Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

CVK izsludina pašvaldību vēlēšanas

EasyGet.lv, 28.02.2013. 15:16

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien izsludināja šā gada 1.jūnijā plānotās republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanas. Pašvaldību vēlēšanas notiks 119 pašvaldībās – 9 republikas pilsētās un 110 novados, informē CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums paredz, ka CVK pašvaldību vēlēšanas jāizsludina ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms vēlēšanu dienas. Vēlēšanu likumā noteikta arī pašvaldību vēlēšanu diena – vēlēšanām jānotiek jūnija pirmajā sestdienā, kas šogad ir 1.jūnijs.

Tāpēc, kaut gan pašvaldību vēlēšanu izsludināšana ir visai formāls notikums un gatavošanās vēlēšanām jau sen rit pilnā sparā, šis CVK lēmums ir labs atgādinājums vēlētājiem, pašvaldībām, kandidātu sarakstu iesniedzējiem un potenciālajiem kandidātiem, ka vēlēšanas ir tuvu, uzskata CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Atbilstoši iedzīvotāju skaitam vēlēšanu izsludināšanas dienā tiek noteikts arī pašvaldības domē ievēlamais deputātu skaits. Novadu domēs tie var būt 9, 15, 17 vai 19 deputāti, republikas pilsētu domēs – 13 vai 15 deputāti, bet Rīgas domē - 60 deputāti.

Par pašvaldību vēlēšanu sarīkošanu un norisi katrā pašvaldībā atbild attiecīgās pilsētas vai novada vēlēšanu komisija, kurai iesniedzami arī deputātu kandidātu saraksti. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām sāksies 12.aprīlī un ilgs līdz 22.aprīlim.

Savukārt vēlētājiem jāiegaumē, ka pašvaldību vēlēšanās balsotāju uzskaitei tiek lietoti iepriekš sagatavoti vēlētāju saraksti. Vēlēšanām katrs vēlētājs tiks iekļauts noteikta iecirkņa vēlētāju sarakstā, un balsot būs iespējams tikai šajā iecirknī. Spiedogi pasē par dalību vēlēšanās netiks likti, tāpēc kā balsošanas dokumentu varēs izmantot gan pasi, gan personas apliecību.

Sākotnēji vēlētāji tiks reģistrēti vēlēšanu iecirknī atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai šā gada 3.martā jeb 90 dienas pirms vēlēšanu dienas. Tomēr līdz 7.maijam vēlētājiem būs tiesības sākotnējo vēlēšanu iecirkni mainīt. Vēlēšanu iecirkni varēs mainīt pašvaldības ietvaros vai arī izraudzīties citu vēlēšanu iecirkni tajā pašvaldībā, kur vēlētajam pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

No 18. līdz 23.martam Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sagatavos un uz vēlētāju deklarēto dzīvesvietu izsūtīs vēstuli ar informāciju, kura iecirkņa sarakstā vēlētājs iekļauts. Šo informāciju vēlētāji varēs noskaidrot arī internetā vai zvanot pa CVK uzziņu tālruni.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV