Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Šonedēļ – Pasaules radio diena

EasyGet.lv, 11.02.2013. 11:11

13. februāris pēc UNESCO dalībvalstu iniciatīvas tiek atzīmēts kā Pasaules radio diena, kurā mediji, organizācijas, skolas, pašvaldības u.c. institūcijas visā pasaulē aicinātas rīkot pasākumus sadarbībā ar vietējiem nācionālajiem un reģionālajiem radio, bet pašus radio – pārraidīt raidījumus par radio lomu sabiedrības attīstības, informācijas apmaiņas un nodrošināšanas procesos un sabiedrības zināšanu līmeņa celšanā.
Šonedēļ – Pasaules radio diena

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) 13. februārī kopā ar izglītības ekspertiem un skolu pārstāvjiem no 14 valstīm piedalīsies UNESCO Informācijas tehnoloģiju izglītībā institūta (IITE) rīkotā vebinārā. Tas tiek rīkots pilotprojekta "Mācīšanās nākotnei" ietvaros, kurā iesaistītas arī četras Latvijas skolas. Vebināru Pasaules radio dienā IITE iecerējsi kā veltījumu komunikācijai, kas sniedzas pāri ģeogrāfiskām un nacionālām robežām un kas iespējama, pateicoties straujajai informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) attīstībai.

"Tieši radio, turpinot pielāgoties digitālā laikmeta prasībām, joprojām ir medijs, kas var sasniegt visplašāko auditoriju gan tradicionālā formātā, gan caur mūsdienu tehnoloģiskajām formām un ierīcēm. Radio savā attīstībā visciešāk seko IKT attīstībai, nosakot to, kā sabiedrība uztver un apgūst jaunu informāciju," stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāra p.i. Baiba Moļņika.

Aktivitātes un pasākumi par godu Radio dienai no visas pasaules apkopoti Pasaules radio dienas pasākumu kartē.

Diskusija par Pasaules radio dienas pasludināšanu 13. februārī tika aizsākta UNESCO 36. Ģenerālās konferences laikā 2011. gadā. To ierosināja Spānijas akadēmijas radio. UNESCO dalībvalstis bija vienisprātis – radio ir viens no tiem medijiem, kur skan visvairāk pasaules valodu, un tas veicina valodu daudzveidības saglabāšanu. Radio ir arī būtisks līdzeklis visā pasaulē, kas veicina sabiedrības izglītošanos, informācijas apmaiņu un nodrošina informācijas pieejamību visplašākajai auditorijai.

Kopš pirmā radio raidījuma pirms vairāk nekā 100 gadiem radio ir arvien pierādījis sevi kā spēcīgs informācijas avots, kas spēj mobilizēt vai novērst sociālas, politiskas un ekonomiskas pārmaiņas un noteikt prioritātes sabiedrības ikdienā. Radio ir medijs, kas sasniedz visplašākās publikas visā pasaulē, un jauno tehnoloģiju laikmetā tas ir visplašāk pieejamais medijs, iespaidīgs komunikācijas instruments. Īpaša nozīme tieši radio kā medijam ir ārkārtējas situācijas, piemēram, dabas katastrofas. Ar tā palīdzību iespējams sasniegt visattālākos nostūrus un mobilizēt cilvēkus katastrofu novēršanai vai iespējamo seku samazināšanai. Radio ir piemērotākā platforma vārda brīvības izpausmēm, savstarpējās cieņas un daudzkultūru izpratnes veicināšanai.

13. februāris kā Pasaules radio dienas datums izvēlēts tāpēc, ka 1946. gada 13. februārī tika dibināts Apvienoto Nāciju radio.

Foto: Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV