Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

„Zinātnes kafejnīca" vēstīs par jaunākajām tehnoloģijām, kas palīdz orientēties telpā

EasyGet.lv, 24.09.2012. 15:00

Piektdien, 28. septembrī, plkst. 18:00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā notiks "Zinātnes kafejnīcas" pasākums "Orientēšanās telpā", kas veltīts LU 93.gadadienai, informē LU Preses centrs.

Informācijas tehnoloģiju straujā attīstība ir mainījusi tradicionālos priekšstatus arī par ģeogrāfiju un kartogrāfiju. Viens no nozīmīgākajiem apvērsumiem šajā jomā ir ģeogrāfiskās informācijas sistēmas (ĢIS) izveidošana un ieviešana praksē. Savukārt par globālo pozicionēšanas sistēmu (GPS) nozīmīgumu un ērtumu vairs neviens nav jāpārliecina – to izmantošana aizvien plešas plašumā. Piemēram, viens no pasaulē pēdējā laikā iecienītiem izklaides veidiem ir GPS spēle geokešings (slēpņošana), kas ietver "dārgumu" paslēpšanu un meklēšanu, publicējot koordinātes internetā.

Par visām šīm tēmām „Zinātnes kafejnīcā" stāstīs eksperti. LU Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūta pētniece Inese Janpaule stāstīs par ģeodēzisko punktu mērīšanu, GPS, orientēšanās sportu un koordinātēm. Madara Normand par dažādām GPS sistēmām un Diāna Haritonova par Zemes plūdmaiņām. Savukārt Ģeoloģijas nodaļas vecākais dabaszinātņu laborants Jānis Ukass skaidros, kas ir geokešings, bet Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes doktorants, Ģeomorfoloģijas un ģeomātikas katedras asistents Agnis Rečs stāstīs par ģeogrāfiskās informācijas sistēmām.

Pasākumu vadīs Aija Fedorova, LU Vēstures muzeja vadītāja. To varēs noskatīties arī tiešraidē LU mājas lapā www.lu.lv/tiešraide.

Ģeodēzijas tēmas tiks apspriestas arī otrdien, 25. septembrī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes radio NABA (93,1 FM) raidījumā „Zinātnes vārdā", kur viesosies Agnis Rečs un Jānis Ukass.

Raidījuma viesi pastāstīs par saviem zinātniskajiem pētījumiem, kā arī iepazīstinās klausītājus ar ģeogrāfiskās informācijas sistēmu veidošanu, to plašajām izmantošanas iespējām un pasaulē populāro GPS spēli geokešingu.

Šoreiz raidījuma „Zinātnes vārdā" diskusiju vadīs Ilze Dimanta un Sandris Mūriņš.

Ar šo raidījumu un „Zinātnes kafejnīcu" tiek aizsākta arī jauna sadarbība. LU un projekts „RīgaPunkts" uzsāk pasākumu ciklu, lai popularizētu zinātni caur kultūras aktivitātēm, tostarp lektorijiem, koncertiem, izstādēm un radio raidījumiem. Šī projekta aktivitātes iekļaujas pasākuma „Rīga 2014" oficiālajā programmā un turpināsies līdz pat 2014. gadam, kad Rīga visā pasaulē prezentēs sevi kā Eiropas kultūras galvaspilsēta.

„Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu, kā arī noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.

Visas kafejnīcas sākas uzreiz pēc 18:00. Pirmajiem 50 dalībniekiem sulas glāze bez maksas.

Raidījums „Zinātnes vārdā" Radio NABA ēterā skan katru otro otrdienu un iepazīstina klausītājus ar Latvijas zinātnieku pētījumiem, eksperimentiem un jaunatklājumiem. Raidījumā tiek iztaujāti zinātnieki par viņu akadēmisko un praktisko ikdienu – lekciju sagatavošanu un pasniegšanu, studentu darbu vadīšanu, sadarbību ar valsts institūcijām vai privātajiem partneriem. „Zinātnes vārdā" ļauj uzzināt, ar ko nodarbojas dažādu nozaru Latvijas zinātnieki, mēģinot runāt par zinātnieku darbu, sasniegumiem un grūtībām visiem saprotamā un aizraujošā veidā.

Radio NABA: http://www.radionaba.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV