Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

CVK iesniegti grozījumi Pilsonības likumā

EasyGet.lv, 04.09.2012. 14:33

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) šodien iesniegts vēlētāju parakstīts likumprojekts „Grozījumi Pilsonības likumā", kas paredz noteikt, ka nepilsoņi, kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu, ir uzskatāmi par Latvijas pilsoņiem, informē CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Pieņemot dokumentus, CVK konstatēja, ka parakstu notariālie apliecinājumi ir apkopoti uz 4100 lapām, kurās atbilstoši iesniedzēju sniegtajām ziņām ir 12779 Latvijas pilsoņu paraksti.

Likums „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" paredz, ka tiesības uzsākt likuma ierosināšanas procedūru un iesniegt CVK pilnīgi izstrādātu likumprojektu ir ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgiem Latvijas pilsoņiem, un katram parakstam ne agrāk kā 12 mēnešus pirms iesniegšanas CVK jābūt apliecinātam pie zvērināta notāra vai pašvaldības institūcijā, kura veic notariālas darbības.

Līdz ar to CVK tagad jāveic iesniegto parakstu pārbaude, lai konstatētu, vai visas personas, kas parakstījušas likumprojektu, ir balsstiesīgi Latvijas pilsoņi, vai kāds no pilsoņiem nav parakstījies vairākas reizes un vai visi paraksti ir tikuši notariāli apliecināti ne agrāk kā 12 mēnešus pirms iesniegšanas CVK. Vienlaikus CVK arī jāizvērtē, vai iesniegtais likumprojekts ir uzskatāms par pilnībā izstrādātu - vai tas ir uzrakstīts, ievērojot juridisko tehniku, un nav pretrunā ar tiesību aktiem, kuriem ir augstāks juridiskais spēks.

Līdzšinējā pieredze liecina, ka parakstu pārbaude aizņem vidēji divas nedēļas. Savukārt, lai izvērtētu, vai likumprojekts uzskatāms par pilnībā izstrādātu, CVK plāno lūgt Saeimas Juridiskā biroja un Tieslietu ministrijas atzinumus.

Ja parakstu pārbaude apliecinās, ka likumprojektu „Grozījumi Pilsonības likumā" ir parakstījuši ne mazāk kā 10000 vēlētāju, notiks CVK sēde, kurā tiks izlemts, vai likumprojekts ir uzskatāms par pilnībā izstrādātu un vai ir izsludināms nākamais likuma ierosināšanas posms – 30 dienu parakstu vākšana. Atbilstoši likumam CVK lēmumu pieņem, atklāti balsojot, un lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vismaz pieci no deviņiem CVK locekļiem.

Lai vēlētāju rosinātais likumprojekts tiktu iesniegts izskatīšanai Saeimā, abās parakstu vākšanas kārtās kopā tas jāatbalsta ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb 154379 vēlētājiem. Ja Saeima vēlētāju rosināto likumprojektu noraida vai groza, ir jārīko tautas nobalsošana. Savukārt tautas nobalsošanai nodotais likumprojekts ir pieņemts, ja tautas nobalsošanā piedalās vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums balso par likumprojekta pieņemšanu.

CVK 04.09.2012. iesniegtā likumprojekta „Grozījumi Pilsonības likumā" teksts.

Likumprojekts „Grozījumi Pilsonības likumā"

Izdarīt Pilsonības likumā („Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs", 1994, 17.nr., 1995, 8.nr., 1998., 22.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 2.pantu ar 6.punktu šādā redakcijā:

6) Ar 2014.gada 1.janvāri – nepilsoņi, kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu."

2. Papildināt pārejas noteikumus ar 5. un 6.punktu šādā redakcijā:

„5. Ministru kabinets līdz 2013.gada 30.augustam nosaka iesnieguma par nepilsoņa statusa saglabāšanu paraugu, tā iesniegšanas un izskatīšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ne vēlāk kā 2013.gada 23.decembrī nosūta 2.panta 6.punkta subjektiem izziņu par kļūšanu par Latvijas pilsoņiem ar 2014.gada 1.janvāri. No 2014.gada 1.janvāra nepilsoņu pases, uzrādot šajā punktā minēto izziņu, tiek pielīdzinātas Latvijas pilsoņu pasēm.

6. Ministru kabinets līdz 2013.gada 30.augustam iesniedz Saeimā grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā par kārtību, kādā nepilsoņa pase tiek mainīta pret Latvijas pilsoņa pasi, nosakot, ka šī apmaiņa notiek par brīvu."

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV