Trešdiena, 17.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūdolfs, Viviāna, Rūdis;

Lieldienas Ropažos ieskandinās folkloras kopas „Skandinieki” dalībnieki

Easyget.lv, 27.03.2013. 15:25

Tuvojoties pavasarim, saule spīd spožāk, dienas kļūst aizvien garākas, dīgst pirmie asni, dzirdamas putnu balsis, atkāpjas aukstums. Ir klāt Lieldienas jeb Lielā diena – pavasara saulgriežu laiks, kad gaisma uzvar tumsu. Ropažu Kultūras un izglītības centrs kopā ar Vidvudu un Ivetu Medeņiem aicina uz lielajām pavasara saulgriežu svinībām 1. aprīlī Ropažos, parkā starp Kultūras centru un Lielās Juglas upi.

Lielo tautas tradīciju un atziņu pūru šķetinās LR raidījumu personības, folkloras kopas „Skandinieki” dalībnieki – Vidvuds un Iveta Medeņi. Kopā mācīsimies godāt Lieldienas, lai sveiktu sauli, lai gūtu svētību un enerģiju gada cēlienam, pērtos ar pūpolu zariem, mazgātos ūdenī, kas tek pret rītiem, svētītos, ugunī sadedzinot pērnos Jāņu vainagus, un veiktu citus tradicionālos rituālus paliekošas gudrības, veselības un skaistuma nodrošināšanai.

Rituālus skandinās grupas „Auļi” mūziķis Edgars Kārklis un viņa māsa, izcila dziedātāja un vijolniece, Kristīne Kārkle – Puriņa. Uguns ritu spēka enerģiju vērps folkloras kopa „Delve” no Vidrižiem. Jestras rotaļas vedīs un dziesmas dziedās bērnu folkloras kopa „Tarkšķi” no Iecavas. Savu sētu skaņi piedziedās Zaķumuižas folkloras kopa „Oglīte”, Zaķumuižas jauktais koris "Ozolzīle", Ropažu jauktais koris "Ropaži" un senioru ansamblis "Sarma". Deju virpuli sagriezīs virkne Ropažu novada kolektīvu – „Annele”, „Zaķubērni”, „Garauši”, „Pūpolītis” un „Cielava”.

„Šī bija gara un barga ziema, tāpēc vēlamies sarīkot vērienīgu un dzīvesprieka piesātinātu Lielās dienas sagaidīšanu, lai no cilvēku sirdīm izvējotu tajās iezadzies drūmums un nogurums,” stāsta godu saimniece Sanita Megere – Klevinska, novada Kultūras un izglītības centra vadītāja. „Protams, svētkos ceram uz viesiem no apkārtējiem novadiem, no Rīgas un visas Latvijas. Mīļi gaidām!”

Šajā dienā Ropažos pirmo reizi notiks Latvijas kausa izcīņa senajā ripas spēlē. Tajā piedalīsies 6 spēcīgākās komandas no visas Latvijas, to vidū arī mājinieki – nepārspētie „Kangaru purvaiņi”, kuru kontā jau ir divi Ropažu, divi Rīgas un divi Latvijas Ripas spēļu čempionu tituli. Turnīra sākums plkst. 11:00.

Lielās dienas Ritu laikā pie Kultūras centra terases nnotiks īpašais Lieldienu tirdziņš, kurā no plkst. 11:00 ikviens atradīs ko tīkamu vēderam un sadzīvei: pašu cepta maize, Dobelē ražotas sveces, koka izstrādājumi un rotaļlietas, grāmatas, sieri, medus, piparkūkas, medus, žāvētas zivis no Lubānas, gaļas izstrādājumi, zīda un vilnas izstrādājumi, stādi dārzam, milti un putraimi no „Adzelviešiem”, mājās ražoti gardie konservi, Skrīveru saldumi, izlejamais alus, Andra Anša Špata sukādes un augļi, tekstilizstrādājumi, rotas un citas vērtīgas lietas.

Tieši dienvidū, plkst. 12:00, sāksim senus latviešu tautas ūdens svētības, saules godināšanas un uguns svētības rituālus, kopīgu gavilēšanu, raganu rīklīšu aizzabināšanu jeb skauģu un ļaundaru apturēšanu. Kopīgi cepsim un baudīsim sievišķo un vīrišķo pantāgu. Pēc kopīgas šūpoļu pušķošanas kārtīgi izšūpināsim un apdziedāsim saimniekus. Bērni un pieaugušie varēs šūpoties divās šūpolēs visas dienas garumā. Lai vēlētu veiksmīgu gadu, visus, kas šūposies, apdziedāsim. Krāsosim un vārīsim olas, un te varēs iesaistīties ikviens Lielās dienas godu dalībnieks, jo olas dāvina Z/S „Rasas”.

Papildus informācija: 67918582, 27134698, Ropažu Kultūras un izglītības centrs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV