Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Putins nosoda Igauniju un Latviju par "nepieļaujamiem" krievvalodīgo tiesību pārkāpumiem

LETA, 18.05.2007. 16:10 | komentāri (1)

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien asi kritizēja Igauniju un Latviju, apsūdzot tās "nepieļaujamos" tā saukto krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību pārkāpumos.
"Krievu valodā runājošo iedzīvotāju tiesību pārkāpšana abās valstīs ir nepieņemama un nav Eiropas cienīga," preses konferencē kopā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu pēc Krievijas un Eiropas Savienības (ES) galotņu apspriedes teica Putins.

Putins asi nosodīja Igauniju par Otrā pasaules kara pieminekļa un padomju karavīru mirstīgo atlieku pārvietošanu no galvaspilsētas Tallinas centra, kas izraisīja nemierus pilsētā. Viņš kritizēja "smago taktiku", kas lietota nemiernieku izklīdināšanā, kā rezultātā saskaņā ar Putina apgalvoto nogalināts viens Krievijas pilsonis.

"Viņi demonstrantus ne tikai izklīdināja, viņi nogalināja vienu demonstrantu," teica Putins, ar izklīdinātājiem acīmredzot domājot Igaunijas policiju. "Mēs pieprasām saukt noziedzniekus pie atbildības."

Kā ziņots, Igaunijas policija ir aizturējusi divus jauniešus, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar Krievijas pilsoņa Dmitrija Gaņina slepkavību grautiņu laikā Tallinā. Likumsargi vairākkārt nolieguši, ka Gaņins būtu nāvīgi ievainots policijas darbības rezultātā.

Kaut arī Brisele rūpīgi pārbaudīja Igaunijas un Latvijas attieksmi pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem pirms pievienošanās ES, Maskava joprojām sūdzas, ka viņi tiekot diskriminēti.

Savukārt Eiropas Komisijas prezidents Barrozu šajā preses konferencē norādīja, ka Polijas, Igaunijas un Lietuvas grūtības attiecībās ar Krieviju ir visas ES problēmas.

"Mums bija izdevība sacīt mūsu krievu partneriem, ka vienas dalībvalsts grūtības ir visas Eiropas kopienas grūtības," teica Barrozu.

"Polijas problēma ir Eiropas problēma. Lietuvas un Igaunijas problēmas ir arī ES problēmas. Ja jūs vēlaties ciešu sadarbību, ir ļoti svarīgi saprast, ka ES balstās uz solidaritātes principiem," uzsvēra Eiropas Komisijas prezidents.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV