Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

RTU atklāj 150 gadu jubilejas svētku nedēļu

EasyGet.lv, 05.10.2012. 12:33

Vēl tikai desmit dienas līdz Latvijas senākās augstskolas – Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 150 gadu dzimšanas dienai. Visu gadu RTU pavadīja šīs jubilejas zīmē, un tagad ir pienākusi svētku kulminācija, kas noslēgsies 14. oktobrī ar krāšņu lieluzvedumu «Radi tālāk!» Arēnā Rīga.

Šis ir nozīmīgs notikums visai Latvijas augstākajai izglītībai, jo tieši RTU (toreiz Rīgas Politehniskā augstskola) bija pirmā augstākās izglītības iestāde Latvijas teritorijā un senākā tehniskā universitāte Baltijā. RTU nozīme cauri gadsimtiem ir tikai pieaugusi, jo šobrīd pat vairāk nekā pirms 150 gadiem valsts veiksmīgai attīstībai ir nepieciešami labi sagatavoti inženieri un tehnisko jomu zinātnieki.

«RTU sniegtās zināšanas ir ievērojams atbalsts mūsu uzņēmuma darba nodrošināšanai - sākot ar ražošanas procesu vadību un beidzot ar ikdienas tehnisko atbalstu. Latvenergo koncernā patlaban strādā vairāk nekā 1000 RTU absolventu, no tiem 280 ir maģistri un 10 tehnisko zinātņu doktori. Gada laikā uzņēmumā praksi strādā vairāk nekā 300 studentu, labākajiem piešķiram stipendijas. RTU vienmēr ir sekojusi jaunākajām tendencēm tehnoloģiju jomā un adaptējusi mācību kursus atbilstoši tautsaimniecības vajadzībām,» uzsver RTU Padomnieku konventa priekšsēdētājs un AS «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Turpinot tēmu par RTU sadarbību ar darba devējiem, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone papildina: «Vasaras sākumā sadarbībā ar portālu Prakse.lv veicām aptauju, kur izkristalizējās, ka RTU ir absolūts uzņēmēju izvēlēts uzvarētājs. Tas nav nejauši, jo dabaszinātnes un inženierzinātnes ir svarīgas jomas ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. RTU jau 150 gadus sagatavo speciālistus, kas ļoti vajadzīgi tautsaimniecības attīstībai, un ir ieguvusi uzņēmēju uzticību. RTU aktīvi sadarbojas ar industriju – tās Padomnieku konventā darbojas vairāk nekā 30 vadošo uzņēmumu pārstāvju. Bez RTU mūsu Latvijas izglītības aina nav iedomājama.»

RTU 150. gadadienas svētku nedēļa tika atklāta šodien, 4. oktobrī, ar Latvijas Bankas izdotās RTU jubilejas monētas prezentāciju. Monētas, kuras dizains ataino RTU tiekšanos uz inovācijām un izcilību, autors ir mākslinieks Kristaps Ģelzis.

«Latvijas Bankas prezidenta vārdā ar šo monētu vēlos teikt lielu paldies RTU par ieguldījumu vairākās jomās, bet, pirmkārt un galvenokārt, par lieliskajiem absolventiem, kas strādā gan centrālajā bankā, gan Latvijas tautsaimniecībā kopumā. Šī monēta ir tapusi lieliskas sadarbības rezultātā starp Latvijas Banku, mākslinieku Kristapu Ģelzi un RTU. Uzskatu, ka mums ir izdevies izgatavot patiesi unikālu monētu, ko turpmāk varam saukt par inovatīvu monetāro instrumentu,» skaidro Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

Taču monēta nav vienīgā dāvana, ko RTU saņēmusi savā nozīmīgajā jubilejā. Jau rīt, 5. oktobrī, notiks RTU 150 gadu jubilejai veltītās grāmatas atvēršanas svētki, savukārt pirmdien, 8. oktobrī, plkst. 11 dāvanu RTU pasniegs arī Latvijas Pasts, kas par godu universitātes jubilejai laiž klajā jaunu pastmarku. To kopā ar jubilejas aploksni varēs iegādāties un apzīmogot tikai pirmdien no plkst. 9 līdz plkst. 18 RTU centrālajā ēkā Kaļķu ielā 1, 201. telpā.

Jubilejas nedēļā plānoti arī citi nozīmīgi pasākumi – RTU 150 gadu jubilejai veltīta 53. Starptautiskā zinātniskā konference, 1. Pasaules inženieru un RPI/RTU absolventu kongress, RTU Senāta svinīgā sēde, kuras laikā RTU Goda biedra diplomu pasniegs RTU absolventam un Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kā arī citi pasākumi, par kuriem precīzāk var uzzināt RTU mājaslapā www.rtu.lv/150 un ziņai pievienotajā svētku pasākumu plānā.

Taču jubilejas kulminācija būs RTU dzimšanas dienas īstajā datumā – 14. oktobrī, kad Arēnā Rīga pulcēsies Valsts augstākās amatpersonas, universitātes vadība, tās studenti, absolventi un draugi, lai būtu liecinieki unikālam lieluzvedumam «Radi tālāk!».

«RTU savu ilgtspēju ir parādījusi, esot ļoti radoša. Lai nonāktu pie uzveduma koncepcijas, mums bija jāiepazīstas ar visām RTU fakultātēm un daudzām laboratorijām un institūtiem, un no tā, ko mēs ieraudzījām, mēs ļoti fascinējāmies. RTU ir daudz radošāka, nekā citas radošās iestādes un institūcijas. Ilgtspējas piemērs ir ne tikai atdeve tautsaimniecībai, bet arī sabiedrībai kopumā,» stāsta lieluzveduma producente Leonarda Ķestere.

Vijolniece Baiba Skride, pianists Vestards Šimkus, dziedātājs Intars Busulis, operas soliste Inga Kalna, ģitārists Kaspars Zemītis, aktieris Arturs Skrastiņš, deju ansambļi «Vektors» un «Dancis», kori «Gaudeamus» un «Delta», Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris ar maestro Aleksandru Viļumani pie diriģenta pults un citi mākslinieki veidos krāšņu svētku buķeti. Lieluzveduma režisors – Jānis Siliņš, scenogrāfs – Aigars Ozoliņš, muzikālais vadītājs – Juris Vaivods, producente – Leonarda Ķestere.

Pēc lieluzveduma par dzimšanas dienas dalībnieku labu noskaņojumu rūpēsies grupa «Labvēlīgais tips», Rock'n'Roll orķestris «Keksi», grupa «Musiqq», kā arī DJ Roberts Lejasmeijers un DJ Shadows.

Apliecinot RTU spēju iet līdzi laikam jauno tehnoloģiju izmantošanā, jubilejas gada lieldraugs – informācijas tehnoloģiju uzņēmums Exigen Services Latvia – aicina piedalīties jubilejas loterijā ar vērtīgām balvām. Piedalīsies ikviens, kas savā viedtālrunī lejuplādēs mobilo aplikāciju «RTU 150» un pareizi atbildēs uz diviem jautājumiem. Izlozes kārtībā divi loterijas dalībnieki balvā saņems planšetdatoru Apple iPad 3 vai Samsung Galaxy Tab 2. Aplikāciju var lejuplādēt Apple App Store vai Google Play aplikāciju vietnēs no 10. oktobra līdz 14. oktobra plkst. 21.00, kad RTU 150 gadu jubilejas Galā pasākumā tiks paziņoti izlozes uzvarētāji. Vairāk informācijas www.rtu.lv/150 jubilejas sadaļā un www.exigenservices.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV