Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

LU „Zinātnes kafejnīcā” stāstīs par laika apstākļu noteikšanu

easyget.lv, 18.03.2013. 12:42

Ceturtdien, 21. martā, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā notiks „Zinātnes kafejnīcas” pasākums. Šoreiz tas veltīts Latvijas klimatam par tēmu „Laika prognozes”, informē LU Preses centrs.

Laikapstākļi ir meteroloģisko parametru un parādību kopums, kuri nenoliedzami ietekmē cilvēka dzīvi un nodarbošanos un kuriem ikdienas sarunās tiek veltīts daudz uzmanības. Jēdziens „laikapstākļi” raksturo atmosfēras stāvokli noteiktā laika periodā. Auksts, vējains un mitrs laiks Latvijā ir daudzus mēnešus gadā, tāpēc svarīgi zināt to, kādi klimata apstākļi ietekmē mūsu labsajūtu, atrodoties ārpus telpām.

Padomāt par laikapstākļiem zinātniskākā skatījumā, par to, kā prognozēt laikapstākļus un kādi faktori tos ietekmē, aicinās daudzveidīga ekspertu komanda. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētnieks Raimonds Kasparinskis iepazīstinās ar laika apstākļus ietekmējošiem faktoriem un to prognozēšanas iespējām. LU doktorante Zanita Avotniece informēs par darba rezultātiem, kas saistīti ar ekstremālajām un bīstamajām laika parādībām Latvijā. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciāliste Lita Lizuma stāstīs par klimata pārmaiņām Rīgā: gaisa temperatūru un atmosfēras nokrišņiem. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu nodaļas vadītājs Andris Vīksna prezentēs nelielu stāstījumu par inovācijām laika apstākļu prognozēšanā Latvijā, savukārt Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes maģistrs, Latvijas Televīzijas Laika ziņu seja Toms Bricis stāstīs par Rīgas līča ietekmi uz nokrišņu sadalījumu Latvijā, bet Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Janīna Kursīte - Pakule stāstīs, kā notiek laika ielāgošana latviešiem.

Pasākumu vadīs SIA GenEra direktors, molekulārbiologs Juris Šteinbergs. To varēs skatīties arī tiešraidē LU portālā. Tur pieejams arī Zinātnes kafejnīcu ierakstu arhīvs. (http://www.lu.lv/petnieciba/komunikacija/kafejnicas/)

Pirms „Zinātnes kafejnīcas” pasākuma, 19. martā, ieskatu aplūkojamajās tēmās sniegs LU radio NABA raidījums „Zinātnes vārdā”, kurā šoreiz piedalīsies Andris Vīksna un Toms Bricis.

Raidījuma sākums plkst. 18.00, to vadīs Anna Platpīre. Tālrunis studijā 67034455. Jautājumus raidījuma viesim sūtiet uz e-pastu: zinatnesvarda@radionaba.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV