Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

„Zinātnes kafejnīcā" diskutēs par parazītiem

EasyGet.lv, 25.02.2013. 10:32

Ceturtdien, 28. februārī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā notiks pasākums „Zinātnes kafejnīca", šoreiz sarunu temats būs saistīts ar veselību, pasākuma tēma – parazīti, informē LU Preses centrs.

Pēdējā laikā tiek daudz runāts par cilvēka organisma un apkārtējās vides piesārņojumu. Ūdens un pārtikas piesārņojuma, ķīmisko vielu un antibiotiku lietošanas, kā arī tūristu skaita pieauguma dēļ strauji palielinās inficēšanās ar dažāda veida parazītiem. Parazīts ir organisms, kas dzīvo uz cita rēķina – uztur organismā paralēlu dzīvi, pārtiek no cita enerģijas, šūnām un pārtikas.

Parazīti daudz biežāk izplatīti starp iedzīvotājiem nekā par to informēti medicīnas darbinieki. Cilvēka organismā var dzīvot vairāk nekā 100 dažāda veida parazītu, turklāt pastāv atšķirības starp dzīvnieku un augu parazītiem. Ko ar tiem darīt - sadzīvot vai cīnīties? Par to sīkāk stāstīs eksperti.

Dr. Gunita Deksne no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR" pastāstīs par pārtikas un dzīvnieku parazītiem. Bioloģijas fakultātes Zooloģijas un ekoloģijas katedras asociētais profesors Voldemārs Spuņģis stāstīs par cilvēku parazītiem, Bioloģijas fakultātes Cilvēka un dzīvnieku fizioloģijas katedras profesors Juris Imants Aivars vēstīs par to, kādas imūnreakcijas izraisa parazīti mūsu organismā, bet profesore Biruta Bankina no Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Lauksaimniecības fakultātes skaidros, vai augiem arī ir parazīti.

Pasākumu vadīs SIA GenEra vadītājs mikrobiologs Juris Šteinbergs. To varēs skatīties arī tiešraidē LU portālā. Tur pieejams arī Zinātnes kafejnīcu ierakstu arhīvs. (http://www.lu.lv/petnieciba/komunikacija/kafejnicas/)

Pirms „Zinātnes kafejnīcas" pasākuma, 26. februārī, ieskatu aplūkotajā tēmā sniegs arī Radio NABA (93,1 FM) raidījums „Zinātnes vārdā", kurā viesosies Bioloģijas fakultātes Cilvēka un dzīvnieku fizioloģijas katedras profesors Juris Imants Aivars. Viņš pastāstīs gan par Zinātnes kafejnīcas diskusiju tēmu - parazītiem, gan savu pētniecisko darbību. Raidījuma sākums plkst. 18.00, to vadīs Ilze Dimanta un Jānis Daugavietis.

Bet pēc „Zinātnes kafejnīcas" 2. martā uz muzikālu vīrusu kokteili aicinās LU radio NABA mūzikas klubs NABAKLAB, kur šajā vakarā uzstāsies ārzemju muzikālās apvienības „The Movetones" (Krievija, indie), „Klaskafa" (Lietuva, ska) un pašmāju DJ duets „Gribam būt dīdžejas". Pasākuma sākums plkst. 21.00, ieeja bez maksas.

„Zinātnes kafejnīca", raidījums „Zinātnes vārdā" un koncerts NABAKLAB ietilpst LU un projekta „RīgaPunkts" atbalstītajā pasākumu ciklā, kura mērķis ir popularizēt zinātni caur daudzveidīgām kultūras aktivitātēm, tostarp lektorijiem, koncertiem, izstādēm un radio raidījumiem. Šī projekta aktivitātes iekļaujas pasākuma „Rīga 2014" oficiālajā programmā un turpināsies līdz pat 2014. gadam, kad Rīga visā pasaulē prezentēs sevi kā Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV