Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Tērvetē notiks bruņinieku jātnieku turnīrs

EasyGet.lv, 10.08.2012. 13:04

11. un 12. augustā Tērvetē notiks starptautiskais viduslaiku festivāls Zemgaļu svētki. Festivāla viesiem tiks piedāvāts izbaudīt krāšņus un precīzi rekonstruētus dalībnieku viduslaiku kostīmus, plašo amatnieku tirgu, loku šāvēju šautru svilpšanu un metāla šķindoņu bruņinieku turnīros, seno mūziku un dejas. Svētku galvenais priekšnesums būs bruņinieku turnīrs, informē Zemgaļu svētku orgkomitejas pārstāvis Jurijs Kiseļovs.

Tradicionāli Zemgaļu svētki notiek Tērvetē augusta otrajā nedēļas nogalē. Svētku iniciatīva nāk no Tērvetes Vēstures muzeja. Šajos svētkos piedalās viesi no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas un arī Latvijas. Šāds pasākums popularizē Zemgales novada un citu reģionu vēsturi, atšķirīgo un kopīgo to vēsturiskajā kultūrā un tradīcijās.

Pasākumā piedalīsies vairāk nekā 30 vēstures un rekonstrukcijas klubi no Latvijas un ārzemēm. Pašmāju klubi: "Tērvetes zemgaļi", "Excalibur", "Senzeme", "Zigmaļi", "Ugunszīme", "Baltava", "Rodenpois", "Comturia Winda", "Trokšņu iela", "Senās vides darbnīca", "Vilki", "Upmale", "Filosofija", "Kāvi", "Čečerskije strelki", "Obscurus orbis", no Lietuvas piedalīsies: "Kovarnis", "Vilkatlaka", "Ragnaras", "Varingis", "Svētās Marijas klostera bruņinieki", no Baltkrievijas pasākumu apmeklēs: "Maktig Korp", "Unija Mec i Voron," "Naglfar" , "Truvaring", "Feude Gaal", "Kryuja" , kā arī no Krievijas ieradīsies: "Kaup", "Elfear", "Helgi" un "Reas" no Igaunijas.

Šo pasākumu patiesi neatkārtojamu padarīs bruņinieku turnīrs zirgu mugurās. Bruņinieks baltā zirgā ir viens no spilgtākajiem viduslaiku simboliem, kā arī romantiskākais vīrišķības, spēka un goda simbols. Parasti tieši šādi teiksmaini turnīri piesaista visvairāk skatītāju.

Daudzos festivālos var bieži vērot bruņinieku kājinieku cīņas. Tās būs sīvas, ieroči un bruņas šķindēs un skanēs, taču tas nav īsts bruņinieku turnīrs. Jo bruņinieks vispirms ir jātnieks, un turnīrs nevar būt bez zirgiem.

Tērvetē vēsturi ciena un turnīru rekonstrukciju sagatavo ļoti nopietni. Papildu citiem interesantiem priekšnesumiem jau trešo gadu viduslaiku festivālā Zemgaļu svētki notiek īsts bruņinieku turnīrs - jātnieku cīņas džoustingā (jousting). Džoustings ir tradicionāls Eiropas jāšanas sporta veids, kuram ir vairāki paveidi. Tērvetē jātnieki tradicionāli demonstrēs vienu no sarežģītākajiem paveidiem - performances ar ieročiem. Lai tās izpildītu, jātniekam ir vienlaicīgi pilnībā jākontrolē savs zirgs un jāpārvalda dažādus viduslaiku ieroču veidus.

Zemgaļu svētku sākums ir sestdien, 11.augustā, plkst. 12.00. Šajā dienā darbosies arī amatnieku tirgus, savas prasmes demonstrēs jātnieki, notiks Baltijas reģiona bruņinieku turnīrs, tiks demonstrēti ieroči, apģērbi un rotas, notiks loku un arbaletu šaušanas turnīrs. Bruņinieku jāšanas turnīra sākums plkst. 16.00.

Svētdien, 12.augustā, notiks dažādas viduslaiku sacīkstes un spēles: komandu spēle 3x3, bugurds - pagānu un kristiešu bruņinieku cīņa, un daudz kas cits.

Pasākuma apmeklētāji ir aicināti izmantot iespēju sajust viduslaiku dzīves neatkārtojamo ritmu: pielaikot senus apģērbus un rotas, izšaut no loka vai arbaleta, noklausīties senās mūzikas koncertus, izmēģināt sevi dejotprasmē un vienkārši labi pavadīt laiku.

Pasākuma programma: http://www.lielkenins.lv/pasakumi/programma.htm

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV