Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Publicēts Latvijas Universitātes žurnāla „Alma Mater" rudens numurs

Latvijas Universitātes Preses centrs, 31.08.2012. 13:20

Publicēts Latvijas Universitātes (LU) žurnāla „Alma Mater" rudens numurs, ko ikviens var lasīt elektroniski LU portālā.

Jaunajā LU žurnāla „Alma Mater" rudens numurā lasiet:

150 gadi ar zināšanām

Pirms 150 gadiem atklāj pirmo tehnisko daudznozaru augstskolu Krievijas impērijā – Rīgas Politehnikumu (1862-1919). Tajā strādā starptautiski atzīti zinātnieki, studiju programma sagatavo teorētiski un praktiski izglītotus plaša profila speciālistus ķīmijā, inženierbūvē, lauksaimniecībā, mašīnbūvē, tirdzniecībā, arhitektūrā un mērniecībā. Beidzēju vidū ir izcilas personības, Latvijas tautsaimniecības, finansu, rūpniecības, lauksaimniecības un tirdzniecības darbinieki un zinātnieki, kuru devums radīja priekšnoteikumus tam, lai Rīga veidotos par nozīmīgu mācību un zinātnisko pētījumu centru. Pēc Rīgas Politehnikuma oficiālas likvidēšanas 1919. gadā daudzi tā mācībspēki un absolventi aktīvi iesaistījās Latvijas Universitātes veidošanā. Pārņemot un saglabājot Rīgas Politehnikuma paveikto, LU līdzās citām zinātņu nozarēm nodrošināja tehnisko zinātņu attīstību. 1958. gadā uz četru LU fakultāšu bāzes tiek dibināta jauna tehnisko zinātņu augstskola, kas, atsaucoties uz vēsturiskajiem notikumiem, tiek nodēvēta par Rīgas Politehnisko institūtu, bet 1990. gadā iegūst nosaukumu, ar kādu to pazīstam arī mūsdienās – Rīgas Tehniskā universitāte.

Atceries savu Alma Mater

Latvijas Universitātei šogad ir 93. dzimšanas diena, pa šiem gadiem Universitāti ir absolvējuši tūkstošiem studentu, daudzi no tiem ar savu Alma Mater nav zaudējuši saikni un uztur to ne tikai paši, bet ir nodevuši arī saviem bērniem un mazbērniem. Latvijas Universitāte ir pateicīga katram absolventam, kas, atceroties savu Universitāti, sniedz atbalstu ar dažādām idejām, palīdz jaunajiem studentiem, piešķirot stipendijas un iesaistoties dažādos projektos. Raksts stāsta par Latvijas Universitātes absolventiem un cilvēkiem, kas būdami absolventu mazbērni, izjūt piederību Latvijas Universitātei un atbalsta to dažādos veidos.

Reiz stipendiāti, tagad absolventi

Katru gadu spējīgi un motivēti studenti iegūst iespēju saņemt kādu no Latvijas Universitātes Fonda piedāvātajām mecenātu stipendijām. Ik gadu daļa no stipendiātiem kļūst par Latvijas Universitātes absolventiem. Ir interesanti palūkoties uz to, ko LU absolventi - LU Fonda stipendiāti dara pēc tam, kad saņem diplomu un atstāj savas Universitātes telpas. Sarunā ar trim LU Fonda stipendiātiem, Latvijas Universitātes absolventiem apspriests, ko viņi dara pašlaik un kāda nozīme savulaik bijusi stipendijai un Universitātei.

Daudzveidīga pieredze – Fulbraita stipendijas galvenais ieguvums

Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes docente Džineta Dimante ieguva Fulbraita pētnieku stipendiju un devās uz Hamlina Universitāti Sentpolā, Minesotā ASV. Latvijas Universitātē viņa pasniedz studiju kursus, kas saistīti ar vides ekonomiku un uzņēmējdarbību, tāpēc Fulbraita stipendijai pieteiktais pētījums „Vides ekonomikas mācīšana no ilgtspējīgas attīstības viedokļa" saistījās galvenokārt ar Vides ekonomiku, taču guvu daudz jaunu atziņu un praktisku piemēru arī citiem studiju kursiem. Rakstā docente stāsta par ASV pavadīto laiku.

Latvijas Universitātes fakultātes lepojas

Latvijas Universitātē ir 13 fakultātes, kas nodarbojas ne tikai ar jauno studentu izglītošanu – tajās noris arī aktīva zinātniskā un pētnieciskā darbība. Raksts piedāvā ielūkoties fakultāšu nozīmīgākajos, interesantākajos un radošākajos pētījumos, kas tapuši pēdējo piecu gadu laikā, aktīvi iesaistoties ne tikai zinātniskajam personālam un pasniedzējiem, bet bieži vien arī studentiem. Rakstā aprakstīti pētījumi, kas veikti visās 13 LU fakultātēs – gan dažādi pētniecības projekti, gan izdotas grāmatas un pat atklāta jauna izmirušu dzīvnieku suga!

Teātri, zinātni un dzīvi (at)šifrējot

Saruna ar Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas Teātra un kino vēstures un teorijas katedras vadītāju profesori Dr. hab. artis Silviju Radzobi. Nesen ir iznākusi Silvijas Radzobes monogrāfija „Uz skatuves un aiz kulisēm" (2011, „Zinātne"), tāpēc intervijā profesore stāsta gan par šo savu grāmatu, gan par nākotnes iecerēm un sniedz savu redzējumu par to, kas notiek Latvijas teātros – mākslas pasaulē un teātra zinātnē – akadēmiskā laukā.

Starpdisciplinaritāte nevis kā pašmērķis, bet līdzeklis

Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes vadošā pētniece Dr. paed. Karine Oganisjana dalās ar ESF projekta "Atbalsts izglītības pētījumiem" ASEM pētījuma „Pedagogu profesionālo kompetenču pilnveide darbam starpdisciplinārā mācību vidē, lai tuvinātu mācības reālajai dzīvei un paaugstinātu skolēnu uzņēmību" pirmā posma rezultātiem. Jau septembrī iznāks viņas grāmata „Uzņēmējspēja un uzņēmība", kurā atklāta skolotāju un skolēnu uzņēmējspējas un uzņēmības attīstīšanas metodoloģija starpdisciplinārā mācību vidē – metodoloģiju izstrādājusi autore, balstoties uz sava promocijas pētījuma "Studentu uzņēmības veicināšana studiju procesā" teorētiskajām atziņām (pētījuma 1. un 2. daļa) un 25 gadu ilgo pedagoģisko pieredzi.

„Nepilngadīgā Anna": spēlējot zinātnisko fantastiku

Grupa „Nepilngadīgā Anna" ir īpašas uzmanības vērta. Latvijas Universitātes jauno grupu konkursā „Hadrons 2012" tā ne tikai pārliecinoši ieguva pirmo vietu, bet arī saņēma skatītāju simpātiju balvu. Gaidot grupas uzstāšanos Aristoteļa svētkos, ir iespēja nedaudz ielūkoties viņu ikdienas gaitās un melodiju noslēpumos. Raksts sniedz ieskatu grupas muzikālajā, tekstuālajā un dzīves filosofijā.

Latvijas Universitātes žurnāls „Alma Mater" iznāk četras reizes gadā, atspoguļojot nozīmīgākos notikumus Universitātē. Gan šis, gan iepriekšējie žurnāla „Alma Mater" numuri lasāmi elektroniskā formātā Latvijas Universitātes portālā. Žurnāla „Alma Mater" arhīvs: www.lu.lv/almamater.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV