Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Amatniecības gadatirgus Brīvdabas muzejā pulcē ap 20 000 apmeklētāju

Easyget.lv, 03.06.2013. 13:47

1. un 2. jūnijā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notika tradicionālais Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus.
Amatniecības gadatirgus Brīvdabas muzejā pulcē ap 20 000 apmeklētāju

Jūnija pirmajā nedēļas nogalē Latvijā virmoja pašvaldību vēlēšanu karstums, bet Juglas ezera krastā Rīgā uz ikgadējiem svētkiem jau 43. reizi pulcējās labākie amatnieki no visiem novadiem, informē muzeja pārstāve Eva Birzleja.

Pateicoties jaukajam laikam, abās Gadatirgus dienās muzeju apmeklēja ap 20 000 cilvēku. Muzeja teritorija bija izvietoti aptuveni 500 amatnieku – audēju un adītāju, pinēju un kokamatnieku, podnieku un rotu meistaru – un ap 150 vietējo pārtikas produktu ražotāju stendu. Par iespēju vienuviet redzēt, dzirdēt, iepazīt un baudīt visplašākās latviešu tradicionālās kultūras izpausmes gādāja apmēram 2 000 Gadatirgus dalībnieki – amatnieki, pārtikas produktu tirgotāji sabiedriskās ēdināšanas pārstāvji, kā arī dziedātāji, dejotāji, muzicētāji un teātra spēlētāji.
Daudziem Latvijas iedzīvotājiem Brīvdabas muzeja Gadatirgus apmeklēšana ir ģimenes tradīcija vairākās paaudzēs. Arī šogad Gadatirgū varēja sastapt visu paaudžu apmeklētājus, tostarp daudzas jaunās ģimenes ar bērniem. Gadatirgus organizētāji novēroja, ka šajā gadā Gadatirgu apmeklēja arī vairāk tūristu no ārzemēm. Daudzi tirgotāji apliecināja, ka salīdzinājumā ar pēdējiem gadiem šogad sācis atgriezties arī iepirkšanās prieks.

Savukārt Brīvdabas muzejam Gadatirgus ieņēmumi palīdz nodrošināt senceltņu uzturēšanu. Atgādinām, ka latviešu amatniecības prasmes un estētiskos uzskatus esam pārmantojuši no šādu seno koka ēku agrākajiem iedzīvotājiem. Tādējādi amatniecības tradīciju popularizēšana kā saimnieciski tā saturiski ir Brīvdabas muzeja darba būtiska sastāvdaļa.

Vairāk nekā četrdesmit gadu pastāvēšanas laikā Gadatirgus ir kļuvis vienu no Rīgas un Latvijas simboliem – par sabiedrību saliedējošiem svētkiem. Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs pateicas visiem Gadatirgus dalībniekiem, apmeklētājiem un atbalstītājiem, kas šogad ieguldījuši šīs unikālās tradīcijas uzturēšanā un attīstībā.
2014. gadā, piedaloties Rīgas – Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmā, Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus notiks 7. un 8. jūnijā.

Šajā vasarā Brīvdabas muzejā paredzēti vēl pieci pasākumi. Pirmsjāņu nedēļas nogalē, 15. un 16. jūnijā Brīvdabas muzejs aicina uz Jāņu ielīgošanas pasākumiem. Dziesmu un deju svētku programmā 29. jūnijā visas dienas garumā būs iespēja skatīties dažādas Rūdolfa Blaumaņa izrādes amatierteātru izpildījumā, bet 6. jūlijā muzejā notiks Folkloras diena, kad apmeklētāji varēs vērot kristību rituālu tradīcijas dažādos Latvijas novados. Līdz 21. jūlijam muzeja izstāžu zālē iespējams apmeklēt izstādi „Sāmu ģimenes astoņi gadalaiki”. 11. augustā Brīvdabas muzejs aicinās uz Mūsdienu amatniecības festivālu, kas šogad notiks jau trešo reizi. Maizes diena Brīvdabas muzejā notiks 25. augustā.

Brīvdabas muzejs atrodas Rīgā, Brīvības gatvē 440. Muzejs apmeklētājiem atvērts katru dienu no plkst. 10:00 līdz 17:00. Ieejas biļešu cenas muzejā vasaras sezonā (01.05. – 31.10.) 3.00 Ls pieaugušajiem, 1.50 Ls studentiem, 2.00 Ls pensionāriem, 1.00 Ls skolēniem, 6 Ls ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene). Muzeja teritorijas apmeklēšanai no 17:00 līdz 20:00 pieejamas vakara biļetes par 1.00 Ls. Pie Galvenajiem vārtiem darbojas maksas stāvvieta (2.00 Ls). Bezmaksas autostāvvieta pieejama pie Rietumu vārtiem.

Vairāk foto no gadatirgus aicinām aplūkot šeit.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV