viesi no ārzemēm.

"Mäd tūlbizāiga um mäd rov kädstõ!"

"Mūsu nākotne ir mūsu tautas rokās!"

Šī gada svētku galvenais motīvs ir katru iedvesmot par lībiešu kultūru. Katram likt aizdomāties par savu nozīmīgumu lībiešu tautas nākotnes veidošanā un kultūras attīstībā. Atcerēties, ka viss ir mūsu pašu rokās, domās un sirdīs. Cieņas izrādīšana mūsu senčiem, mīlestība pret līvu krastu, tālredzība lībiešu tautas nākotnē un mērķtiecīgs darbs līvu kultūras saglabāšanā. Šajos svētkos katram būs iespēja ielikt savu pozitīvo domu un vēlējumu lībiešu tautai, kopīgi veidojot smilšu mandalu visu svētku laiku.

Līvu svētki saturiski ietvers gan izglītojošu, gan izklaidējošu programmas daļu. Katram interesentam būs iespēja lībiešu kultūru iepazīt sev saistošā veidā, piedaloties izglītojošās nodarbībās, klausoties lībiešu melodijas kora un lībiešu mūzikas ansambļu izpildījumā, aktīvi līdzdarbojoties vai kopīgi vienojoties dziesmās un līvu dančos.

Līvu svētku diena sāksies ar svētku dievkalpojumu plkst. 10:00 Mazirbes baznīcā. Savukārt svētku atklāšanas ceremonija norisināsies plkst .12:00 pie Līvu tautas nama. No plkst. 14:00 Līvu tautas nama zālē notiks radošās nodarbības "Izzini lībisko". Radošo nodarbību laikā ikvienam būs iespējams mācīties lībiešu melodijas kora "Lōja" vadībā, piedalīties mākslinieka Elmāra Gaigalnieka smilšu mākslas meistarklasē un uzzināt par lībisko smiltīs. Būs iespēja iepazīt un aplūkot lībiešu arheoloģiskos tautas tērpus, ielūkoties lībiešu ēdienu pasaulē un apgūt lībiešu valodu valodas radošajā nodarbībā.

Svētku vakara daļa sāksies plkst.18.00 uz lielās skatuves pie Līvu tautas nama. Uzstājoties korim un grupām, kuri pamazām ievedīs lielajā Līvu nakts mistērijā. Plkst. 18:00 pie Līvu tautas nama apvienotais lībiešu koris, kora "Lōja" vadībā, ieskandinās svētku lielkoncertu. Lielkoncerta laikā būs dzirdamas lībiešu mūzikas apvienības – Nurmorkestõr, koris "Lōja", kā arī citi izpildītāji - grupa "sulA".

Plkst. 19:00 kopīgi aizceļosim laikā un telpā, izdzīvojot Daces Micānes-Zālītes, Jāņa Purviņa un Dāvja Stalta radītās folkopera "Zalkša līgava" stāstu, tautas deju asnambļa "Līgo" izpildījumā. Bet svētku balles daļu atklās leģendārie mūzikas izpildītāji Ieva Akurātere un Juris Kulakovs ar grupu.

Saulei rietot Līvu nakts pavadījums iegūs jaunus muzikālos ritmus lībiešu skaņās vairāku DJ radītā muzikālā piedzīvojumā. Pasaulīgai mūzikai mijoties ar mūsidenu mūzikas ritmiem un lībiešu mūzikas motīviem. Kopā ar Dj Matīsu Akurāteru un Dj Kalnozolu&Širmeļu kopīgi aizvadīsim Līvu nakts burvību, sagaidot saullēktu.

Paralēli svētku programmai no plkst. 10.00 Mazirbes jūrmalā notiks Dundagas novada atklātā čempionāta pludmales volejbolā vīriešiem 3.kārta. Lībiešu mandalas veidošana mākslinieka Elmāra Gaigalnieka vadībā. Amatnieku tirdziņš visu svētku norises laiku. Bet pusnaktī Līvu tautas nama zālē būs iespējams vērot kino seansu „Lībiešu retro kino".

Ar šiem svētkiem Dāvis Stalts pasakās par atbalstu saviem tautiešiem par kopīgajām pūlēm lībiešu tautas labā, atstājot Līvu savienības valdes priekšsēdētāja amatu.

Lai saņemtu papildu informāciju, rakstīt uz livodpivad@gmail.com vai sekot līdzi jaunumiem twitter.com/livodpivad.

Ieeja uz pasākumu brīva.

Līvu Svētku programma:

10.00 Svētku dievkalpojums Mazirbes baznīcā

12.00 Svētku atklāšana pie Līvu tautas nama. Uzstājas „Rāndalist"

13.00 Svētku gājiens un vainaga ievešana jūrā

14.00 Tautas namā radošās meistardarbnīcas „Izzini lībisko"

14.10 Līvu dziesmu meistarklase kora „Lōja" vadībā

14.30 Mākslinieka Elmāra Gaigalnieka meistarklase Lībiskais smiltīs

15.00 Līvu arheoloģiskais tērps

15.30 Ieskats lībiešu ēdienu pasaulē

16.00 Ievads lībiešu valodā

17:40 Kopīgi veidotās līvu smilšu mandalas prezentācija

18:00 Dižkoncerts uz Lielās ārskatuves. Ieskandina koris Lōja

18.30 Līvu grupa Nurmorkestōr

19.00 Svinīgā svētku uzruna

19.10 Folkopera „Zalkša Līgava" dejo „Līgo" autori: Dace Micāne Zālīte, Dāvis Stalts, Jānis Purviņš

20.30 Grupa sulA

21.30 Ieva Akurātere un Juris Kulakovs ar grupu

23.00 – 04.00 Līvõ disco – Dj kaujas lībiskos motīvos

Paralēli:

10.00 Mazirbes jūrmalā notiks Dundagas novada atklātā čempionāta pludmales volejbolā vīriešiem 3.kārta

14.00 – 18.00 Lībiešu mandalas veidošana

12.00 – 20.00 Amatnieku tirdziņš

24.00 Lībiešu Tautas namā kino seanss „Lībiešu retro kino"

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV