Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LU SP iestājas par skaidru un sakārtotu augstākās izglītības lauku

EasyGet.lv, 12.09.2012. 15:57

Pēdējās dienās medijos izskanējušas dažādas ziņas par studentu aktivitātēm un līdzdalību augstākās izglītības procesu veidošanā. Starp dažādiem savstarpējiem konfliktiem Latvijas Universitātes Studentu padome (LU SP) uzsver to, par ko būtu jādomā šajā situācijā visvairāk – skaidru, izprotamu un sakārtotu augstākās izglītības lauku un tās kvalitāti, aicinot studentiem kritiski izvērtēt medijos publicētos viedokļus.

„Akreditācijas procesa sakārtošana ir ceļš uz augstākās izglītības kvalitātes celšanu, tomēr nepiedodama ir situācija, ka jau gandrīz divas nedēļas nav pieņemti virzienu vērtēšanas noteikumi un neskaidri ir pārejas perioda noteikumi. Uzdodot jautājumus par šo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvjiem, atbildes ir nepārliecinātas un skaidrojumi atšķiras, tā arī neredzot risinājumu, rodas sajūta, ka IZM nav ieinteresēti šo problēmu risināšanā," uzsver LU Studentu padomes priekšsēdētāja Inguna Zariņa.

LU SP šī gada 8. septembrī Latvijas Studentu apvienības (LSA) Domes sēdē iesaistījās gan diskusijā ar Izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli par augstākās izglītības akreditācijas procesu, finansēšanas modeli un reformām, gan piedalījās darba grupā, lai izstrādātu konkrētus jautājumus, iebildumus un ieteikumus.

„Ne visi LU SP pārstāvju ierosinājumi LSA darba grupā tika ņemti vērā, bet galvenie jautājumi, par kuriem Latvijas Universitātes Studentu padome iestājas, ir akreditācijas procesa regulējuma steidzama sakārtošana, skaidrs redzējums par studiju programmu virzienu vērtēšanas rezultātu tālāku izmantošanu un augstākās izglītības reformu plānu", pauž I. Zariņa.

Noteikumiem par studiju virzienu vērtēšanu bija jāstājas spēkā 1. septembrī, tomēr tie joprojām nav pieņemti, līdz ar to programmu veidotājiem ir neskaidri darbības principi izstrādājot un realizējot jaunas studiju programmas un uzlabojot esošās. Akreditācijas noteikumiem jāstājas spēkā pēc iespējas ātrāk, lai veicinātu akreditācijas procesa nepārtrauktību.

Tai skaitā jaunajos akreditācijas noteikumos jāiekļauj akreditācijas metodika un kritēriji, pēc kuriem tiks vērtēti augstākās izglītības studiju virzieni un jādefinē organizācija, kas būs atbildīga par vērtēšanas organizēšanu un lēmumu pieņemšanu akreditācijas procesā, kā arī akreditācijas komisijā jābūt iekļautiem trīs studējošo pārstāvjiem ar Latvijas Studentu apvienības deleģējumu.

Tāpat ir jāturpina uzsāktais ceļš uz finansējuma palielināšanu augstākajai izglītībai, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas sarunās ar Finanšu ministriju jāpanāk vienošanās par valsts budžeta finansējuma palielināšanu augstākajai izglītībai, iepriekš Augstskolu likumā noteikto 0,25% apjomā no iekšzemes kopprodukta 2013. gadam.

Latvijas Universitātes Studentu padome uzsver, ka Izglītības un zinātnes ministram studenti ir jāiepazīstina ar argumentētu un detalizētu augstākās izglītības plānu un jāskaidro plānotās reformas.

LU Studentu padome ir studentu vēlēta institūcija, kas pārstāv Latvijas Universitātes studentu intereses gan augstskolas ietvaros, gan nacionālā līmenī – akadēmiskos, materiālos un kultūras jautājumos.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV