Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

CVK un PMLP aicina vēlētājus līdz 3.martam deklarēt dzīvesvietu

EasyGet.lv, 05.02.2013. 13:16

Gatavojoties 1.jūnija pašvaldību vēlēšanām, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) aicina vēlētājus, kuri vēlēšanās gribētu balsot pašvaldībā, kurā dzīvo, bet kuriem šajā pašvaldībā nav reģistrētas dzīvesvietas, deklarēt to līdz 3. martam.

3. marts iezīmē 90 dienu termiņu līdz vēlēšanām un ir diena, kad PMLP, pamatojoties uz Iedzīvotāju reģistrā esošajām ziņām, katrs vēlētājs ir jāiekļauj reģistrētajai dzīvesvietai atbilstošajā vēlēšanu iecirknī. Tie Latvijas pilsoņi, kuriem 3.martā nebūs spēkā esošas dzīvesvietas reģistrācijas, tiks iekļauti tā vēlēšanu iecirkņa sarakstā, kas atbildīs ziņām par viņu pēdējo reģistrēto dzīvesvietu.

Pētījumu centra SKDS pēc CVK pasūtījuma veiktā vēlētāju aptauja atklāj, ka šā gada janvārī savā deklarētajā dzīvesvietā nedzīvoja turpat piektā daļa jeb 18,1% vēlētāju vecumu sasniegušo pilsoņu. Turklāt aptuveni pusei jeb 47,8% šo vēlētāju faktiskā un deklarētā dzīvesvieta atrodas dažādās pašvaldībās.

Ņemot vērā to, ka pašvaldību vēlēšanās katra republikas pilsēta un novads ir atsevišķs vēlēšanu apgabals un vēlēšanās jābalso noteiktā vēlēšanu iecirknī, tas varētu ievērojami apgrūtināt šo vēlētāju iespējas piedalīties 1. jūnija pašvaldību vēlēšanās, šodien preses konferencē atzina CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Pašvaldību vēlēšanu kārtība nosaka – vēlētāji drīkst balsot tajā pašvaldībā, kur ir viņu reģistrētā dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanām, vai tajā pašvaldībā, kur vēlētājam pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Kā preses konferencē informēja PMLP Iedzīvotāju reģistra departamenta direktors Uldis Apsītis, deklarēt dzīvesvietu ātri un ērti iespējams portālā www.latvija.lv. Ja internets nav pieejams, tad dzīvesvietu var deklarēt tās pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, kurā atrodas vēlētāja faktiskā dzīvesvieta. Tāpat departamenta direktors atgādināja, ka, dodoties uz vēlēšanu iecirkni, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam – pasei vai personas apliecībai (eID).

Vēlētājiem, kuri vēlēsies balsot pašvaldībā pēc nekustamā īpašuma piederības, līdz 7 .maijam būs jāpiereģistrē iecirkņa maiņa.

Iespēju līdz 7. maijam mainīt sākotnējo vēlēšanu iecirkni varēs izmantot arī citi vēlētāji, tomēr šajos gadījumos iecirkni drīkstēs mainīt tikai pašvaldības ietvaros.

Saskaņā ar SKDS pētījuma datiem šā gada janvārī piedalīties pašvaldību vēlēšanās noteikti plānoja 51,4% vēlētāju.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV