Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

LU „Zinātnes kafejnīcā” stāstīs par komētām un to pētniecību

Easyget.lv, 08.04.2013. 16:41

Ceturtdien, 11.aprīlī, plkst.18.00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā notiks „Zinātnes kafejnīcas” pasākums, kas būs veltīts kosmosa objektiem par tēmu „Komētas”, informē LU Preses centrs.

Mūsdienās katru gadu tiek atklāti vairāki desmiti komētu, savukārt spožas komētas tiek novērotas vidēji reizi desmit – divdesmit gados. Šā gada novembra beigās Zemei pietuvosies nesen atklātā komēta C/2012 S1, kura var sasniegt pilnmēness spožumu. Ja prognoze piepildīsies, tad tā būs viena no iespaidīgākajām komētām cilvēces vēsturē.

„Zinātnes kafejnīcā” Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) valdes priekšsēdētājs Mag.phys. Māris Krastiņš stāstīs par to, kas ir komētas, par 2013. gada spožākajām komētām un informēs par amatieru veiktajiem komētu novērojumiem. LU Astronomijas institūta direktors Dr. phys. Ilgmārs Eglītis stāstīs par komētu novērojumiem Baldones Astrofizikas observatorijā mūsdienās un jaunajiem atklājumiem, bet Daugavpils universitātes Dabas zinātņu un matemātikas fakultātes profesors Dr. phys. Antonijs Salītis dos vēsturisku skatījumu komētu pētījumiem Latvijā. Savukārt a/s „Grindeks” Aktīvo farmaceitisko vielu izstrādes laboratorijas vadītājs Ph.D. Jānis Jaunbergs pievērsīsies komētu ķīmiskajam sastāvam un jaunākajiem pētījumiem pasaulē.

Pasākumu vadīs molekulārbiologs Dr. biol. Juris Šteinbergs.

Vēl pirms „Zinātnes kafejnīcas” pasākuma, 9. aprīlī plkst.18.00, ieskatu kosmosa tēmās sniegs LU Radio NABA (93,1 FM) raidījums „Zinātnes vārdā”, kurā viesosies Ilgmārs Eglītis un Jānis Jaunbergs. Raidījumu vadīs Anna Platpīre un Ilze Dimanta.

Pēc „Zinātnes kafejnīcas” 12. aprīlī uz kosmiski metāliski pamatīgu noskaņu aicina LU radio NABA mūzikas klubs NABAKLAB, kur šajā vakarā uzstāsies grupa RŪSA ar jaunā albuma prezentācijas koncertu un ārzemju grupas SNP (Itālija - thrash), REGRESS un vairāki dīdžeji. Pasākuma sākums plkst. 21.00, ieejas maksa - 2 lati.

„Zinātnes kafejnīca”, koncerts un raidījums „Zinātnes vārdā” ietilpst LU un projekta „RīgaPunkts” atbalstītajā pasākumu ciklā, kura mērķis ir popularizēt zinātni caur daudzveidīgām kultūras aktivitātēm, tostarp lektorijiem, koncertiem, izstādēm un radio raidījumiem. Šī projekta aktivitātes iekļaujas pasākuma „Rīga 2014” oficiālajā programmā un turpināsies līdz pat 2014. gadam, kad Rīga visā pasaulē prezentēs sevi kā Eiropas kultūras galvaspilsēta.

„Zinātnes kafejnīcas” mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu. Visas kafejnīcas sākas uzreiz pēc plkst.18.00. Pirmajiem 50 dalībniekiem sulas glāze bez maksas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV