Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

"Zinātnieku nakts 2012" Daugavpils Universitātē

EasyGet.lv, 28.09.2012. 10:01

Šodien Daugavpilī, tāpat kā vēl septiņās Latvijas pilsētās, norisināsies Zinātnieku nakts. Daugavpilī jau sesto reizi pasākums notiks Daugavpils Universitātē (Parādes ielā 1) no plkst. 17:00 līdz plkst. 22:00.

Zinātnieku nakts ir zinātnes svētki, kad viena vakara laikā ikvienam tiek dota iespēja pamēģināt kļūt par zinātnieku. Tā kā šī gada pasākuma tēma ir "Stāsts par enerģiju", Daugavpils Universitātes (DU) zinātnieki apmeklētājus aicinās piedalīties darbnīcās, kuru laikā varēs uzzināt par to, cik "zaļa" ir saules enerģija, kā enerģija veidojas augos un kur to pielietot, kāda ir cilvēka enerģija un kā to aprēķināt, noskaidrot, kur ir cilvēka vieta enerģijas ķēdē, kā arī izbaudīt dziesmas un dejas enerģiju. Kopā ar universitātes ķīmiķiem varēs iesaistīties eksperimentos, iejusties specefektu meistara lomā un redzēt biodegvielas tapšanas procesu, bet ar Fizikas katedras darbiniekiem varēs iesaistīties pārvērtību meistarklasē un noskaidrot, kā panākt, lai siltums rada kustību, bet kustība gaismu. Zinātnieku nakts laikā pasākuma dalībniekiem būs iespēja piedalīties arī virtuālajā ceļojumā pa dažādām Eiropas valstīm, kurā doties aicinās DU Erasmus apmaiņas programmas ārvalstu studējošajiem.

Plkst. 18.00 Zinātnieku nakts ietvaros uz DU koncertzāles skatuves (Parādes ielā 1) interesentiem būs iespēja piedalīties diskusijā „Intelektuālā sinerģija". „Kādi ir enerģijas interpretācijas likumi eksaktajās un humanitārajās zinātnēs, ko spēj radīt sinerģija kā dažādu enerģiju kopums, kādas mūsdienu problēmas satrauc fiziķus un liriķus..." – par šie un citiem jautājumiem diskutēs Eiropas Savienības literatūras balvas laureāte, latviešu prozaiķe, Latvijas Universitātes literatūzrinātnes doktorante Inga Žolude un Daugavpils Universitātes G. Liberta Inovatīvās Mikroskopijas centra direktors, fizikas zinātņu doktors, asoc. prof. Edmunds Tamanis. Lai pasākuma laikā būtu ērtāka sēdēšana, tā dalībnieki tiek aicināti līdzi ņemt spilvenus vai pledus.

Plkst. 19:00 interesenti tiek aicināti uz atklāto lekciju "Enerģija kā galvenais 21.gadsimta izaicinājums", kas notiks 115. auditorijā. Tās laikā varēs noskaidrot jautājumus, kas saistīti ar alternatīvo enerģijas veidu meklēšanu un novērtēšanu, kā arī esošo dabas resursu saglabāšanu.

Zinātnieku nakts pasākuma organizēšanā kopā ar universitātes docētājiem un studentiem ir iesaistījušies arī dažādi uzņēmēji, kuri stāstīs par alternatīvās enerģijas ieguves veidiem un īpatnībām, kā arī konsultēs apmeklētājus par viņiem interesējošiem jautājumiem. Viens no tiem ir SIA "Ecogen", kurš attīsta atjaunojamās enerģijas ražošanas projektus, izstrādājot un būvējot ražotnes. Uzņēmuma pārstāvji dalīsies savā pieredzē biogāzes koģenerācijas stacijas radīšanā un nākotnes plānos ievērojami palielināt biogāzes staciju būvniecības apjomus un veikt ievērojamas investīcijas Latgalē.

Zinātnieku nakts organizētāji ir padomājuši arī par mazākajiem pasākuma apmeklētājiem. Viņiem darbosies rotaļu stūrītis, kurā varēs piedalīties dažādās izglītojošās un attīstošās spēlēs, veidot radošos darbiņus utt.

Zinātnieku nakti Latvijā organizē Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Latvijā šis pasākums notiek jau septīto reizi, un tajā piedalās astoņas Latvijas pilsētas – Rīga, Daugavpils, Salaspils, Jelgava, Ventspils, Valmiera un Rēzekne.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV