Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Vairāk nekā puse iedzīvotāju svinēs Lieldienas, ievērojot senču ticējumus

Easyget.lv, 27.03.2013. 12:27

Vairāk nekā puse jeb 59% iedzīvotāju Lieldienas svinēs, ievērojot senču ticējumus - lai visu gadu nemelotu, 39% respondentu Lieldienās olas ēdīs ar sāli, 28% iecerējuši kārtīgi izšūpoties, tādējādi izvairoties no odu un dunduru kodieniem. Savukārt, vēlot veselību saviem ģimenes locekļiem un spēku tikt galā ar slimībām, gandrīz katrs piektais jeb 18% respondentu Lieldienu rītā pērsies ar pūpoliem, secināts tirdzniecības centra Domina Shopping pircēju aptaujā.
Vairāk nekā puse iedzīvotāju svinēs Lieldienas, ievērojot senču ticējumus

Kā liecina t/c Domina Shopping pircēju aptaujas rezultāti, 44% iedzīvotāju Lieldienas iecerējuši pavadīt ārpus Rīgas pie radiem laukos, priekšroku dodot aktīvai atpūtai dabā. Turpretim katrs piektais svētku laikā plāno kārtīgi izgulēties un atpūsties. Vien 5% aptaujāto norādījuši, ka Lieldienas nesvinēs vispār un svētku tradīcijas neievēros. 

Vaicāti par svētku ietērpu, 40% aptaujāto norādījuši, ka atzīmējot Lieldienas un pavasara saulgriežus, iecerējuši papildināt savu garderobi ar kādu krāšņu un košu apģērbu vai aksesuāru. “Lieldienas iezīmē ne tikai pavasara sākumu dabā, bet tā vien mudina arī pašiem būt spilgtiem un pamanāmiem. To apliecina arī pircēju aptauja, kurā gandrīz katrs otrais respondents norādījis, ka Lieldienas ir īstais laiks, lai ietērptos kā īpaši. Tieši tāpēc tirdzniecības centrs Domina Shopping svētku laikā sarūpējis ne tikai īpašus piedāvājumus veikalos, bet arī Lieldienu tirdziņu, kurā iespējams iegādāties gan pašmāju amatnieku darinājumus, gan dažādus gardumus svētku galdam,” stāsta Eda Magone, tirdzniecības centra Domina Shopping mārketinga vadītāja.

Lai ikvienam būtu iespēja kā nākas sagatavoties Lieldienām un sarūpēt visu nepieciešamo svētku svinēšanai, Lieldienu tirdziņš t/c Domina Shopping darbosies līdz pat 1. aprīlim. Tajā teju 40 tirgotāji no visas Latvijas pircējiem piedāvās iespēju vienuviet iegādāties dažādus gardumus svētku galdam – riekstus un mandeles, vīnu, smiltsērkšķu sulu, medus raušus, ziedputekšņus, šokolādi un citus kārumus. Tāpat tirdziņā tirgosies arī pašmāju amatnieki, priecējot ar dažādiem koka, ādas un lina izstrādājumiem, keramikas traukiem, sudraba rotaslietām un citiem. 

Aptauja par Lieldienu svinēšanas paradumiem tika veikta marta beigās t/c Domina Shopping mājaslapā, un tajā piedalījās 584 respondenti.

Foto: Olu krāsošana. Foto (c) flickr.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV