Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

RTU Zinātnieku naktī atklās enerģētikas noslēpumus un izglītos elektrodrošībā

EasyGet.lv, 24.09.2012. 11:22

28. septembrī notiks tradicionālā Zinātnieku nakts, kas šogad veltīta enerģētikai. Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) aicina uz pasākumiem „Latvenergo" koncerna Enerģētikas muzejā, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē un RTU izstādē „Leonardo ģēnijs", informē RTU pārstāve Elīna Karaseva. Eksperimenti, radošās darbnīcas, ekskursijas un praktiskās nodarbības RTU laboratorijās izglītos lielus un mazus interesentus jautājumos par enerģētiku un vidi.

RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē, Kronvalda bulvārī 1, no plkst. 18.00 līdz 24.00 notiks eksperimentu demonstrācijas, ekskursijas, radošās darbnīcas un konkursi. Būs iespēja gida pavadībā ielūkoties zinātniskajās laboratorijās un uzzināt par jaunākajiem pētījumiem, kā arī pašam pagatavot savu ģeneratoru, ūdens ratu vai vēja dzirnaviņas no sadzīvē izmantojamiem materiāliem. Mazus un lielus apmeklētājus priecēs sastapšanās ar RTU studentu parlamenta talismanu Lāci – enerģētiķi, kā arī spēku stiprināšanai sarūpētie enerģizējošie našķi.

Latvenergo koncerna Enerģētikas muzejs, Andrejostas ielā 8, aicinās 1.-4. klašu skolēnus uz „Elektrodrošības ABC" plkst. 18.00 un 19.00. Tiks nodrošināts transports nokļūšanai muzejā, kas no RTU ēkas Kaļķu ielā 1 aties plkst. 17.30 un 18.50.

Savukārt, 10.-12. klašu skolniekus, studentus un citus interesentus Enerģētikas muzeja krātuvēs gaidīs ekskursija „Ķeguma spēkstacijas būvgaita caur Eduarda Krauca fotoobjektīvu", kas stāsta par Baltijā lielākā energoobjekta celtniecību. Paredzētas trīs ekskursijas plkst. 20.00, 21.00 un 22.00, kuru laikā demonstrēs E. Krauca fotogrāfiju kolekciju un fragmentus no Latvijas Valsts Kinofotofono dokumentu arhīva hronikām. Nokļūšanai muzejā tiks nodrošināts transports, kas no RTU ēkas Kaļķu ielā 1 aties plkst. 19.50, 20.50 un 21.50.

Rīgas Tehniskās universitātes izstādē „Leonardo ģēnijs", Kaļķu ielā 1, no plkst. 18.00 līdz 24.00 apmeklētāji nokļūs Leonardo da Vinči izgudrojumu pasaulē, ko papildinās radošās darbnīcas un viktorīnas. Izstādes veidotāji – zinātnieki, industriālie dizaineri un amatnieki pēc Leonardo zīmējumiem un spoguļrakstā rakstītajiem manuskriptiem precīzi darinājuši izgudroto ierīču un mašīnu modeļus, dāvājot iespēju apmeklētājiem nokļūt pagātnē, kad cilvēki tikai uzdrīkstējās sapņot par mūsdienās tik pašsaprotamām lietām kā lidmašīnas un zemūdenes.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV