Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Godīgas eiro ieviešanas kodekss Latvijas tirgotājiem

EasyGet.lv, 23.01.2013. 16:48

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) padome ir apstiprinājusi Godīgas eiro ieviešanas tirdzniecībā kodeksu. Tas tapis balstoties uz Eiropas Centrālās bankas vadlīnijām eiro ieviešanā, Latvijas Eiro ieviešanas likumprojektu un LTA Godīgas cenu atveidošanas kodeksu, Latvijas Tirgotāju profesionālās ētikas kodeksu un Tirdzniecības labas komercdarbības prakses kodeksu.
Godīgas eiro ieviešanas kodekss Latvijas tirgotājiem

Godīgas eiro ieviešanas prakses principu būtība - tirgotāji rūpīgi un taupīgi veiks visus pasākumus, kas noteikti saistībā ar pāreju no lata uz eiro. Tirgotāji arī apņemas patstāvīgi, pastāvīgi un skaidri izskaidrot pircējiem visus ar eiro ieviešanu neskaidros jautājumus. Maiņas periodā, pārejot uz eiro, tirgotāji nodrošinās patērētājam informāciju par preces cenu latos un eiro. Tirgotāji, kas atzīst Godīgas eiro ieviešanas tirdzniecībā kodeksu, veicot pārrēķinu no latiem uz eiro, saglabās vai samazinās vidējo piecenojumu precēm. Tāpat tirgotājs pēc pirmā pieprasījuma sniegs sabiedrībai informāciju par cenas pārrēķina principiem.

Pagājušajā nedēļā LTA pārstāvji piedalījās praktiskā seminārā par eiro ieviešanu Pērnavā (Igaunija). Mūsu kaimiņvalstī arī bija izveidota godīga eiro ieviesēja kampaņa, bet neskatoties uz to, ka cenas netika celtas, pārejot uz eiro tās auga. Arī Latvijā būs līdzīgi, jo ir daudz ražotāju, kas pieraduši cenas mainīt ar 1. janvāri. Igaunijā tirgotāju asociācija skaidroja patērētājiem, kāpēc cena mainījusies – ne jau līdz ar eiro ieviešanu vai tāpēc, ka tirgotāji būtu cēluši cenas, bet gan tāpēc, ka ražotāji tās palielinājuši. Igaunijas tirgotāji atzina, ka atzīme par godīgu eiro ieviesēju tika izvietota veikalos, bet tas netika īpaši reklamēts, jo vienmēr būs cilvēki, kas nav apmierināti ar cenu. Oficiāli Igaunijā eiro ietekme cenas kāpumam bija 0,3%. Šajā laikā nevienam no tirgotājiem arī nebija peļņas, jo bija jāsedz izmaksas, kas saistītas ar eiro ieviešanu. Vidēji eiro ieviešana tirgotājiem izmaksāja no 0,2 % līdz 1% no gada apgrozījuma, mazākiem veikaliem tā bija dārgāka, lieliem – relatīvi lētāka.

Latvijas tirgotāji aicina valdību, ziņnešus un pircējus izprast, ka pāreja uz eiro ir grūta visiem, tāpēc būsim labvēlīgi viens pret otru šajā pārejas periodā. Vienlaikus LTA aicina valdību atbalstīt tirgotājus pārejā uz eiro, jo tirgotāji ir tie, kam jāiegulda visvairāk darba šajā procesā. Šobrīd par atbalstu pateicamies Latvijas Bankai, kas palīdzēja organizēt braucienu uz Igauniju un tikšanos ar tirgotājiem pieredzes apgūšanai, kā arī sniedza izsmeļošu skaidrojumu izpratnei par skaidras naudas apriti eiro ieviešanas laikā.

Foto: Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV