Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Ventspils aicina uz Pilsētas svētkiem

EasyGet.lv, 31.07.2012. 10:19

Ar plašu pasākumu programmu pirmajā augusta nedēļā Ventspilī par godu pilsētas 722. dzimšanas dienai norisināsies Pilsētas svētki, kuros sev interesējošus pasākumus un nodarbes varēs atrast visu vecumu ventspilnieki un pilsētas viesi, informē Ventspils pilsētas domes pārstāve Kristīne Duļbinska.

Ventspilī ir tradīcija ik gadu pilsētas dzimšanas dienā pilsētas iedzīvotājiem pasniegt kādu dāvanu. Šī gada nozīmīgākā dāvana ventspilniekiem svētkos ir atjaunotā Livonijas ordeņa pils kompleksa un jaunās ekspozīcijas "Ventspils pilsēta un novads vēstures ritumā zem dažādām varām" nodošana apmeklētāju vērtējumam. Droši var teikt, ka pils atjaunotnes noslēguma posms ir viens no pēdējās desmitgades nozīmīgākajiem posmiem Ventspils Livonijas ordeņa pils vairāk kā septiņus gadsimtus ilgajā vēsturē. Pusotra gada laikā īstenota pils nozīmīgāko telpu, tostarp kapelas, kapitula zāles, ordeņa brāļu guļamtelpas un ēdamtelpas, restaurācija un jaunas ekspozīcijas izveide, restaurētas visu pils kompleksa ēku fasādes, rekonstruēta mūra sēta un veikti teritorijas labiekārtošanas darbi. Restaurētās pils 2.stāva telpas un jaunā ekspozīcija būs pieejama apskatei no ceturtdienas, 2.augusta, plkst. 10:00.

Ne mazāk skaista dāvana svētkos būs puķu skulptūras "Mārīšu ģimene uz margrietiņas" atklāšana Ventspilī, Talsu un Tārgales ielas krustojumā esošajā skvēriņā ceturtdien, 2.augustā, plkst. 18:30. Iepretī skaistajai Pārventas bibliotēkai izveidotajā puķu skulptūrā, kas ir jau astotā ziedu skulptūra Ventspilī, attēlotas no 3500 sarkanām leduspuķītēm izveidotas 5 mārītes (2 vecāki un 3 bērni), kas izkārtojušās uz margrietiņas zieda, kas izveidots no 3500 baltām leduspuķītēm un 500 dzeltenām samtenēm. Tūlīt pēc jaunās puķu skulptūras atklāšanas vērts noklausīties džeza kvarteta "The WNQ" koncertu Pārventas bibliotēkā plkst. 19:00.

Piektdienā, 3.augustā, piecu gadu jubileju svinēs Ventspils Amatu māja. Par godu jubilejai plkst. 13:00 Amatu mājā atklās 2.starptautisko amatniecības forumu. Kā ierasts, piektdienas pievakarē plkst. 17:00 Ventspilī darbojošos reliģisko draudžu mācītāji aicina ikvienu uz Pilsētas svētku ekumēnisko dievkalpojumu, kam sekos torņu mūzikas koncerts un ikgadējā Ventspils pilsētas domes Lielās balvas un balvu pasniegšanas ceremonija, kurā balvu saņēmējus un pārējos klausītājus priecēs grupa "Ventspils Jazz Nonet" un populārais dziedātājs Igo. Savukārt dienas izskaņā plkst. 20:30 uz tūres "Vēl viena klusā daba" koncertu aicina daudzu iemīļotā grupa "Prāta vētra".

Sestdienas, 4.augusta, rītā no plkst. 10:00 uz 13. starptautiskajām māla virpošanas sacensībām aicina Livonijas ordeņa pils. Tajās bez profesionāļiem būs iespējams piedalīties ikvienam, kurš spēj uz virpas noturēt 4 kg māla. Savukārt no plkst. 13:00 pilī norisināsies pasākums "Māla pilsēta", kurā būs iespējams pagaršot mālos ceptas irbes, paviesoties podnieka darbnīcā un iepazīt māla ārstnieciskās īpašības.

Svētku sestdiena nebūtu iedomājama bez tradicionālā svētku gājiena plkst. 11:00, kurā kā ik gadu piedalīsies Ventspils pašvaldības uzņēmumi, iestādes, organizācijas, amatiermākslas kolektīvi, iedzīvotāji un svētku viesi ar atraktīvām darbinieku prezentācijām un tehniku.

Tāpat Ventspils Pilsētas svētku neatņemama sastāvdaļa ir starptautiskais ziedu paklāju festivāls, kurš norisināsies jau 12.reizi. 47 dalībnieku komandas, kas ir absolūts festivāla rekords, no Latvijas, Krievijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Ukrainas, veidos 6 kvadrātmetrus lielus taisnstūra, kvadrāta vai apļa formas ziedu paklājus par tēmu "Putni". Skatītāji ziedu paklājus varēs novērtēt no plkst. 11:00, nobalsojot par visskaistāko.

Plkst. 11:00 rosība sāksies arī Rātslaukumā, kur norisināsies grāmatu svētki "Umurkumurs". Tajos Latvijas grāmatu izdevniecības un apgādi tirgos grāmatas, rakstnieki un dzejnieki lasīs savus darbus, muzicēs kapela "Maskačkas spēlmaņi" un dziedošais aktieris Rihards Lepers, būs vērojami arī ielu vingrotāju paraugdemonstrējumi. Tāpat iecerēts sveikt tos Ventspils autorus, kuriem pēdējā gada laikā iznākušas grāmatas. Turpat netālu pie Ventspils Galvenās bibliotēkas Ventspils Mākslas skola piedāvās apgūt grāmatzīmju gatavošanu, dejos un muzicēs jaunās paaudzes ventspilnieki un viņu viesi. Savukārt Amatu mājā visus aicina uz keramikas eksperimentiem keramiķu vadībā.

Jaunums Pilsētas svētkos ir starptautiskās loka šaušanas sacensības "Ventspils kauss 2012", kas gan sestdien, gan svētdien norisināsies topošajā loka šaušanas laukumā, Kuldīgas ielā 237.

Lielajā laukumā no plkst. 13:00 mazākie svētku dalībnieki varēs darboties "Annels" bērnu atrakciju parkā, ikviens varēs apskatīt jaunākās Audi automašīnas, baudīt Ventspils amatiermākslas kolektīvu un viņu draugu uzstāšanos muzikālajā programmā "Ar mani atkal runā kaijas" un no plkst. 16:00 arī piedalīties Latvijas karaoke čempionātā 2012.

Savukārt Dzirnavu laukumā no plkst. 14:00 savu veikumu demonstrēs frizieru un vizāžistu festivāla "Jūras orhideja" dalībnieki, bet no plkst. 17:00 Ventspils Nacionālo kultūras biedrību asociācija piedāvās muzikāli teatralizētu programmu "Spārni un jūra".

Interesants jaunievedums svētkos būs Smilšu dārzs, kas izvietosies Ostas ielas promenādes galā, laukumā pie "Govs ceļotājas". Tajā mazākie svētku dalībnieki varēs droši paspēlēties milzu smilšu kastē, bet ikviens interesents pieredzējušu meistaru vadībā varēs izmēģināt roku smilšu skulptūru veidošanā un pat piedalīties mandalu izveidē. Aizraujoši solās būt arī biedrības "Partizānu ugunskurs" ūdensslēpošanas akrobātikas priekšnesumi Ventas upes akvatorijā.

Pie Prāmju termināļa, kā ierasts, Latvijas spēkavīru čempionāta superfinālā norisināsies cīņa par 2012. gada stiprākā spēkavīra titulu. Skatītāji varēs vērot, kā tādus vingrinājumus kā "Scania mašīnas vilkšana", "vikinga prese", "pulkstenis", "Nissan mašīnu turēšana" un "Tolmets mašīnas nešana" izpilda 12 atlēti, kuri visas sezonas laikā regulārajā čempionātā ieņēma pirmās vietas. Par favorītiem sacensībās uzskata Arti Plivdu, Mareku Leiti un Daini Zāģeri. Savukārt pie Valsts policijas ēkas bruņojumu, ekipējumu un militāro tehniku prezentēs Zemessardzes 46.Kājnieku bataljons.

Sestdien no plkst. 13:00 Ostas ielā uz lielās skatuves būs iespējams baudīt dažāda žanra mūziku un deju. Dienas programmu aizsāks Ventspils popgrupa "Jūras akmentiņi" ar programmu "Sveiks, lai dzīvo", viņiem sekos grupa "Bellacord", kas aicinās uz retro deju placi. Plkst. 15:00 būs iespējams noskatīties pazīstamā horeogrāfa Agra Daņiļeviča muzikālu deju uzvedumu "Viņi dejoja vienu vasaru" ar Imanta Kalniņa mūziku, kuru izpildīs grupa "Autobuss debesīs". Uzvedumā piedalīsies deju grupa "Dzirnas" un Ventspils jauniešu deju kolektīvi "Ventiņi" un "Liedags".

Tie, kam tuvs kantrī stils, no plkst. 17:00 gaidīti "Kantrī burziņā Piedzīvojumu parkā", kur būs apskatāma putnu izstāde, norisināsies atrakcijas un sacensības, bet muzicēs grupas "4 vēji" un "Lustīgais blūmīzeris".

Savukārt vakara programmā Ostas ielas promenādē no plkst. 19:00 uz lielās skatuves kāps grupa "Triānas parks", dziedātāja Aija Andrejeva, grupas "DaGamba" un "Latvian Blues Band". No plkst. 22:00 Gala koncertā ar īpašu programmu uzstāsies Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā kopā ar grupām "Latvian Blues Band" un "DaGamba", kā arī solistiem Jāni Stībeli, Aiju Andrejevu un izcilo operdziedātāju Sonoru Vaici. Plkst. 22:55 ikviens varēs noklausīties Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga svētku uzrunu, kam sekos krāšņs salūts, skanot komponista Valta Pūces skaņdarbam "Uguņošanas mūzika orķestrim, soprānam un septiņiem kuģiem", kuru izpildīs Liepājas simfoniskais orķestris, operdziedātāja Sonora Vaice un kuģi Ventspils ostā.

Kas tie būtu par svētkiem bez ballītes? Jau no plkst. 21:00 Pludmales akvaparkā norisināsies atvērtās nakts pasākums, plkst. 22:00 pludmales kafejnīcā "Surf Saulīte" "Akustiskajā saulrieta vakarā" muzicēs M.Ritova un K.Bindere, pludmales kafejnīcā "Sun Cake Bar" ballēties aicinās grupas "The Seventh Floor", "Remnant of the Sun" un "4some", bet no plkst. 23:00 svētku ballē Reņķa dārzā muzicēs grupas "Autobuss debesīs", "Romiros" un "Tumsa".

Romantiskos Mēness novērojumus no plkst. 21:30 līdz 22:30 varēs piedzīvot Jaunrades nama observatorijā, savukārt pusnaktī Ventspils Baptistu baznīcā izskanēs koncerts "Arī naktī dziedu par rītu" ar pazīstamā mūziķa Riharda Zaļupes piedalīšanos.

Svētdien, 5.augustā, no plkst. 11:00 ikviens tiek laipni aicināts uz Amatu dienu un amatniecības izstrādājumu tirdziņu Piejūras brīvdabas muzejā. Ostas ielas promenādē pie "Govs ceļotājas" no plkst. 11:00 turpinās darboties "Smilšu dārzs", bet plkst. 12:00 visi aicināti nosvinēt Bērnu pilsētiņas divpadsmito dzimšanas dienu ar radošajām darbnīcām, burvju trikiem un, protams, neiztrūkstošo dzimšanas dienas torti.

Pārventas centrā plkst. 14:00 tradicionāli notiks bardu koncerts, bet Pārventas bibliotēkā plkst. 13:00 koncerts "Sabi", kurā muzicēs dziedātāja un koklētāja Biruta Ozoliņa, DJ Monsta un kontrabasists Toms Poišs. Bet plkst. 15:00 uz bērnu parka "Fantāzija" devītās dzimšanas dienas ballīti un torti ielūdz Pepija Garzeķe ar draugiem.

Svētkus noslēgs vairāki lieliski koncerti - svētdien, 5.augustā, plkst. 15:00 Livonijas ordeņa pilī muzicēs grupa "Ventspils Jazz Nonet", plkst. 16:00 teātra namā "Jūras vārti" - "Collegium Vocale Ventspils", Liepājas simfoniskais orķestris, solisti Dita Lūriņa un Niks Matvejevs, pie diriģenta pults - Ivars Cinkuss. Visbeidzot, otrdien, 7.augustā, plkst. 19:00, pateicoties Siguldas opermūzikas svētku rīkotājiem, ventspilniekiem un pilsētas viesiem teātra namā "Jūras vārti" būs iespējams noskatīties Džuzepes Verdi operas "Traviata" izrādi, kurā galvenajās lomās iejutīsies pasaulslavenā latviešu operdziedātāja Maija Kovaļevska un slovāku tenors Pavols Bresliks. Pie diriģenta pults - V.Kiradžijevs (Bulgārija).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV