Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Ēnu dienā skolēnu interese par IKT lielāka nekā pieejamās vakances

EasyGet.lv, 14.02.2013. 11:36

Biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija un Swedbank organizētās ikgadējās karjeras izglītības akcijā „Ēnu diena" 13.februārī piedalījās vairāk nekā 10 000 zinātkāru jauniešu no visas Latvijas, iepazīstot dažādu profesiju ikdienu vairāk nekā 510 uzņēmumos un iestādēs.

Lai atskatītos uz trīspadsmitās Ēnu dienas norisi, kā arī apspriestu karjeras izglītības jautājumus Latvijā dažādu nozaru skatījumā, akcijas rīkotāji organizēja Ēnu dienas preses konferenci. Tajā piedalījās arī Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis kopā ar savām trim ēnām. Viņš savā runā uzsvēra, cik ļoti būtiski ir karjeras izglītību nākotnē attīstīt sistemātiski, jo visai sabiedrībai ir svarīgi, ka jauni cilvēki jau laikus izdara sapātīgas izvēles. „Ēnu dienas pieredze jauniešiem uz brīdi dod reālo sajūtu konkrētai profesijai, ļauj saprast, kas tai raksturīgs," uzsvēra R.Ķīlis, aicinot karjeras izglītības pasākumos iesaistīt bērnus jau no pirmās klases.

Novērtējot skolu ieguldījumu jauniešu karjeras veidošanā, Ēnu dienas oficiālais atbalstītājs Swedbank Ēnu apbalvoja divas aktīvākās skolas, dāvājot tām velonovietnes. Par aktīvāko Ēnu dienas Latvijas skolu šogad tika atzīta Rīgas Valsts 3. ģimnāzija, bet par Ēnu dienas aktīvāko Latvijas reģionu skolu – Jelgavas Spīdolas ģimnāzija. Pasniedzot balvas aktīvākajām skolām, Swedbank valdes loceklis un uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs uzsver Daniils Ruļovs uzsvēra, ka Ēnu diena ir abpusējs ieguvums gan Ēnu devējiem, gan viņu ēnām.

„Es gribētu uzrunāt tos, kuri apsver domu par ēnu uzņemšanu nākamgad vai par to vēl nav domājuši. Sarunājoties ar kolēģi, šodien lūdzu savu ēnu uzdot mums jautājumus, jo mūsuprāt, caur tiem spējam paskatīties uz sevi citām acīm. Esot biznesā jau desmit gadus, esam pieraduši pie lietām un šķiet, ka viss notiek pats no sevis. Bet, ja ēna uzdod jautājumu – kādēļ jūs darāt šādi? – parādās stimuls paskatīties uz savu darbu citādāk un iespējams, nākotnē kļūt efektīvākiem," pārliecināts D.Ruļovs.

Šogad tāpat kā pagājušajā gadā skolēnu pieprasītākās nozares bijušas komunikācija un mediji, kā arī veselības aprūpe un sociālā aprūpe. Ja pērn pieprasītāko nozaru topa trešajā vietā ierindojās ar kultūru un mākslu saistītas profesijas, šogad trešo vietu pieprasījuma ziņā ieņem vadība un administrēšana. Kā ceturtā pieprasītākā nozare šogad bija aviācija, piektā – ēdināšana un pārtikas rūpniecība, sestā – pakalpojumi.

Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) šogad ir Ēnu dienas septītā pieprasītākā nozare pēc jauniešu pieteikumu skaita – kopumā uz IKT nozares vakancēm saņemti 635 pieteikumi. Pieprasījums pēc ēnošanas vietām IKT nozarē bijis daudz lielāks, nekā piedāvājums, ēnot dažādus ar IKT saistītas profesijas piedāvātas 95 vakances*. Tas nozīmē, ka jauniešiem ir samērā liela interese par IKT nozari, daudzi jaunieši izrādīja iniciatīvu un pieteicās Ēnu devējiem paši.

LIAA dati liecina, ka Latvijā IKT jomā ir viskonkurētspējīgākais darba spēks Eiropā. Latvijā ik gadu augstāko izglītību iegūst vairāk nekā 1000 augsti kvalificētu IKT speciālistu, tomēr ar to ir par maz un speciālistu nozarē joprojām trūkst. Eiropas Savienības prognozes liecina − IKT profesionāļu trūkums Eiropā 2015. gadā var sasniegt pat 700 000 speciālistu.

„Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas ir viena no visperspektīvākajām jomām, kas jaunajiem speciālistiem paver plašas karjeras iespējas Latvijā un visā pasaulē. Mūsu IKT nozares pārstāvji ir pierādījuši sevi gan kā konkurētspējīgus IT speciālistus, gan pasaules mērogā atzinību guvušu inovatīvu tehnoloģiju produktu izstrādātājus. Ir gandarījums, ka jauniešu interese par IKT nozari aizvien vairāk pieaug, bet lai vēl aktīvāk piesaistītu jauniešus IT specialitātei, ir svarīgi jau skolas laikā pastiprināti mācīt eksaktās zinātnes un izmantot tehnoloģijas mācību priekšmetu apguvē," uzsver Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente.

Īpaši 9. -12. klašu skolēniem, kuri interesējas par karjeru IKT jomā, LIKTA organizē IKT Karjeras dienu, kas šogad notiks 21.martā, E-prasmju nedēļas 2013 ietvaros, un kuras laikā skolēniem ir iespēja tikties ar nozares uzņēmumiem un uzzināt vairāk par darba iespējām IKT jomā,"

Taču, lai veicinātu Ēnu dienas dalībnieku digitālās prasmes, akcijas organizētāji JA-YE Latvija un Swedbank sadarbībā ar vienu no lielākajiem IKT nozares Ēnu devējiem – Lattelecom, aicina jauniešus piedalīties video konkursā "Mans Ēnu dienas video stāsts", kur iespējams laimēt Apple planšetdatoru! Precīzi konkursa noteikumi atrodami vortālā www.enudiena.lv un portālā www.draugiem.lv/smu.

Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija reģistrēta preču zīme, un biedrība akciju organizē jau trīspadsmito gadu. Piedalīties karjeras izglītības akcijā aicina Swedbank. Informatīvu atbalstu akcijai sniedz portāls www.draugiem.lv, ziņu portāls tvnet.lv, 1188.lv, Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas informāciju un komunikāciju tehnoloģiju asociācija (LIKTA), e-klase.lv, Radio 1, Kurzemes radio, SPIN FM, Lattelecom un Chaula.tv.

* Oficiālā Ēnu dienas vortālā www.enudiena.lv apkopotā informācija, kas neietvar individuāli sarunātas vai citur reģistrētas vakances.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV