Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Zinātnes Kafejnīcā runās par kosmosa izpētes jautājumiem

EasyGet.lv, 09.01.2013. 09:35

10. janvārī Eiropas Savienības mājā notiks Zinātnes Kafejnīca "Saules sistēmas mazie ķermeņi: to atklāšana un draudi Zemei".

Vispārzināms ir fakts, ka pirms apmēram 65,5 miljons gadiem notika tā saucamā masveida krīta-terciāra izmiršana, kurā bojā gāja dinozauri un daudzas citas dzīvnieku sugas. Valdošā hipotēze saka, ka šīs katastrofas iemesls bija Zemes sadursme ar asteroīdu. Dažādu mērogu kosmiskās katastrofas notika un notiks. Mums ir izdevies novērot komētu sadursmi ar planētām un Sauli. Arī Zeme glabā sevī daudzas kosmisko sadursmju pēdas. Viena no pēdējām lielākām katastrofām notika 1908. gadā Tunguskā, Sibīrijā, kuru domājams izraisīja komētas vai asteroīda sadursmes eksplozija.

Lielākam objektam saduroties ar Zemi, notiktu katastrofisks sprādziens, izraisot plašus ugunsgrēkus, ja objekts iekristu okeānā, tiktu radīts milzu cunami vilnis. Zemes klimatiskie apstākļi tiktu izmainīti, normalizējoties tikai pēc vairākiem gadiem, netiešā veidā ietekmējot visu ekosistēmu.

Saules sistēmā ir miljoniem asteroīdu, ik gadu ar dažādām metodēm tiek atklāti daudzi jauni. Lielākā daļa no tiem nekad nesaskarsies ar Zemi, bet šobrīd atklāti ir jau gandrīz 9000 objektu, kas periodiski pietuvojas Zemes orbītai. Kaut arī uz doto brīdi mums nav zināms neviens objekts, kas būtu Zemei draudīgs, sadursmes varbūtība kaut arī niecīga, tomēr ir lielāka par 0.

Astronomi visā pasaulē intensīvi pēta Saules sistēmas mazos objektus, Arī Latvijas astronomi ir atklājuši vairākus jaunus asteroīdus. Latvijā ir izstrādātas metodes tuvo asteroīdu novērošanai gan ar lāzera, gan radio radara palīdzību. Šīs metodes var palīdzēt uzlabot asteroīdu pozīciju mērījumus un precizēt to nākotnes trajektorijas.

Jautājums nav par to - vai kādreiz notiks kāda debess ķermeņa sadursme ar Zemi, jautājums ir - kad tas notiks un vai mēs būsim tam pietiekami gatavi? Šie ir tikai daži no jautājumiem uz kuriem centīsimies rast atbildes zinātnes kafejnīcas laikā.

Kafejnīcas pasākumu vadīs Dr.Juris Šteinbergs - zinātnieks un populāra TV raidījumu seja. Kafejnīcas diskusijā kā eksperti piedalīsies Latvijas Universitātes Astronomijas institūta direktors Ilmārs Eglītis, institūta pētnieks Ilgonis Vilks un astrofiziķis un projekta novero.lv dibinātājs Kārlis Bērziņš.

Zinātnes kafejnīcas mērķis ir neformālā vidē pie kafijas tases raisīt brīvu diskusiju par aktuāliem un sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Šī ir lieliska iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem, uzdot jautājumus un noskaidrot līdz šim neizprasto kādā konkrētā zinātnes jomā, kas šajā reizē ir astronomija.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV