Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Zinātnes kafejnīcā Latvijas Universitātē diskutēs par ģeomātiku

EasyGet.lv, 12.11.2012. 12:51

Ceturtdien, 15. novembrī, plkst. 18:00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā tiek organizēts "Zinātnes kafejnīcas" pasākums. Šoreiz tas būs veltīts tēmai „Ģeomātika šodien un rīt".

Ģeomātika ir ģeogrāfijas nozare, kas izveidojusies līdz ar kvantitatīvo revolūciju ģeogrāfijā 20. gadsimta 50. gadu vidū. Tā apvieno tradicionālo, kartogrāfijā un topogrāfijā izmantoto, telpas atainošanas tehnoloģiju un jaunās informācijas tehnoloģiju iespējas. Ģeomātika kļuvusi plaši pielietota, pateicoties ģeogrāfisko informācijas sistēmu un tālizpētes (remote sensing) straujajai attīstībai. Šoreiz saruna būs par pašreizējo nozares stāvokli, perspektīvām, speciālistu sagatavošanu, kā arī par Latvijas kartēm un telpiskajiem datiem.

Pasākumā piedalīsies eksperti no dažādām augstskolām. LU Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūta direktors Jānis Balodis stāstīs, kāds ir kosmisko tehnoloģiju devums precīziem telpiskiem datiem. Harijs Baranovs, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras direktora vietnieks ģeoinformācijas jautājumos, runās par tēmu: „Ģeotelpiskā informācija – no teorijas līdz praktiskai izmantošanai". Anda Jankava, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauku inženieru fakultātes Zemes ierīcības un ģeodēzijas katedras vadītāja, skaidros, kas ir izglītība ģeomātikā un dalīsies pieredzē par studijām ģeodēzijā un zemes pārvaldībā LLU. Aivara Markota, LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeomorfoloģijas un ģeomātikas katedras docenta, tēma būs: „No karšu lasīšanas mākas līdz karšu zīmēšanas mākslai un karšu analīzei – studiju procesa ceļš". Savukārt Jānis Kaminskis, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības fakultātes dekāna vietnieks zinātniskajā darbā un RTU Ģeomātikas katedras vadītājs, stāstīs par to, kā ģeomātika var dot labumu valsts attīstībā.

Zinātnes kafejnīcu vadīs molekulārbiologs un SIA GenEra direktors Juris Šteinbergs.

Vēl pirms „Zinātnes kafejnīcas" pasākuma, 13. novembrī, ieskatu ģeomātikas tēmās sniegs Latvijas Universitātes radio NABA raidījums „Zinātnes vārdā", kurā šoreiz piedalīsies Harijs Baranovs un Aivars Markots. Raidījuma sākums plkst. 18.00 un to vadīs Jānis Daugavietis un Sandris Mūriņš.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV